Rysaravslutning väntar i Allettan Norra: ”Tung helg”

KIF ryckte upp sig – rejält.
Men serieledare är serieledare. Borlänge borta blev för tufft.
– Det var som natt och dag. Men vi får se till att höja oss ännu mer till hemmamatcherna i helgen, säger Jesper Landström efter 4-1-matchen.

Efter storförlusten mot Lindlöven i lördags åkte spelarna på en rejäl utskällning av tränaren Robert Lahti. Lagkaptenen Calle Källström menade att laget förtjänade de hårda orden och lovade ett annat Kiruna IF på isen på söndagen.

Och så blev det.

KIF gick åter att känna igen. Man krigade för varenda meter is, spelade tajt i försvaret och täckte skott.

Jesper Landström var inblandad i mycket under matchen. Han fick spela på en kant tillsammans med Simon Thyni och Calle Källström eftersom Andreas Mäki Kero blivit sjuk (ska inte vara någon fara inför kommande helg).

Det var Landström som fick KIF:s hetaste målchans i första perioden.

Matchen var fortfarande mållös när William Palovaara (han var riktigt bra i dag) lobb-passade pucken mot en framskrinnande Simon Thyni. Centern fick med sig pucken och kom i en två mot etta med Jesper Landström.

Men Borlänges Alexander Johansson räddade Landströms skott.

– Det var ett riktigt bra läge men jag lyckades inte få pucken över benskyddad, säger Landström.

Några minuter senare hettade det till rejält och KIF:s nummer 15 blev utvisad två plus två minuter för holding och roughing.

En utvisning som blev kostsam för Kiruna. Borlänges Markus Persson pricksköt 1-0 i powerplay.

– Den är hårt dömd. Jag skulle hoppa förbi Borlängespelaren och då tog han tag i mig och höll fast. Han frågade om vi skulle slåss och jag sa att vi kör. Det var oturligt att jag skulle få en holdingutvisning, det var ju tvärt om, säger Jesper Landström.

1-0 i pausvilan var fullt rättvist. Hemmalaget var tunga att möta, vann skotten i första med 18-5 och tryckte ner KIF i försvarszonen.

Borlänge visade även i den andra perioden att man är vassa i PP. 2-0 kom i spel fem mot fyra på ett liknande sätt som det första målet. Skymning och skott utifrån.

Innan det hade William Otter skjutit klockrent i stolpen (han hade ett ribbskott mot Lindesberg också). Om Kiruna skulle rå på Borlänge den här dagen var gästerna tvungna att ha de typerna av marginalerna med sig.

När Adam Helldén gjorde 3-0 efter drygt halva matchen var uppförsbacken i dalarna riktigt hög, slirig och otillgänglig.

Med dryga två minuter kvar tog KIF ut Jesper Eriksson i målet (han var också grymt bra idag) och satsade med sex utespelare.

Då kunde Jesper Landström tok-dundra in 3-1.

– Jag fick pucken klockrent i slottet och satte den högt, i krysset, säger han själv om målet.

Kiruna åker hem på måndagen utan några incheckade poäng i flygplanet norrut.

– Det blev en tung helg. Trist att inte få med sig några poäng. Vi spelade riktigt dåligt i lördags men i dag var det som natt och dag. Vi krigade och hade ett helt annat go i laget. Nu ska vi höja oss ännu mer inför helgens matcher, summerade Jesper Landström.

Jakten om play off-platserna ser ut att bli ett tre-häst-race mellan Kiruna, Vallentuna och Teg. Det positiva med helgen var att Teg förlorade mot just Vallentuna med 1-3.

– Om någon för tolv månader sedan hade sagt att vi skulle vara med och slåss om play off-platser i Allettan hade man bara velat hoppa in i en tidsmaskin och åka dit. Nu är vi där och det är jättekul. Vi har fortfarande ett bra läge. Och när vi spelar så här så kan man vinna matcher som gör att vi går till play off. Det är skönt att vi kom tillbaka, säger tränaren Robert Lahti.

Du fick den effekten du ville ha efter utskällningen?

– Ja. Och det vet jag att jag får. Det finns en stor stolthet i det här laget. Vi föll igenom i går men i dag var vi tillbaka.

Dramat går vidare nästa helg när Hudiksvall och Östersund gästar Lombia på lördag och söndag.

Missa inte det.

Mattias Heikki