KIF knockade AIF i Kirunaderbyt

Filip Eriksson höll tätt längst bak.

Och längst fram sköt Rihards Marenis raketer i ett fyrverkeri.

KIF vann derbyt med hela 5-0 (2-0, 0-0, 3-0).

Det var aldrig något snack, det här…
Ungefär så här kan man summera pratat med Kim Sunna:

– ”Fille” var otroligt stabil i dag och det är en fröjd att ha Marenis i laget.

Texten har uppdaterats med kommentarer.

Glöm inte! Swisha gärna till Fanens Spelare!

123 193 72 00

Summering första perioden:

Det small – redan efter 30 sekunder. KIF fick en drömstart på derbyt. Jacob Hansson visade skön spelblick när han hittade Rihards Marenis framför kassen. Han tog emot – och drog till upp i nättaket.

Den första perioden var fartfylld och chansrik och riktigt kul att se.

Efter KIF:s mål kom AIF in i matchen och hade en bra period fem minuter. Bland annat hade Rihards Puide ett farligt skott just utanför.

Men när KIF fick spela powerplay för första gången i matchen kom 0-2.

Om Jacob Hanssons passning till 0-1 var läcker, så var Rasmus Similäs framspelning till tvåan urläcker. Den lurade allt och alla.

Bakom målet hittade han fram till Jesper Landström som kunde pricka in tvåan från nära håll.

Senare i perioden visade målskytten Landström hur nyttig han är i BP. Han täckte skott och krigade ut puckar och hjälpte KIF att freda målet.

Även Filip Eriksson kom ut stort vid ett par tillfällen när AIF började lyfta fram mer folk på kassen senare i perioden.

KIF skapade mycket och kunde ha gjort fler mål. Felix Fjällkeborn var het, Rasmus Similä fick också nägra lägen, likaså Rihards Marenis.

 

Summering andra perioden:

KIF chockstartade den andra perioden. Man vittrade blod och gick för knock direkt.

1,36: Rasmus Similä kom helt fri, försökte med en backhand – Aleksanteri Heiskanen var med.

2,57: Rihards Marenis kom helt fri, försökte mejsla in den mellan benen – Aleksanteri Heiskanen höll tätt.

4,00: Rasmus Similä hittade Simon Thyni framför kassen – Heiskanen.

Där skulle derbypaketet vara inslaget, med KIF-snören på. Men den finländska målvakten förhindrade julklappsutdelningen och höll sitt lag kvar i matchen.

KIF spelade fysiskt, åkte skridskor, backcheckade när man tappade pucken och fick spela merparten av andra perioden i offensiv zon.

Vid de numerära överlägena var man rörliga och fantasifulla men fick inte in pucken.

Jacob Hanssons drog upp en solorajd från egen zon och bjöd på några magiska dragningar. Sedan passade han till Rihards Marenis vid den bortre som fick en snäv vinkel. Han var ändå centimeter från att trä in 0-3, men ett bra AIF-försvar förhindrade det.

 

Summering tredje perioden:

Den tredje rundan inledde inte lika fartfyllt. KIF-bombardemanget mot AIF-kassen mildrades. När AIF fick chansen att spela PP vid ställningen 0-2 vaskade man fram ett par heta chanser.

Men målet kom inte – och dramatiken uteblev.

Istället fick KIF-hjälten Rihards Marenis bjuda på en helkväll.

Han avgjorde derbyt definitivt med sitt 0-3-mål. Felix Fjällkeborn spelade fram kyligt i två mot ett-läget som uppstod.

Någon minut senare pricksköt letten in 0-4 och hattricket var därmed fullbordat.

Men han vill mer.

Med dryga tre minuter kvar vräkte han in 0-5 efter ett friläge. Passet även den här gången stod Fjällekborn för och andraassisten var fin signerad Willy Halmkrona.

Efter det målet handlade det mest om huruvida Filip Eriksson skulle hålla nollan eller inte.

Och det gjorde han – men det var på håret.

Rickards Bernhards fick en grym möjlighet rakt framför kassen på slutet. Men även den tog Eriksson som var hur stabil som helst -åter igen.

Kiruna IF vann derbyt med 5-0 till slut. Siffror som speglar matchbilden ganska bra. Man dominerade matchen ganska kraftigt från start till mål.

Två matcher – två segrar.

Snacka om drömstart på säsongen.

Kim Sunna kommenterade derbysegern så här efteråt:

– Otroligt jäkla skönt och kul. Det är vårt vägvinnande sätt att ta oss an matcherna som gör att vi vinner. Vi sätter oss inte i dåliga situationer. Vi spelar rakt och enkelt med hög fart.

Klasskillnad i dag va?

– Ja, det drar iväg lite på slutet. Första perioden går klart till oss. Andra är konstig. Den böljar fram och tillbaka och puckarna studsar och far. Vi har en massa lägen. De skapar också några lägen framför kassen men ”Fille” i målet var otroligt stabil i dag. I tredje böljar det lite och efter 3-0 är det klart.

Trodde du att AIF skulle vara hetare och bättre?

– Vi har mött dem tre gånger redan så det var ingen nyhet hur de skulle se ut. Sedan lever alla matcher sitt eget liv. Hade de gjort 1-2 hade det blivit en helt annan match. De spelar som de spelar.

Unga backar fick mycket speltid…

– Jajamänsan. Vi fick sena återbud på Jesper Strandelin och Edmunds Augstkalns. Vi fick ringa in Max Olofsson i sista sekunden. Jag tror att han kom till hallen vid sex-tiden, så det var bara att byta om och gå ut och köra.

Haha, starkt att bidra så med så kort varsel!

– Absolut. Ibland kanske det är skönt att bara komma in så där och inte hinna tänka så mycket på att man ska spela. Han och Willy Halmkrona gjorde det riktigt bra.

Hur är det som tränare att ha en sådan som Marenis i laget?

– Nu gjorde han fyra mål idag men han bidrar på så många olika sätt. Jag har sagt det förut. Det är en fröjd att ha honom i laget.

Vilken kanonstart på säsongen!

– Ja, vi har fått en drömstart med sex poäng av sex möjliga. Vi njuter ikväll, men sedan när vi vaknar i morgon är det bara nästa match som gäller. Det är tajt mellan matcherna nu, så det är bara att gå vidare.

 

Mattias Heikki