Utvisningarna fällde Sura och gav segern till Kumla

Det blev förlust, 3-4 mot Kumla i lördagens match i Hockeyettan Västra. Det var en match med flera ansikten och där utvisningar och fel fokus sänkte hemmalaget som inför slutronden ledde med 3-1.

Det fanns inför matchen mot Kumla goda förhoppningar om att hemmalaget skulle kunna sno åt sig om inte en seger, så åtminstone poäng. Gästerna hade inför lördagens match samma utdelning som Surahammar. En seger och tre förluster, och Kumla kändes på många sätt som ett lag man borde kunna besegra.

Det var dock gästerna som inledde piggast och tog också ledningen rättvist med 1-0 när förre suraspelaren Alexander Hellgren höll sig framme och petade in ledningsmålet för gästerna. Surahammar som inte riktigt hittade några linjer i spelet agerade håglöst och det var först under periodens avslutande 4-5 minuter som hemmalaget tack vare några Kumlautvisningar hittade in i matchen och skapade några farliga chanser. Dock utan att kunna göra mål.

Andra perioden var en svängig och lite konstig historia. Surahammar kom in lite piggare, och lite mer aggresiva. Kvitteringen till 1-1 kom efter dryga fem minuter då Marcus Wahlgren på en drömpassning från Conny Strömberg kunde placera in utjämningen. Knappt minuten senare var det dags igen. Den här gången var det Nicklas Larsson som på en fin framspelning från Jakob Forslund kunde lägga in 2-1 i en i stort sett tom bur.

Här hade hemmalaget tagit över tillställningen och det blev allt mer grinigt ute på isen. Kumla något frustrerade över det faktum att de var på väg att tappa matchen, och Sura stärkta och än mer aggresiva nu när man kände att det fanns vind i seglen.

När det återstod knapp tre minuter av mittperioden utökade hemmalaget rättvist till 3-1. Återigen Marcus Wahlgren, och återigen på en klinisk framspelning från Conny Strömberg. Två killar som verkligen funnit varandra på senare tid. Sura gick till periodvila inför slutronden med en tvåmålsledning även om spelövertaget inte var särskilt stort.

Om andra perioden upplevdes lite knepig med en matchbidl som svängde fram och tillbaka så var den ingenting mot den tredje perioden som de flesta av besökarna i Surahallen nog vill glömma. Efter två tidiga boxplay orkade inte hemmalaget stå emot utan gästerna kunde peta in 3-2 i powerplay genom Martin Eberhardsson.

Efter en något tveksam utvisning på Eric Viklund efter en kollision i anfallszon så började hemmalaget helt tappa fokus. Istället för att fokusera på att spela enkelt, vårda sin ledning och låta motståndarna göra misstagen så riktades i stort sett allt fokus på domaren Thomas McCarthy. Visserligen fanns det några situationer som kan diskuteras, men på den här nivån så måste man kunna knyta näven i fickan och gå vidare.

När Nicklas Larsson med knappt sju minuter kvar utvisades 2 minuter för en hög klubba och i samband med det snackade till sig ytterligare 2 + 10 minuter för protest så väntade en tuff uppgift för de Suraspelare som nu skulle försvara sig i fyra minuter. Allt medan Nicklas själv fick följa avslutningen från omklädningsrummet. Kumla snurrade friskt i powerplay och när pucken gått runt tillräckligt länge orkade inte våra försvarare stå emot och kvitteringen kom med knappt sex minuter kvar genom Pontus Okerblad Westin.

Nu handlade mycket om att försöka rädda en poäng och kanske sno en bonuspoäng, men det som kunde ha blivit tre poäng, var nu bara en poäng och inom någon minut så var hemmalagets poängskörd noll och intet. Jakob Forslund visades nämligen ut för en målvaktsinterference när han i en offensiv framstöt råkade ramla över gästernas målvakt. Domare McCarthy som inte var populär innan, blev om möjligt än mer impopulär när han i det här avgörande skedet valde att visa ut Jakob Forslund.

Det tog sen bara 30 sekunder i powerplay innan gästerna genom Joakim Nilsson kunde slå in 4-3 till Kumla och förpassat matchens samtliga tre poäng till Närke.

En minst sagt händelserik match där våra hemmaspelare måste rannsaka sig själva. Det var alldeles för odisciplinerat där massor med onödiga utvisningar kryddades med ett domarfokus som i slutänden bara gav ännu fler utvisningar. Oavsett hur starkt man är som lag så orkar inget lag spela så mycket boxplay som Sura gjorde i matchen mot Kumla.

Det fanns en hel del frustration i laget efter matchen. Dels för att man lät tre poäng glida ur händerna, men även i tränarleden mot spelare som valde att lägga fokus på helt fel saker och sätta sina lagkamrater i en tuff och oschysst sits.

Spelmässigt i spelet 5 mot 5 var hemmalaget jämnbördigt med gästerna och ser man till de två första perioderna så var det en viss övervikt för Surahammar. Vad som sen hände i slutperioden är svårt att svara på. Det enda som är säkert är att vi inte vill se det hända igen. Philip Olsson i Suras mål får med beröm godkänt då han gjorde vad han kunde i det utsatta läge som var. Även tvåmålsskytten Marcus Wahlgren och veteranen Conny Strömberg får godkänt för sina insatser. Många av de övriga kan betydligt bättre.

Nu väntar lite vila och lite träning innan killarna åker till Borlänge för match på onsdag. Bättre skärpa och bättre disciplin kommer behövas där och då. Annars talar mycket för ytterligare en förlust.

SURAHAMMARS IF – KUMLA HC 3-4 (0-1, 3-0, 0-3)