KIF-seger i premiären – till slut

KIF gick mot en premiärseger. Men med 15 sekunder kvar kvitterade Vännäs. Istället fick Kiruna jobba övertid och straffarbete för att till slut vinna med 3-2.

Felix Fjällkeborn och Simon Thyni gjorde spelmålen. Nico Joki avgjorde sedan med sista straffen.

Matchsponsor: Ica Nära Lombolo

Jesper Strandelin uppmärksammades för sin match nummer 200 i KIF-tröjan innan nedsläpp.

När pucken väl släpptes behövde backen bara fyra minuter innan han slängde in pucken från blålinjen mot målet. Framför det stod Felix Fjällkeborn och styrde in säsongens första mål.

KIF dominerade den första perioden kraftigt utan att visa några premiärnerver. Vännäs stack upp i en två, tre farliga kontringar. Henrik Töyräs skott mot trafiken i en två mot ett-situation var det farligaste man vaskade fram.

Gästerna kom ut heta i den andra halvleken. 1-1 kom redan efter 29 sekunder. Den här gången missade inte Henrik Töyrä när han fick öppet mål på en målvaktsretur.

Efter måle

t fortsatte matchbilden att se ut som i den första perioden. KIF hade puck och tryckte på och skapade en handfull riktigt, riktigt heta målchanser.

Det borde ha blivit minst ett mål på Kevin Loppattos, Jesper Landströms (två gånger om), Jere Manninens eller PA-Deslauriers chanser.

Vännäs var dock hetare i den andra rundan och skapade fler farliga målchanser jämfört med i den första, delvis tack vare två PP-lägen.

Felix Fjällkeborn var på spelhumör idag. Och han borde ha fått assistpoäng efter fina framspelningar till PA- Deslauriers och Simon Thyni men inte heller den gången ville puckarna in.

Thyni tog dock revansch på sig själv. Han gav KIF ledningen med 2-1 hela på egen hand. Nummer sex tog pucken i egen zon, åkte hela vägen och slog sedan in sin egen retur. Ett riktigt viljemål som länge, länge såg ut att bli segermålet.

Men med 15 sekunder kvar lyckades Vännäs kvittera genom Norbert Hari som omarkerad kunde göra målet från nära håll.

Övertiden blev riktigt underhållande med chanser i massor. Vännäs var hetast. Men Filip Eriksson kylde ner tillställningen med några riktiga monsterräddningar (och med hjälp av ribban vid ett tillfälle, va?).

Premiären avgjordes på straffar. Matias Mustonen var tvingad att sätta KIF:s tredje straff – och det gjorde han piskade in pucken mellan benen.

Sedan avgjorde Nico Joki på den sista straffen. Två pinnar till KIF och en till Vännäs.

En seger är alltid en seger, men visst var det surt för KIF att inte bärga alla tre poängen. Om siktet hade varit lite bättre inställt hos skyttarna i dag hade den här matchen avgjorts tidigt.

Felix Fjällkeborn såg pigg ut i dag. Nämnas bör också Filip Erikssons målvaktsspel göras. Han räddade KIF helt och hållet i sudden och var stabil under straffarna.

Noteras ska också göras att KIF-TV inledde säsongen riktigt stabilt med kommentatorerna Jonas Esko och David Krekula i spetsen, backupad av teknikerna Fredrik Thornéus och Nils Pudas.

445 personer såg premiären. Blir det det dubbla på onsdag?

Då kommer rivalen Boden på besök i Norrbottens El Clasico.