Han tar över som assisterande i norrklubben

Kim Sunna kliver av tränarteamet i KIF.

Ersätter gör Mattias Älvero som flyttas upp från J20 och blir assisterande tränare.

– Det ska bli kul att vara i en miljö där resultat är det viktigaste, säger han.

Och hemsidan kan avslöja: Älvero var visst på Frölundamatchen den där kvällen.

 

Den 41-årige Kirunagrabben har varit en del av ishockeyn i stan så länge han kan minnas.

Han växte upp i en hockeyfamilj där pappa Anders alltid har varit involverad i sporten, som ungdomstränare och ideell kraft.

Mattias första minnesbilderna är infångade av en storögd, liten grabb på Lombias läktare. Match? Nej, det var ismaskingen som fascinerade till en början.

Ett annat tidigt minne är från hemmet på Lärkvägen. Team Kiruna red på en härlig framgångsvåg i Allsvenskan och skulle ta emot självaste Västra Frölunda.

Båda lagen låg i toppen av tabellen och det var här och nu som 90-talets framfart nådde sin höjdpunkt.

Men matchen gick på en onsdag. Kvällen skulle bli för sen. Skolan väntade ju dagen efter. Då fick han ta emot ett riktigt jobbigt besked.

– Jag fick inte åka ner till Lombia för mina föräldrar. Jag minns att jag grinade där hemma, skrattar Älvero åt minnet.

Men vänta nu. Stämmer verkligen det här? Minns Mattias Älvero rätt?

För Sportnytt var nämligen på plats i Lombia den här kvällen. Och ungefär efter en minut och 50 sekunder i Kirunasonen Albert Svanbergs inslag skymtar en liten Mattias i bild.

 

Ni kan se klippet här!

 

Mattias Älvero skrattar åt hemsidans grävande journalistik som avslöjar att han mins fel.

– Jaha! Ja då måste det ha varit en annan sen, stormatch som jag inte fick gå på, säger KIF-tränaren.

Den nya assisterande gjorde en säsong i Team Kiruna A-lag säsongen 05/06. Men efter tre säsongen i Kiruna City la han skridskorna på hyllan. Hockeyn släppte han dock inte.

Mattias Älvero har varit både kassör och sportchef i Kiruna IF. Och under de fem senaste åren har han varit coach i U16-, J18- och J20-lagen.

Nu väntar alltså A-laget.

– Det känns väldigt inspirerande. Det ska bli kul att vara i en verksamhet där resultatet är det viktigaste, jämfört med i junorlagen där fokus istället ligger på utveckling. Fast det är med dubbla känslor jag byter lag. Vi har bra juniorer. Seriösa och bra killar som kommer att ha en bra säsong i vinter, både individuellt och som lag, säger Mattias Älvero.

Vad har du fått för bild av Henrik Sahlin?

– En jättebra sådan. Han är ödmjuk och vill involvera hela ledarteamet. Han är bra på att prata med killarna och är tydlig i sina instruktioner. Han vill verkligen ha en seriös verksamhet. Inte bara på isträningarna utan också när det kommer till fysen och teorin. Han ger mycket feedback till spelarna.

Hur har de här första träningsveckorna varit?

– Första veckan var en mjukstart där det handlade om att komma igång. Men andra veckan var det mer på allvar. De första passen har fokus varit på spelet i egen zon. Man märker att det här är ett gäng som är på hugget. Det är bra fart på träningarna och en bra kamp på isen. Det är en enorm tävling och starka känslor. Det gillar jag, så ska det vara.

Sedan Henrik Sahlin kom in som ny huvudtränare var det meningen att Kim Sunna skulle ta rollen som assisterande.

Men under sommaren blev det klart att det inte blir så.

 

Thomas Jatko har mycket gott att säga om Sunna.

Han lyfter gärna fram det tuffa jobbet som Kim och hans assisterande tränare har haft under senaste åren. Att kombinera Hockeyettan med att jobba fulltid är inte enkelt.

– Jag förstår om han behöver pausa från ishockeyn efter den här tiden. Han, Henrik Törmä och Tom Grundén har gjort det riktigt bra efter omständigheterna. De har drivit verksamheten så proffsigt som vi har velat att de ska göra trots att de alla har jobbat fulltid.

Sportchefen hoppas att han kan komma tillbaka till tränarsysslan framöver.

– Jag tycker att Kim har utvecklats jättemycket under de här åren, framför allt under det senaste. Jag hoppas att han kan komma tillbaka till tränarsysslan och att han vill satsa på den. Han kan skapa sig en tränarkarriär om han vill, säger Jatko.

Det här innebär att Henrik Törmä går från att vara assisterande tränare till målvaktstränare. Ett positivt kliv, enligt Jatko.

– Det är jag jätteglad över att han fortsätter hos oss i den rollen. Henrik har en lång bakgrund som målvaktstränare. Han vet vad som krävs för att ta det här vidare. Det här är också en roll som passar Henrik bättre sett till livet utanför ishockeyn.

Mattias Heikki