Fantastisk match av KIF-målvakten i DM

Seger mot Boden.

Förlust mot Kalix.

Det blev facit efter första speldagen på DM.

Kiruna IF fick en drömstart på helgen. Redan efter 2,54 gav Hampus Hagström laget ledningen mot Boden, framspelad av Hjalmar Esko och Calle Källström.

Och drygt fem minuter senare ökade nyförvärvet Kristian Ferletak på till 2-0 efter att Leonard Forselius och Samuel Ivanic stått för förarbetet.

– Under de första tio minuterna spelade vi exakt så som vi ska spela i framtiden. Vi satt press på deras backar och hade fina kontringar som vi gjorde mål på, säger den nye KIF-tränaren Sergei Joukov.

Den största hjälten i 2-1-segern över Boden blev målvakten Pavel Krajcovic som tog 48 av 49 skott! Ja, han var rena rama paraplyet i puckregnet när Boden bombarderade KIF-kassen.

– Pavel var bra i dag, konstaterade Joukov.

Matchen slutade 2-1 efter att William Dageryd reducerat med en man mindre men närmare än så kom inte Boden.

KIF slet som djur i boxplay och redde ut många kniviga situationer och bärgade tre poäng efter den första matchen.

– Vi hade ett bra målvaktsspel som sagt men också ett bra försvarsspel. De fick skjuta mycket från olika håll men försvaret var bra med och rensade bort returerna. Vi hade några orutinerade spelare på backsidan som gjorde det väldigt bra. Det känns som att de kommer att bli bra hockeyspelare i framtiden när de får mer rutin i sig. Mot Boden visade vi att vi kan spela bra och att vi kan spela på det sättet som vi vill, summerade KIF-tränare.

Någon timme senare väntade Kalix.

Och den här gången var det motståndarna som slog till tidigt. Redan efter 1,39 gav Nicholas Nuuttila Kalix ledningen.

KIF svarade genom Calle Källström. Lagkaptenen skrinnade ut på isen efter att just ha suttit två minuter på botbänken och hamnade mitt i ett friläge.

Den utsökta passningen av Jesper Landström gjorde han det bästa av när han snärtade in kvitteringen.

Men i den andra perioden tryckte Kalix tillbaka KIF i långa stunder och gick ifrån till 3-1.

Med dryga två minuter kvar av matchen tog Kiruna ut Ludvig Christoffersson i målet och tryckte på med sex man.

Och det gav resultat.

Efter 18.33 reducerade Kristian Eriksson på pass av Hjalmar Esko.

Kalix avgjorde dock matchen med ett 4-2-mål i tom kasse.

– Vi var lite tunga i benen eftersom det var den andra matchen för dagen. Vi har tränat på hårt under veckorna här. Vi fick kämpa och slita och orkade inte riktigt vända matchen. Vi gjorde några misstag som blev kostsamma men alla försökte och visade vilja, säger Sergei Joukov.

I morgon, söndag, fortsätter DM-spelandet med returmatcherna mot de båda lagen.

– Jag hoppas att vi kan komma tillbaka på ett bra sätt efter den här förlusten. Det kändes som att alla hade vinnarviljan i skallen under den här dagen. Vi kommer att gå igenom matcherna och försöka rätta till misstagen till i morgon, avslutar den nye KIF-tränare.

Mattias Heikki