Kiruna IF värvar poängback

När hemsidan ringer upp har bilen just svängt av E4 vid Töre.

Slutdestination: Lombia Arena.

Markus Magnusson är klar för KIF.

– Jag tog kontakt med Henrik Törmä. Efter det gick det ganska snabbt, säger backen.

Ni riktiga Hockeyettan-nördar tänker just nu följande: ”Förlängde inte han sitt kontrakt med Lindlöven?”.

Och ni har rätt. Det gjorde han. Men det är brutet och ny adress blir istället Kiruna.

– Jag skulle ha spelat där men det blev strul. Jag tänkte att till slut för det räcka så jag bröt kontraktet. Jag tog då kontakt med Henrik Törmä. Efter det gick det snabbt, säger han via mobilen på väg norrut.

Markus och Henrik känner varandra sedan KIF-sportchefens år i Almtuna. Markus Magnusson tränade med det Hockeyallsvenska laget i mitten av 10-talet innan han blev utlånad till Wings.

Om vi backar bandet ännu längre så kan vi konstatera att den 24-årige Piteåkillen har samlat på sig en hel del rutin trots sin relativt unga ålder.

Han är skolad i Luleå Hockey och står noterad för en SHL-match som han kommenterar så här.

– Jag fick sitta på bänken och dricka sportdryck så jag nästan fick hål i tänderna. Jag fick inte spela en sekund, skrattar han.

Men det måste ha varit speciellt ändå att få vara med om det?

– Ja, det var kul. Jag tränade mycket med Luleås A-lag den säsongen och man har ju varit på deras matcher sedan man var knatte.

Flyttlasset gick sedan till Almtunas J20. Hockeyettan-karriären startade i nämnda Wings innan den fortsatte i Kalix, Boden, Nyköping och Lindlöven.

På 191 matcher i ettan har det blivit hela 79 poäng för den offensive backen.

Värt att poängtera är ju även att han var med när Boden gick upp till Kvalserien och kommer därmed att bidra med värdefull rutin från spel där till årets KIF.

– Ja, man har blivit lite av en hockeyettan-räv under de här åren, säger han själv.

Beskriv dig själv.

– Jag ser mig som en spelande tvåvägsback där offensiven är en styrka. Jag gillar att hitta kreativa lösningar och fylla på i anfallen.

En PP-back?

– Ja, jag hoppas att jag får spela PP, men ja det skulle jag säga.

Norrbottensgrabb som han är har han så klart mött Kirunalag många gånger. Han kommer främst i håg en Kirunakille i motståndarlaget genom åren – en viss Einar Emanuelsson.

– Han var ju extremt svår att möta. Det var bara att hålla i hatten. Så som jag kände då som ung känner nog SHL-backarna i dag.

Ett mer aktuellt Kirunaminne är ju matchen i Lindesberg i Allettan i fjol. Markus Magnusson var med när KIF blev fullkomligt överkört och besegrat med 8-2.

Under den här speciella corona-hösten har Lindlöven bara hunnit med att spela en träningsmatch, mot Vallentuna.

Man kan säga att det är en spelsugen back som färdas längs E10 under samtalet.

– Ja, jag är väldigt sugen. Det ska bli kul att komma upp till Kiruna och hoppa i grejerna, säger Markus Magnusson.

Henrik Törmä säger så här om sitt senaste nyförvärv:

– Jag känner Markus sedan tiden i Almtuna och vet att han är professionell runt sin hockey och en mycket bra person att ha i och kring laget. Markus största kvalitéer på isen är spelet med puck, en mer utpräglad offensiv back.

Även Törmä lyfter fram det faktum att 24-åringen hunnit samla på sig en hel del rutin från Hockeyettan.

– Med sju säsonger i Hockeyettan och med en hel del rutin från Allettan spel kommer Markus bli en viktig kugge i våran back besättning, säger sportchefen.

 

Mattias Heikki