Avskedsintervju med ”Freddan” – tar ut sitt All Star-lag efter 18 säsonger som coach i ligan * Underbara storyn om Reideborn

En tränarveteran tar farväl av ligan.

Fredrik Johansson, med totalt 18 säsonger i serien, flyttar i höst till Stjernen och Norge.

Det är klart att vi måste ha en ”avskedsintervju” med en sån profil.

Här tar han ut sitt All Star lag – och hyllar utvecklingen av ligan.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Best of 21/22 * Silly season-bilder

 

Fredrik Johansson, 52, skulle egentligen stå i båset i Halmstad Hammers även i höst, men så blev det inte. 

Efter en stökig tid utanför isen valde han nyligen att hoppa av.

– Allt kunde ha blivit så bra och det är saker och ting som kunde skötts bättre, men nu är det som det är. Nu har jag tagit det här beslutet och blickar framåt mot den nya jobbet i Norge, säger han.

”Freddan” – alla kallar honom så – tog plats i Hedmoras bås i dåvarande divison ett redan 2001 och med undantag av tre säsonger i Nyköping (en i J20, två i Hockeyallsvenskan) har han alltid varit tränare i divison ett/Hockeyettan.

Så när vi bad ”Freddan” att ta ut sitt All Star-lag genom tiderna – med spelare han coachat i ligan – blev han eld och lågor.

– Ja, för fan, jag är på. Kul!

Men sen inser han också ganska snart problematiken.

– En femma, bara?!? Jag kunde lätt ha tagit ut ett helt lag. Jag har ju haft så enormt många skickliga spelare!

Efter lite betänketid – och mycket huvudbry – landade han till slut i detta lag.

* Målvakt: Adam Reideborn, Kumla.

– Han kom in på lån i slutet av december  (2010)) och det finns en otrolig story bakom detta. Vi hade riktig kris på målvaktssidan och vi skulle möta Grästorp borta i en jäkligt viktig match och jagade febrilt en målvakt. Vi fick tips om en J20-målvakt i Almtuna som ingen av oss hört talas om. Vi chansade och tog in Adam och han tog sig själv ned till matchen från Uppsala via tåg och buss innan vi plockade upp honom sista biten. På uppvärmningen tog han knappt ett skott och jag hörde hur spelarna mumlade om ”vem f-n har Freddan nu tagit in?”. Sen gick han ut och spikade igen, jag tror vi vann med 4–0 och han spelade tre matcher, släppte en puck och tog oss till Allettan. Adam hade en helt underbar karaktär redan i den åldern.

* Back: Oliver Ekman Larsson, Tingsryd.

– Han började i juniorlaget och var bara 16 år, men vi flyttade upp honom under säsongen (2007-08) och efter jul var han en av våra absolut bästa backar.

* Back: Jonas Karlsson, Tingsryd/Nyköping

– Jag hade honom i både Tingsryd och Nyköping (2007-2009) och han gjorde nog f-n aldrig ett misstag. Han har aldrig slagit ett felpass.

* Forward: Henrik Anderson, Tingsryd. 

– En helt underbar kille och en forward som öste in poäng (2007-2008).

* Center: Robin Dahse, Halmstad

– Kaptenernas kapten, tillsammans med ”Henke” i Tingsryd. En ledare som betytt mycket för mig och laget de här åren i Hammers. 

* Alexander Johansson, Halmstad.

– Kom in till oss hösten 2020 och var ju helt outstanding. Värvades sedan till SHL och Linköping, men den tiden han hade i Hammers var grym.

”Freddan” summerar sitt lag.

– En defensiv back, en offensiv back och en kedjetrio som nog kan göra hyfsat bra ifrån sig. Det hade varit kul att se dom här på isen tillsammans, skrattar han.

* Vilka andra spelare var närmast att komma med? Vilka har du tvingas rata här? 

– Oj, det är många, det. 

Sen börjar han rabbla namn. 

– Fredrik Håkansson i Nyköping, det var nästa målgaranti i power play. 45 sekunder, sen var pucken i nät. 

– Underbare Elias Bjuhr, han var också oerhört nyttig för oss i Nyköping.

– Magnus Nilsson och Fredrik Sundin i Hudik var grymma under ett par säsonger.

– …och Henric Höglund hade kanske hårdaste skottet i ligan. Det bara small.

– Sen måste jag nämna Alexander Edström i Hammers den här säsongen. Han svalde 27-30 minuters istid vissa matcher och blev bara bättre och bättre. Ovärderlig för oss.

***

Johansson, som alltså tog sitt första tränarjobb i ligan 2001, har såklart en hel del att jämföra med.

Och han avslutar med en hyllning till ligan i sitt hjärta.

– När jag var i Hedemora och Smedjebacken…det hände inte mycket, det bara rullade på liksom. Det kändes lite som att inte så många brydde sig. Men när Glysing (Ronnie, ordföranden som slutade sin tjänst i samband årsmötet 2022) kom in och tog tag i saker och ting för tiotalet år sedan märkte man skillnad. 

Han fortsätter:

– Allt har blivit så mycket proffsigare inom både klubbarna och ligan. Klubbarna har mer sponsorer, större omsättning och i många fall fungerande organisationer med både sportchefer och kunnigt folk runt omkring. Och i ligan finns det ju nu både en ligachef, VD och en mediaavdelning som täcker ligan på ett helt annat sätt än tidigare. Jag tror det finns en ljus framtid för Hockeyettan.

* Sportsligt då? Det är ju ändå stor skillnad i förutsättningar mellan de stora lagen och de små?

– Så är det, men alla lag har några guldkorn. Det är, i alla fall här nere i södra serien, tuffa matcher varje vecka. Man får jobba arslet av sig varje match för att vinna och det är ju så de ska vara.

* Det låter som du haft kul i alla fall? 

– Ja, fy fan. Varje dag. 

Fredrik Johansson börjar sitt nya jobb i Stjernen 1 augusti och är tjänstledig 22/23 från sin roll som akademiansvarig i Hammers. 

Text: PeO Larsson

FAKTA: HÄR ÄR FREDDANS ALLA KLUBBAR

Namn: Fredrik Johansson. Ålder: 52. Klubbar som tränare i turordning: Fagersta AIK (divison 2), Guldsmedshytte (divison 2 och 3), Hammarby IF (J18), Hedmora (divison 1), Smedjebacken (divison 1), Nyköping (J20, Hockeyallsvenskan), Tingsryd (divison 1), Nyköping (divison 1), Kumla (divison 1), Nyköping (divison 1 och Hockeyettan), Hudiksvall (Hockeyettan), Halmstad (Hockeyettan, sedan 2016), Stjernen (från 2022).

 

Silly season-special i Hockeyettan våren 2022 * Klara övergångar * Förlängningar * Heta rykten