KIF var grymt effektiva. 17 skott gav fyra mål.

Men Boden gjorde fem och vann premiären av Allettan.

KIF gjorde dock match av det här in i det sista.

Det var upplagt för den sista striden för 2022. Årets sista match började fint för Kiruna.

Matias Mustonen gav gästerna ledningen i PP. Assisten gick till Hampus Hagström och Nico Joki. Men det var en slumppuck som hamnade framför Mustonen framför kassen och enkelt kunde trycka in ledningsmålet.

Men efter det visade Boden tyngd. Det topptippade hemmalaget ägde det mesta av den andra perioden. Hemmalaget vann skotten i första rundan med hela 17-4 och målen lät inte vänta på sig.

Joel Wahlgren gjorde både 1-1 och 2-1 i PP.

Motvinden var stark. Det gällde för KIF att stå emot. Att överleva och inte låta siffrorna sticka iväg.

Filip Eriksson i kassen stod emot bra och det stannade vid 2-1 efter första 20.

KIF inledde även den andra perioden med att göra mål!

Och även den här gången var det en puck som letade sig fram rakt i gapet på en KIF-spelare. Den här gången var det Philip Kemi som kunde smacka in pucken från nära håll.

Tre minuter senare var Boden i förarsätet igen efter att Max Wahlgren gjorde 3-2.

Men även den här gången svarade KIF.

Felix Fjällkeborn jobbade fram pucken ur rundhörnet och serverade läckert den till Kevin Loppatto. Amerikanen högg till direkt till 3-3.

Men innan pausvilan hann Boden med två mål till. Det andra kom även det i PP. Hemmalaget var sylvassa i den spelformen.

Läget var med andra ord besvärligt inför den tredje perioden. Men Kiruna gjorde match av det här ända in till slutet.

Man bjöds också på ett läge att växa in i matchen efter att Robin Höglund dragit på sig en femminutersutvisning.

Efter ett långt anfall i PP hittade Matias Mustonens genomskärare genom boxen rätt. På mottagarsidan stod Jacob Hansson och tryckte in 5-4 med ett vasst direktskott.

Powerplay-läget fortsatte eftersom Höglund åkte på ett matchstraff. KIF jagade kvitteringen och skapade några lägen utan att få in pucken.

Med nummer 22 på ryggen gjorde Philip Kemi sin första match i KIF-tröjan efter att ha återvänt till förenignen.

Till NSD sa han så här efteråt:

– Boden är numret större än oss. Ändå har vi bra chans att vinna. Släpper vi inte till de här tre målen i samma variant i PP så är det ju jämnt.

Så slutade hockeyåret 2022. Nästa inleds med två hemmamatcher mot Väsby och Lindesberg, 7 och 8 januari.