”Det känns som att ishockeyn i Kiruna är på väg att lyfta”

Hektiskt, ibland väldigt långa dagar – men otroligt roligt.

Sportchefen Thomas Jatko summerar bygget av årets upplaga av KIF – och hyllar laget bakom laget.

– Jag måste få boosta marknadsgruppen och våra matrisar och alla andra som jobbar för KIF, säger han.

 

Har KIF ett bättre lag den här säsongen? Håller budgeten? Hur upplever han intresset för KIF i samhället? Hur viktig är City för KIF och hur många timmar har han lagt ner?

Under en längre pratstund med Thomas Jatko hinner man beta av väldigt, väldigt många samtalsämnen.

Ladda kaffebryggaren först, här kommer hemsidans samtal med sportchefen.

 

När Jatko jämför det här snickeriet av KIF-truppen med andra år är det några saker som sticker ut. Som att samtalen med agenter och spelare blivit fler.

– Det har varit otroligt många samtal. Jag kan inte exakt säga vad det beror på men en anledning är att vi har fått en bättre back up från agenternas sida. De har varit mer intresserade. Det har funnits väldigt många spelare på marknaden, men många har samtidigt velat vänta väldigt länge. Det visar sig nu när truppen är klar. Många av de vi talade med tidigare har återkommit och tagit kontakt med oss igen.

Skulle vi inte ha väntat längre med att spika truppen och ”fyndat” nu då?

– Nej. Vi har inte möjligheten att vänta för länge. Om vi får en spelare i morgon, var ska vi husera honom då? Vi måste kunna planera för antalet boenden. Visst är de spelarna som återkommit bra men samtidigt känner jag att de som vi har signat är bättre. Samtidigt har fler av våra egna Kirunakillar valt att inte fortsätta med den satsningen som vi gör. Så i år har vi fått plocka in fler spelare utifrån, vilket gör att vi behöver ännu fler bostäder.
Hur ser du på att de slutar?

– Vi har en treårsplan för vart vi vill nå sportsligt, så då höjs ribban och utmaningen blir större för varje år. Det är tråkigt, men man förstår om några börjar blicka mot sina civila karriärer och inte känner att de kan lägga ner all den tid som krävs för att vara med i ett topplag i Hockeyettan.

Hur ser du på Citys roll i det här?

– Den är jätteviktig! City bidrar till att vi kan göra den satsningen som vi gör. Vi behöver en samarbetspartner som dels tar hand om de spelarna som inte plats i A-laget, men även de som vill pausa sin satsning. Vi vet att A-laget kommer att få skador och sjukdomar under säsongen. Vi kan inte bara tömma juniorlaget på spelare så då är det bra att City finns. Jag är jätteglad över de som väljer att gå till City istället för att sluta helt.

Du har tidigare sagt att konkurrensen från utlandet har varit tuffare i år…

– Ja, ligorna i Europa betalar riktigt höga löner till spelarna. Till och med ligor som ansas vara mycket sämre än Hockeyettan betalar mer. Om vi tar Polen till exempel så har spelaren dessutom väldigt låga omkostnader vilket ju skapar en fin totalbudget för honom. Ljusglimten i det här är att många spelare ser Hockeyettan som en riktigt bra väg in i proffslivet. De flesta agenterna och spelarna säger att det är ett bra skyltfönster. Vår liga värderas högt på det viset.

Håller vi de ekonomiska ramarna?

– Jajamän. Jag är jätteglad över att vi har antagit den målsättningen som vi satte upp för 15-16 månader sedan och att vi kan fortsätta längs med den vägen. Styrelsen och marknadsgruppen har gjort ett fantastiskt jobb och sett till att vi kan fullfölja arbetet. Jag vill gärna boosta marknadsgruppen. De gör ett jävulusiskt jobb. Ja inte bara dem, utan alla som jobbar för KIF. Ta bara materialförvaltarna som vet vad de ska göra och gör rätt saker varje dag. Ta en sådan som Micke Grundén som gjorde ett kanonjobb redan när jag själv var aktiv och fortsätter än i dag. Det är fantastiskt. Han, Kent Strandelin, Henrik Hapaniemi och Janne Lehto ska hyllas.

Hur ser du på laget som vi har satt på plats?

– Det ser helsickes spännande ut, jag kan inte säga något annat. Varenda spelare i vår trupp är medvetna om vilken satsning vi gör och vart vi vill. Jag tror att vi har alla förutsättningar för att det här ska bli bra. Vår headcoach testar spelarna i princip allt just nu för att se vad som behöver justeras och vad han behöver göra för att hjälpa dem komma upp i den nivån som krävs. Jag tycker att Henrik Sahlin och Mattias Älvero är inne på helt rätt spår. De ger spelarna bra förutsättningar.

Kommer vi att ha ett bättre lag på isen den här säsongen?

– Absolut. De nya importerna är bättre. Men de befintliga spelarna också. Vi har en bättre fysisk status också. Jag har tittat på alla träningarna hittills och tycker att det ser väldigt lovande ut.

 

Thomas Jatko kan summera en bitvis väldigt, väldigt intensiv tid. Vissa dagar har han ”bara” jobbat två, tre timmar med ishockeyn.

Andra 15-16 timmar.

Hur många har du lagt ner totalt?

– Det får du inte skriva, haha! Det har funnits dagar då jag har bestämt mig för att inte jobba mer än två, tre timmar. Sedan finns det dagar när man har legat sömnlös och jobbat 15-16 timmar. Men det har att göra med att vi i Kiruna IF har bestämt oss för att ta KIF vidare. Det här är en process där de ideella krafterna har fått en högre arbetsbelastning. Men vi har jättemånga som ställer upp och hjälper till med allt runtomkring. Det är helt fantastiskt. Hittills har jag aldrig fått ett nej när jag har ställt frågan till någon om de kan hjälpa till.

Är det kul?

– Absolut. Hur kul som helst. Men det kommer så klart också dagar där det inte är så roligt. Det har att göra med arbetsbelastningen. Man ska veta att organisationen är ideell. Och det är något som vi måste titta på i framtiden. Vi behöver anställa någon för att även organisationen ska hänga med på den sportsliga nivån som vi vill upp i.

Hur känns stödet runt omkring?

– Det är starkt. Jag tycker mig märka det mer nu än tidigare. Om det har att göra med att AIF inte spelar i Hockeyettan nästa säsong eller inte vet jag inte. Jag känner i alla fall att många vill vara med och hjälpa till. Många frågar och är intresserade. Det känns som att ishockeyn håller på att lyfta ordentligt i Kiruna igen.

 

Mattias Heikki