Målgesten hyllar ”extrapappan” i hallen

Felix Fjällkeborn har just gjort mål. Han tar av sig handsken och viftar med fingret.

En kaxig målgest?

Nej.

Snarare en hyllning till en ”extrapappa” som gick bort i cancer.

– Han betydde mycket för mig, säger KIF:s målspruta.

Det har blivit 13 mål på 28 matcher från tröja nummer nio den här säsongen. 25-årige Felix Fjällkeborn har blivit en hit i Kiruna.

Och för varje mål följer oftast en målgest.

Han har ”ringt”, inspirerat av en NHL-målgest och viftat med armarna, hämtat av den förre Liverpoolspelare Daniel Sturridge.

Men oftast blir det att peka finger.

Stockholmaren är fostrad i AIK:s organisation. När han anslöt till J20-laget möttes han av en butter och lite sur materialförvaltare.

Med tiden blev deras relation starkare och starkare och i slutändan så stark att han blev som en ”extrapappa” i ishallen för Felix Fjällkeborn.

Namnet på AIK-legendaren är Roger Andersson.

2016 gick han bort i cancer.

– Han betydde mycket för mig. Han var någon man alltid kunde prata med. Han var svår att få kontakt med i början och jag var två år yngre andra i laget och fick ta mycket skit. Men när man lärde känna honom visade det sig att han var väldigt rolig och snäll. Han förstod mig som spelare och han blev som en kompis, fast ännu bättre, säger Felix Fjällkeborn och minns vidare:

– Han brukade sitta längst bak i båset med en cigg bakom örat. Alltid när jag gjorde mål brukade han le och peka finger åt mig. Många kanske tror att jag är kaxig som gör det, men det

är inte meningen. Det är för att hedra honom som började använda det som en målgest.

Kiruna IF går in i dagens derby med två sköna streakar. Dels har man fyra raka segrar i serien och ovanpå det stoltserar man med tre raka derbysegrar mot grannen AIF.

– Det är skönt att ha det i ryggen inför den här matchen. Vi har visat att vi är det bättre hockeylaget. Förra helgens matcher var viktiga. Nu är vi verkligen med i racet så det är bara att fortsätta på samma spår.

För KIF-supportrarnas del får Felix Fjälllkeborns fina målform fortsätta. Han gjorde tre riktigt fina mål mot Sundsvall efter att kemin i OFF-kedjan lyst igenom.

– Jag och ”Leo” har spelat väldigt mycket med varandra och vet var vi har varandra på isen. Otter är en stor spelare som hittar pass och har ett bra skott. Vi har en bra kemi även om det inte går jättebra i alla matcher.  

Var Sundsvallmatchen er kedjas bästa offensiva match?

– Ja, det måste det ha varit. Den och när vi slog Övik borta gången innan. Men det viktigaste är inte vilken kedja som gör det utan att vi vinner den här serien. På söndagen senast var det andra killar som klev fram och visade vad de går för och det är alltid kul att se. Man vill ju alla bästa i laget.

På tal om det, Pavel var grym.

– Ja, jag är riktigt glad för hans skulle. Han fick stänga igen en match och visa vilken bra målvakt han är. Det var kul att se.

Vad tycker du om namnet OFF-kedjan (Otter, Fjällkeborn, Forselius) jag har döpt er till?

– Haha, ja det funkar.

Då menar jag OFF som i offensiv och inte som i avslagen. Eller har du något bättre namnförslag?

– Vissa kommentatorer har sagt Stockholmarna men jag tycker inte att det är något jättespeciellt. Det är lite förutsägbart, säger Felix Fjällkeborn.

Forwarden får gärna göra fler målgester i kvällens derby.

 

Mattias Heikki