KIF utskällt efter storförlusten

Lindlöven 8. Kiruna IF 2.

Efter matchen fick spelarna en rejäl utskällning av tränaren Robert Lahti.

– Man skäms. Det är så många KIF-fans här och så presterar vi på det här sättet, säger Calle Källström.

Ja, matchen i Lindehov blev en mardröm. Storförlust och inte bara det, utan även den överlägset sämsta insatsen av laget i Allettan.

Efter att ”hårtorken” Lahti talat om för spelarna vad han tyckte om insatsen tog hemsidan ett snack med lagkaptenen Calle Källström.

Inte heller han skrädde orden när han skulle analysera insatsen.

– Rakt och ärligt så var det här pinsamt. Tyvärr. Det är som ”Robban” säger man skäms efter en sådan här insats. Vi vet att vi kan slå de bästa lagen om vi presterar bra och så blir det så här. Det ska inte behöva hända. Det fanns ingen glädje idag. Det var bara tungt, säger lagkaptenen utanför omklädningsrummet.

Ni fick en rejäl utskällning där inne…

– Det kan man lugnt säga.

Förtjänade ni den?

– Absolut. Ingen där inne kan gömma sig bakom den här förlusten. I dag var vi dåliga. Så här ska det inte behöva vara i Allettan speciellt inte när det är en sådan viktig match också.

Om vi tar det från början så gjorde Kiruna en bra insats under merparten av första perioden. Gästerna var laget som då skapade de hetaste chanserna.

Henrik Märsk Clausens friläge var det bästa läget, men Isak Mantler lyckades rädda med tåspetsen.

Med 20 sekunder kvar av perioden fick KIF tekning i offensiv zon. En sista chans att ta ledningen innan pausvilan alltså.

Istället var det gästerna som ställde om och gjorde 1-0. Ett psykologiskt tungt mål.

Kan målet ha satt sig i skallen på er inför andra?

– Det är klart att det är tungt och att det är svårt att skaka av sig det men matchen slutade inte 1-0, utan 8-2. Det är inte godkänt, säger Calle Källström.

Att Kiruna IF hade sin lagkapten tillbaka på isen igen så pass snabbt var en av få positiva saker med lördagens match.

Calle Källström opererades i torsdags förra veckan, tränade med laget på fredagen och spelade match i dag.

– Det är kul att vara tillbaka på isen igen men synd så klart att vi gör en sådan dålig prestation. Jag är fruktansvärt självkritisk efter den här matchen. Det här var min sämsta insats i KIF-tröjan. Nu är det bara att glömma det här, det är en ny match imorgon.

Kan den här insatsen fungera som tändvätska inför resan till Borlänge?

– Det får det verkligen bli. Det kommer inte att vara samma Kiruna IF som kommer ut på banan i morgon i alla fall. Vi får inte göra en sådan här insats igen under de avslutande matcherna. Vi ska vara med och kriga om play off-platserna, säger Calle Källström.

Hur ska man summera matchen då? Daniel Backmans 2-0 var en ganska talande bild: Inspel i mitten av slottet, pang och mål. Det var så som Lindlöven gjorde sina mål i dag. KIF kunde inte freda det egna slottet.

Efter halva matchen fick Kiruna en livlina. Jesper Landström hittade Valtteri Lemmetty högst upp i banan med en långpassning.

Den finländske backen hamnade alltså i en inte helt vanligt situation på isen: Helt ren från blå med målvakten. Men Lemmetty såg ut som en naturlig centerforward när han fintade bort Isak Mantler och reducerade.

Kirunas andra mål gjordes av Olli-Aleks Pietilä i powerplay. Än en gång var det Ilari Metsolas backskott från blå som gav frukt. Landsmannen Pietilä slog in returen.

Det målet, som innebar 4-2, kom sent i den andra perioden och gav hopp inför tredje.

Men väl där föll allt samman. Lindlöven fortsatte att utnyttja Kirunas bristande markeringsspel framför målet och dunkade in fyra puckar till.

Hemska 8-2 lös på tavlan när slutsignalen gick.

Och det var nog främst just den tredje perioden som renderade i Robert Lahtis utskällning efteråt.

– Det här är under vår värdighet. Vi tappar spelar bakom våra ryggar konstant. Vi slutar spela i tredje.

De fick göra mål på samma sätt nästan varje gång.

– Ja, vi visste hur de skulle spela. Vi har inte uppträtt så här under hela Allettan. Vi är inte det bästa laget i serien, nog vet jag det, men vi ska kunna kriga i varje byte. Det kravet har jag på spelarna, säger Robert Lahti.

Intill honom satt assisterande tränaren Henrik Törmä. Även han hade en mörk blick i ögonen.

– Vi vet exakt hur Lindlöven spelar. Vi hade pratat om det innan matchen. De är tunga i mitten och då måste vi vara tydliga i backcheckingen och i rätt ytor i försvaret och respektera deras hot i mitten. Det är som du säger, jag tror att sex av deras mål kom till på samma sätt. Det svider alltid att förlora hockeymatcher men att förlora på det här sättet stör mig otroligt mycket. Man vet vilket hjärta det finns i det här laget men i dag var det hjärtlöst och själlöst. Jag kände inte igen spelarna, säger Henrik Törmä.

Kiruna IF har kort tid på sig att repa mod. Redan i morgon väntar match, mot Borlänge borta.

– Borlänge är ju ett bättre lag än de här. Spelar vi så här i morgon kommer vi bli så besegrade att vi inte hittar hem från ladan. Vi måste samla ihop oss, säger Robert Lahti.

Låt oss alla hoppas på en rejäl uppryckning av Kiruna IF då.

 

Mattias Heikki