Tano gör comeback – förstärker KIF

Det finns spelare som har en speciell plats i KIF-själen.

Just en sådan kommer nu hem till Lombia.

Anton Tano förstärker Kiruna IF under resten av grundserien.

– Jag vill bidra på många sätt. Jag har ett stort hjärta som vill att KIF ska ta sig till Allettan, säger läkarstudenten.

 

Anton Tano behöver ingen närmare presentation. Den 29-årige Kirunagrabben är ett aktat namn i Hockeyettan. Det blir man efter nio säsonger, 323 matcher, 132 mål och 134 assist.

Han lämnade hemstaden för Skellefteås hockeygymnasium 2009 men har aldrig släppt kontakten med Kiruna. Många minns hans succésäsong 13-14 som förstaårs-senior. Och efter utflykter till Skövde och Lindlöven har han gjort gästspel i KIF-tröjan när läget har uppstått.

Nu är det alltså dags igen.

Tano slutade med ishockey inför den här säsongen efter att fullständigt ha sprutat in poäng under de fyra senaste säsongerna i Teg och Boden. Men läkarstudierna gick till slut inte att kombinera med att spela ishockey.

Men i det skedet som utbildningen befinner sig i just nu uppstod en lucka. En möjlighet att spela hockey igen.

Och Anton Tano tog den.

 

Pratstunden med Kirunasonen blev hjärtlig och lång. Därför kommer texten också att bli det. Anton verkar ha tänkt mycket på sina rötter, hur ishockeyn i Kiruna ser ut just nu och vad som är den enda vägen framåt.

Men vi börjar från början. Hur kommer det sig att han kommer att spela med KIF under resten av grundserien?

Pappan och farbrodern var på honom ända sedan det blev klart att han bröt med Boden efter förra säsongen. De är ju stora KIF-fans. Snacket var igång tidigt. Klart du skulle sluta cirkeln och spela i KIF en sista säsong!

– Jag skrattade och sa att ja, det lär bli så, säger Anton.

Snacket kom från fler håll. Under den avgörande SM-finalen i Luleå i somras sprang han på sportchefen Thomas Jatko. Samma typ av jargong. Samma typ av ”flirt”. Samma typ av ”löfte” med glimten i ögat.

– Jag kommer till nästa säsong, sa jag till Thomas, men mer som ett skämt.

Vi spolar fram bandet sex månader.

Anton Tano var på plats i Boden och såg KIF:s 1-3-förlust. Efter den gick han in till Kirunalägret. Han möttes av värme och av följande kommentar från tränarduon.

– När man talar om trollen. Vi snackade just om dig. Om hur kul det hade varit om du kunde komma och hjälpa oss med den sista pushen mot Allettan, sa firma Törmä/Sunna.

Orden gick liksom inte att skaka bort. Anton bar med sig dem hem. Och sedan satte han sig ner och funderade.

För frun Tuwe var det lugnt. Klart att mannen skulle spela i Kiruna. Hon såg hur sugen han var och pushade honom.

Men det handlar ju om det där livspusslet som vi alla brottas med. Vi alla önskar att dygnet hade fler timmar än de futtiga 24. Och att lösa hockeyspel i Kiruna med läkarstudier i Luleå känns som ett pussel i 10 000 bitarsstorleken – där alla bitar ser likadana ut.

– Det är sju matcher kvar. Går det att lösa?

Anton tankar snurrade.
Eftersom han just nu har friare studier som man kan göra på distans i större utsträckning än innan var det inte omöjligt.

Kalendern plockades fram.

Det stod som skrivet i stjärnorna. Sex av de sju återstående matcherna skulle gå att spela. Och att trycka in ett ex antal träningar i Kiruna och några längre vistelser i hemstaden var också möjligt.

Visserligen har Anton inte spelat en enda hockeymatch sedan i april. Men motsägelsefullt nog säger han att han aldrig har känt sig fräschare. ”Gubbhockeyn” med gänget i Luleå, löpningen och crossfiten har gjort sitt för att bibehålla och bygga fys.

Men framför allt: Han är helt skadefri nu för första gången på några säsonger.

– Jag är inte i mitt livs hockeyform. Men jag vet att om jag inte bidrar med en massa poäng så kommer jag att bidra med annat. Med hjärta. Jag har ett stort hjärta som vill att KIF ska ta sig till Allettan.

 

Nästa vecka bär färden norrut. Sträckan Luleå-Kiruna, Kiruna-Luleå kommer att nötas ex antal gånger för att få ihop det. Meningen är att han kommer att träna under veckan med KIF och stanna kvar över helgens matcher mot Övik och Teg.

Sedan måste han ner till Luleå för lite skolarbete under den matchfria veckan.

Piteå borta? Då är det bara för KIF-bussen att plocka upp ”nyförvärvet” innan match.

Den enda matchen som vi redan nu vet att Anton missar är Hudik hemma. Men till söndagen efter kommer han att hinna upp till Lombia för att vara med mot Sundsvall.

Pust! Man blir åksjuk av att bara skriva den här texten…

Anton Tano ser det på det här sättet:

– Det kommer inte att bli problemfritt men det finns lösningar.

Sedan kommer han att stanna kvar i Kiruna under den avslutande veckan innan grundserien tar slut.

Hur kommer det kännas att ta på sig KIF-tröjan igen?

– Jag kommer att vara kraftigt övertaggad till den första matchen. Jag kommer att åka mer skridskor än jag någonsin tidigare. Jag vet att det är så viktigt för så många att vi når Allettan. Jag kommer att visa att det här är viktigt för mig också. Jag hoppas att jag kan bli en energi-injektion.

Trodde du att du någonsin skulle spela i en KIF-tröja igen?

– Nej, det trodde jag ärligt talat inte. Det här blir den fjärde gången jag signar för KIF. Jag är fostrad i Kiruna. Jag kommer alltid att säga att jag är därifrån. Det kommer alltid att vara mitt hem. Och sedan är det ju det här med hela KIF-grejen…

 

Med ”KIF-grejen” menar han den delade ishockeystaden Kiruna. Anton resonerar långt och länge om det. Om vilket problem och vilken återvändsgata det är.

– Jag var med under de åren vi hade ett enat ishockeylag och där vi var en utmanare till att gå upp i Hockeyallsvenskan. Att vi inte gick hela vägen på den tiden var bara tillfälligheter. Att nå hela vägen är extremt svårt. Det är en smal tratt att ta sig igenom. Men jag tror att det går om man är en enad stad. Som det har varit under de senare åren så har KIF och AIF utarmat varandra. Man har tvingats dela på allt. Och effekterna är uppenbara. Det har lett till att vi har två halvbra lag i Hockeyettan istället för ett riktigt bra. Jag är för ett enat Kiruna, helt enkelt. Och jag hoppas att vi kan komma dit en vacker dag.

Har det här spelat in i ditt beslut att hjälpa KIF under vintern?

– Ja, det har det. För vad är det första steget mot det? Jo, att spela i en så pass hög serie som möjligt. Och det är ju Allettan efter jul. Att få upp KIF dit känns viktigt för mig. Vi kan ta Boden som exempel. De är hatade i resten av Sverige men otroligt älskat i Boden. Där kämpar alla för ett enat lag och för att det laget ska lyckas. Att fördela resurserna på två lag i samma, lilla stad går inte. Man ska inte tro att man når framgång då.

 

Man hade kunnat prata om det här med Anton Tano hela kvällen lång. Men den goda nyheten måste ju ut på KIF-sajten innan klockan blir för mycket.

Och vi måste ju låta Thomas Jatko komma till tals också.

En sak till om Tano, dock. Precis som vid förra sejouren i Kiruna kommer han att spela med nummer 19.

Varför? Jo, för att han gärna vill hylla en annan KIF-legendar: Mikael Lasu.

 

Nu över till Jatko.

Sportchefen är så klart väldigt nöjd med att få in Tano till truppen.

– Han talar för sig själv och behöver ingen presentation. Han har en ruggig rutin och har varit med länge. Han kommer att leverera på isen och i båset med sin attityd. Han kommer även att lyfta vårat powerplay som inte har varit bra hittills. Vi har även haft mycket sjukdomar i laget och sällan kunnat köra med helt fullt lag och därför är det också skönt att få honom.

Men han är inte värvad som doktor va?

– Hahaha, nej det är han inte. Det hade varit nåt…

 

KIF-fansen har gått och väntat på de sista pusselbitarna till lagbygget. Bland annat har man samlat in till Fansens spelare, men någon påskrift har inte kommit ännu. Thomas Jatko förklarar varför.

– Vi ska ha in en topp-back till. Vi letar efter en varje dag. De som vi har hittat har vi inte fått. Det är bara att inse att Kiruna ligger där det ligger geografisk och att vi inte har presterat tillräckligt bra hockeymässigt under de senaste åren. Därför är det svårt att konkurrera om spelarna. Samtidigt har vi haft problem att hitta boende till spelare utifrån. Ett tag delade tre spelare på en bostad, säger Thomas Jatko.

Vi vill väl inte chansa för mycket heller va?

– Exakt, vi är noga med de vi tar in. Vi behöver spelare av en viss sort, säger Jatko.

Inga backar än, med andra ord.

Men däremot en förstärkning i form av självaste Anton Tano.

Ett bultande KIF-hjärta har hittat en väg genom ett krångligt livspussel.

Ett bultande KIF-hjärta har hittat hem.

Mattias Heikki