Superkedjan som gjort 127 poäng

De parades ihop tidigt, men spelade lite för mycket för sig själva. 

Lösningen? Ett ”kvartssamtal”. 

Nu ska superkedjan – som gjort ohyggliga 127 poäng tillsammans – rädda Kumla kvar i Hockeyettan.

19.00: Se Kumla-Malung i kväll

Hockeyettans hetaste kedja hittar vi i Kumla HC.

Trion Victor Wänghult, Oliver Östergren och Daniel Lindberg har svarat för 57 procent av lagets 80 mål. 

– Jag var rätt klar på att de tre skulle spela tillsammans redan i höstas när vi startade upp. Östergren och Lindberg har ju varit här några år nu och jag kände att de tillsammans med Wänghult skulle bli en bra enhet, säger Erik Planeby, 32, inne på sitt tredje år som tränare och som själv spelat tio säsonger i Kumla.

De startade också bra tillsammans, men fick en dipp en bit in på hösten – och då särade Planeby på trion.

Och kallade till ett möte.

– De spelade för mycket för sig själva, körde för mycket solo och hjälpte inte varandra på rätt sätt där ute på isen. Jag sa åt dom att det måste spela för varandra och inte försöka lösa allt själva. Vi fick inte alls ut max av dom. 

Det gav resultat, kan vi väl lugnt säga.

Tillsammans har de nu skrapat ihop 127 poäng (!) och är såklart Kumlas tyngsta vapen i jakt på ett nytt kontrakt här i vår.

– Ja, de jobbar verkligen hårt över hela isen. De är nästan så att de är bäst i laget defensivt också, säger Planeby.

– De ställer höga krav på både sig själva och varandra, de pushar hela tiden för att bli bättre och är inte rädda att ligga på och ge kritik om det inte fungerar. 

Är de rent av för bra för Hockeyettan?

– Jag tror nog alla tre skulle kunna spela högre upp om de används på rätt sätt, ja.

Är ni rädda att tappa nån av dom nu? Transferfönstret stänger 15 februari. 

– Det är väl man alltid, och det är klart att det finns klubbar som är intresserade där ute. Men känslan är att alla trivs här hos oss, de har jobb här och att de vill fullfölja den här säsongen. 

Patrik Moberg, sportchefen, betonar just det där med hur viktigt det är att trivas i en sån förhållandevis liten klubb som Kumla.

– Wänghult var ju här en sväng tidigare och när han nu kom tillbaka sa han att ”det känns som att komma hem”. Det är ju ett tecken på att han mår bra här.

Klubben jobbar aktivt för att ha så många lokala spelare som möjligt i truppen.

– 90 procent av våra spelare är lokala spelare från Kumla, Örebro och Hallsberg. Det är så vi vill ha det. Vi har till exempel just nu sju ur-kumlingar i laget och det känns såklart bra.

Västra vårserien i Hockeyettan är rekordjämn – just nu skiljer det bara fem poäng mellan ledande Eskilstuna Linden och jumbon Surahammar.

– Ja, det kommer bli ett riktigt råttbo det här. Alla matcher som är kvar känns som play off-matcher. Vi siktar förstås på förstaplatsen, men ska i första hand försöka fixa nytt kontrakt utan kvalspel, så bra tycker jag vi är, säger Erik Planeby.

Text: PeO Larsson

TV: Se mål och höjdpunkter från alla matcher i Hockeyettan här

Kalla siffror och tränarens kommentarer om superkedjan: 

  • Victor Wänghult, 25 år: 12+35 (47) 

”Den som är mest komplett av de här tre. Bra på skridskorna, stor och stark med pucken. Rajtare med ett bra skott, borde faktiskt skjuta mer, men han gillar ju att passa också”.

  • Oliver Östergren, 22 år: 23+18 (41) 

”Otroligt smart spelare. Ligger rätt på isen, tänker hockey över hela banan och är ofta ett steg före. Har gjort över 20 mål och säkert 15 av dom har han dragit dit runt målgården för att han står rätt”.

  • Daniel Lindberg, 23 år: 11+28 (39) 

”Är i grund och botten en målskytt, kommer ofta till avslut. Tidigare har han legat mycket och ”fiskat” offensivt, men den här säsongen jobbar han hårdare och mer över hela banan och har verkligen utvecklat den biten”.

Guide: Hockeyettan våren 2021 – här är alla förutsättningar

 

FOTO: Privat. Från vänster: Lindberg, Wänghult och Östergren.