Skrockfulle centern förlänger med KIF

Han kommer fortsätta att sitta på plats 97 och lyssna på musik innan matcherna.

Han kommer att fortsätta knacka klubban tre gånger i rundhörnet innan första nedsläpp.

Marcus Runnkvist har förlängt sitt kontrakt med ett år till.

– KIF kommer göra en resa som blir rolig att vara med på, säger centern.

 

Den 25-årige dalmasen är skrockfull.

Han skrattar åt det när det kommer på tal.

– Folk tror kanske att man är korkad, men det har blivit så här, haha.

När domaren blåser i pipan och det är dags för match åker han alltid ut till rundhörnet. Där knackar han tre gånger med klubban mot sargen.

– Hampus Hagström åker med mig och räknar slagen, ett, två tre.

Innan det är dags att byta om tycker centern om att sätta sig högt upp på läktaren och lyssna på musik. Det är hans sätt att komma i rätt stämning. Det är hans sätt att förbereda sig inför en match.

Han sätter sig högt upp på läktaren mitt emot avbytarbåsen och tittar ut.

På plats 97.

– Samma år som jag är född. Jag vet att det är ”fel” sida att sitta på men det var där jag började sitta och nu vågar jag inte byta läktare, skrattar han.

 

Med ”fel” sida, menas AIF:s del av Lombia, snarare än KIF:s.

Marcus Runnkvist bytte Kirunaklubb mitt under säsongen, när AIF pausade sin verksamhet.

En övergång som några kanske anser är känslig.

Men någon större dramatik blev det inte.

– Det gick bättre än jag trodde. I början var jag nervös men killarna tog emot mig jättebra och jag kom in i gruppen och rent hockeymässigt snabbt, minns Marcus Runnkvist.

Han blev en injektion till laget. Under sina 17 matcher gjorde han sex mål och sju assist.

Att förlänga med Ludvika-sonen var givet för KIF. Så här tänker han själv kring matcherna i Kiruna IF.

– Jag kände att jag växte in i det mer och mer. Jag fick spela med bra spelare och det byggde upp mitt självförtroende allt eftersom. Jag är nöjd men jag vet ändå att jag kan mer än så här. Jag siktar på att få fram det nästa säsong.

Har du några personliga mål?

– Inte poängmässigt, men spelmässiga. Jag behöver bibehålla det jag är bra på och utveckla det som jag vill bli bättre på.

Som vad?

– Jag vill bli snabbare på skridskorna och jag vill jobba upp fysen ännu mer så att jag kan hålla en jämn nivå hela tiden. Det kommer bli mycket ben- och konditionsträning.

Det låter som att du kommer att plåga dig i sommar…

– Ja, men det är jag van vid. Jag har inga problem med det.

Marcus Runnkvist drogs med en fotskada i slutet av säsongen. Det är först nu som den är helt läkt och därmed kommer han att kunna växla upp träningen med start den här veckan. Den gemensamma träningen med laget drar igång i mitten av april. Under tiden kör spelarna individuell träning.

 

25-åringen flyttade från Dalarna till Vännäs som väldigt ung. Det är snart tio år sedan. Men Leksandshjärtat är kvar i kroppen. Eftersom dalmasarna redan är borta från årets slutspel håller Runnkvist ett extra öga på ett annat lag.

Robert Lahtis Björklöven.

– Jag har ju bott där nere och då såg jag en del matcher. Jag har fått ett extra öga till Björklöven. Jag både hoppas och tror att de går upp i år, säger han.

Varför förlänger du med KIF?

– Många faktorer, faktiskt. Dels trivs jag bra på jobbet, jag har en flickvän här upp och trivs bra i laget. Kiruna IF är en seriös förening som vill framåt och det finns förutsättningar för det här. De kommer att göra en resa som kommer bli rolig att vara med på. Allt är proffsigt här, omklädningsrum, hallen, materialförvaltarna. Allt är helt enkelt jäkligt bra här i Kiruna.

Saknar du Dalarna?

– Ibland. Men jag pratar ofta med min familj där nere. De följer mig och de tycker att det var ett bra beslut att vara kvar. De vet att jag trivs så bra här och de ser att det går bra på isen. Jag har deras stöd.

Kiruna AIF startar om i tvåan till nästa säsong. Var det intressant för dig?

– För mig handlar det om att jag vill spela på en så hög nivå som möjligt. Och om jag får den chansen så vill jag ta den.

 

Den chansen gav sportchef Thomas Jatko utan att tveka.

– Det finns många uppsidor hos Marcus. Han har ett jäkla driv. Han vill hela tiden bli bättre och bättre och han vill ha en topp-position i vårt lag. Han gjorde 13 poäng i fjol, vilket visar att han är en poänggörande center. Han säger själv att han kan levererar bättre än så och det tror jag också. Men poängen är inte det viktigaste, utan snarare att vi får ett kontinuerligt, högklassigt centerspel från hans sida, säger Jatko.

Sportchefen lyfter fram en annan positiv sida med Runnkvist.

– Jag är glad att han signar så pass tidigt som han gör. Det säger mycket om honom själv som spelare. Han vet vad han vill. Varje Hockeyettantränare skulle bli glad över att ha en sådan som Marcus som center i sitt lag. Men den tidiga underskriften säger också en del om vår verksamhet.

 

Förutom Runnkvist har KIF i nuläget Simon Thyni, Jacob Hansson, Philip Kemi och Nils Inga under kontrakt över nästa säsong.

Fler förlängningar lär droppa in under den närmaste tiden. Däremot får de nyhetstörstande KIF-fansen vänta lite på de kommande nyförvärven.

– Vi jobbar stenhårt med spelare utifrån. Men att få spelare att skriva kontrakt innan ens playoffen är över är svårt. Men visst har vi några bra spår, säger Thomas Jatko.

 

Mattias Heikki