Connys tankar inför derbyt mot Eskilstuna Linden

På onsdagskvällen tar våra killar i Surahammars IF emot Eskilstuna Linden i lite av ett derby. Vi tog ett snack med Suras tränare Conny Grundström om matchen som väntar, nyckeln till framgång och coachstödet från Pelle Bäckman.

Det är en hårt prövad men på intet sätt uppgiven Suratränare vi träffar i Surahallens katakomber efter tisdagens träning. Efter en träning med blandad kvalitet och ett manfall på grund av småskavanker så ska Conny Grundström, tillsammans med assisterande coachen Daniel Carlsson sätta truppen inför onsdagens match mot Eskilstuna Linden.

Det är en rätt tuff uppgift för en tränarduo som så här långt bara haft en match där alla spelare varit tillgängliga. I övrigt så har det allt som oftast fattats 4-5 spelare från den tänkta förstauppställningen och det har satt både tränarna och laget i en tuff sits. Spelare har fått spela på för dom ovana positioner och det har skapat en osäkerhet som påverkat både anfall- och försvarsspel negativt.

I förra veckans match mot Borlänge spelade laget det spel som krävs när man inte har en full trupp eller de kvaliteter som krävs. Sura fick spela lite grishockey och stå på huvudet för att hitta vägar att störa tabelltrean Borlänge och det var nära att man med hjälp av killarnas uppoffrande spel lyckades luva gästerna på en poäng.

Nu väntar ett litet derby mot Eskilstuna Linden. Ett lag som trots att de är nya i Hockeyettan lyckats betydligt bättre än hemmalaget. Gästerna ligger sjua och i laget återfinns fyra spelare, en målvakt + en tränare som är väl bekanta med såväl Grundström som Surahallen.

I Eskilstuna spelar såväl Oscar Sinnby, Christofer Udd, Niklas Hjalmarsson, Oscar Pettersson och målvakten Anders Olsson. I båset står före detta suratränaren Joakim Lundholm. Det är med andra ord upplagt för en hård kamp med mycket prestige.

– Det är ju alltid spännande att få möta gamla spelare och en tränarkollega. Nu hade det ju kanske varit roligare att spela själv, men det lär ju inte hända. Man har ju några vänner där som man slitit hårt tillsammans med under några år här i sura, och jag tycker det är kul att dom fått betalt för sitt slit och fått vinna lite, säger Conny Grundström.

Han tycker det är lite synd att de gamla Surakillarna inte är med på isen i Suratröjan men ser fram emot en jämn match med mycket känslor.

Vad blir då nyckeln till framgång i matchen mot Eskilstuna Linden?

– Det är att vinna mittzon och vara noggranna där. Spela rakt och hålla oss till det vi är bra på. Värdera i presspelet och inte ge Linden några enkla spelvändningar. Dom har många skickliga spelare som är giftiga, så det kommer straffa sig om vi inte är påslagna. Vi är ju väldigt skadeskjutna på backsidan men hoppas att juniorerna fortsätter på den inslagna vägen som mot Borlänge, fortsätter Grundström.

Suratränaren är väl medveten om att laget har ett stort jobb framför sig och att laget nu måste försöka bygga självförtroende och hitta vägar att vinna istället för att som nu, mest bara förlora. Nyckeln för att lyckas på lång sikt är ett bra försvarsspel.

– Vi kommer testa en kanadensare, en back som heter Louis Vlahakis imorgon (om han blir spelklar). Passar bra eftersom vi är kort om backar. Annars ligger Adam Holmkvist och Johan Ekström kvar på backsidan efter en bra insats senast mot Borlänge.

Föreningen har valt att ta in legendaren och tränarprofilen Pelle Bäckman som bollplank åt dig och Daniel Carlsson. Hur känns det?

– Både jag och Daniel tycker att det va ett bra initiativ från föreningen. Det är skönt att få träffa Pelle, och prata lite hockey. Men framför allt att vi fick prata av oss lite. Man blir väldigt ensam som ledare, speciellt när det går tungt.

– Det märks att Pelle har en lång och framgångsrik karriär bakom sig. Han är jäkligt kunnig och har verkligen den egenskapen att när han pratar så lyssnar man. Sen har vi i grunden samma syn på hockey och att mycket handlar om attityd och att aldrig låta jaget vara större än laget. Det känns bra och jag tror Pelle kan bli ett bra stöd för oss i den situation vi har hamnat, avslutar Conny Grundström.

Surahammar-Eskilstuna Linden spelas på onsdag kväll 27 november med nedsläpp klockan 19.00. Ta gärna med en vän och kom ner till hallen och ge killarna stödet från läktarplats.

Text; Mattias Forsberg
Foto: Oliver Szabo