Uppsnack med Lasu & Vänner del 11

Bakslag. Efter en rad fina insatser blev det ett rejält bakslag under helgens turné. Någon har myntat “man är sällan så bra som man tror att man är efter en seger, och man är sällan så dålig som man tror att man är efter en förlust” och det ligger någonting i det.

 

Kvällens matchsponsor Laitis Kiruna

 

Ibland gör man bottennapp och då måste man försöka zooma ut och sätta det i ett större perspektiv. Med tanke på hur resterande matcher i serien har sett ut finns ingen anledning till panik. Den största utmaningen är – enligt mig – den mentala prövning som en dessa bottennapp medför. Självförtroendet får sig lätt en känga och det är lätt att börja göra saker annorlunda vilket ofta resulterar i ännu sämre utfall. Identifiera vad som varit framgångsrikt tidigare, isolera den gångna helgen och låt det förbli ett hack i skivan.

 

– Efter en sån helg får man ett ärligt svar när man tittar sig i spegeln. Tror inte man behöver göra så mycket mer än så. Nu är det match tätt inpå helgen så jag tror att laget tittar framåt. Dom vet vad dom kan när alla är påkopplade, bara en vecka sedan matchen mot Piteå hemma, reflekterar kapten Liljeblad.

 

Robert Lahti som verkligen lever i snurran är inne på samma linje.

– Jag försöker personligen hålla mig från att utvärdera senaste insatserna allt för högt eller lågt. Det är lättare sagt än gjort. Hockey är färskvara och senaste matchen styr känslorna mycket. Men jag försöker verkligen fokusera på ett längre perspektiv. Senaste fem matcherna eller senaste 4 veckorna eller något i den stilen.

 

För egen del finns det en match som sticker ut när det kommer till bottennapp. Efter en fantastisk säsong 2009/2010 med Sergei Joukov vid rodret lyckades vi vinna Allettan och för första gången – sedan degraderingen sex år tidigare – kvalificera oss för playoff mot Allsvenskan. Inte bara det, som vinnare av Allettan gick man dessutom direkt till sista rundan och var endast ett trappsteg från Kvalserien. Det pratades om återtåg samtidigt som vi följde slutspelet från sidan och tillsist stod det klart att vi skulle ställas mot Nybro i bäst av tre matcher. Vi var favoriter och förväntningarna var skyhöga både internt och externt när vi reste ner för första matchen som spelades i Småland. Skulle vi ta den hade vi sedan två matchbollar på hemmaplan och det skulle vi aldrig tappa.
Matchen då? Torsk 11-0. Elva noll.

 

– I och med att det var sådan klasskillnad så var inte förlusten så jobbig som man kan tro. Istället för att vrida på detaljer fick det bli ett enda stort omtag, säger the kapten Törmä när jag nämner “11-0”.

 

Och visst, vi studsade tillbaka hyfsat och gav dom en match i returen men var samtidigt inte nära att vända den serien. Då handlade det om att vi inte var redo. Vi hade ingen erfarenhet av slutspelshockey och det blev en läropeng för framtiden. Nybro skulle sedan vara snubblande nära att vinna kvalserien så det var ingen dåligt lag vi ställdes mot men på den hemresan satt man och stirrade tomt med självförtroendet i en plastpåse på sätet bredvid.

 

Då var då och nu är nu. Ikväll hoppas vi att vi får se ett KIF som släpper lös, litar på både varandra samt systemet och har kul på isen. Ett framgångsrecept över tid.

 

***

 

Kim Sunna inför Kiruna AIF

 

Fråvarande spelare

 

Tung helg bakom oss, ta oss igenom den från ditt synhåll.

En helg där vi misslyckas med grundläggande saker. Förlorar 50/50 kamper, vinner inte särskilt många lösa puckar, gav motståndarna lite för mycket yta och tid. Vi agerade inte som en enhet på isen.

 

Inför den gångna helgen hade vi flera matcher med en solid defensiv och få insläppta mål. Hur gör vi för att helgens resultat stannar vid ett undantag?

Återgår till våra riktlinjer i försvarszon och gör dessa. Vi tar ansvar och litar på att kompisen bredvid gör samma. Vi har ett bra försvarsspel när vi litar på varandra. I helgen fallerade vi i grundläggande saker. Vi tappade spelare bakom rygg, fick inte stopp i spelet.

 

Special teams är överlag helt ok där ligans bästa boxplay väger upp ett inte helt lika lyckat powerplay. Vad är det vi gör bra i BP och vad behöver vi förbättra i PP?

Vi sätter ofta upp ett bra spel i PP men vi behöver bli hungrigare att göra mål. I BP har vi varit lyckade, vi har varit lugna och utgått från grundpositioner och varit aggressiva när vi kunnat vara det. Det tillsammans med ett grymt målvaktsspel har lagt grunden.

 

Helgen innebar även en del slitage, hur ser skadeläget ut?

Hela truppen är tillgänglig även om alla kanske inte är 100% men det är man sällan under en lång säsong.

 

Slutligen. Nycklarna för att ta en seger ikväll och hitta tillbaka till vinnarspåret?

Komma ut och vara framåtlutade, ta tag i spelet och samtidigt vara väldigt ödmjuk inför ett desperat motstånd.

 

***

Gillar du ”Uppsnack med Lasu & Vänner”?

Visa det genom att swisha en liten slant till KIF > 123 601 38 41

***

 

Webbsändning | KIFtv – Startar 18:50