Surahammar tog efterlängtad seger – straffade Malung

Äntligen kom den första vinsten. Det blev två välförtjänta poäng efter en mycket bra genomförd match borta mot Malung. En match som Sura vinner med 4-3 efter straffar.

Sura inleder matchen bra och man håller jämna steg med hemmalaget. Man reder först ut ett numerärt underläge efter 9:17, och sen lyfter man upp spelet i resterande del av perioden och skapar en del chanser. Malung har sen en spelvändning från försvarszonen som leder fram till deras första mål efter 17:54. Sura avslutar perioden i spel 5 mot 4 och har en vass chans med mindre än minuten kvar men får ingen utdelning. Första perioden slutar 10 till Malung. Skotten 9-4.

Sura får börja andra perioden i spel 5 mot 4. Damien Kulynych hade ett avslut i första minuten på Malungs mål. Det räddades dock av målvakten. Men Damien skulle komma tillbaka. Sura fick ett nytt numerärt överläge efter 2:45. Det tar bara 15 sekunder för Sura att slå in kvitteringen genom Anton Ahlin, som skjuter stenhårt från blå, rakt upp i krysset. Den grabben borde skjuta oftare.

Sura får sen ett nytt överläge efter 5:55 och nu håller sig Damien Kulynych framme igen och mitt i slottet gör han inget misstag. Hans första mål i Suratröjan är ett faktum. Lite synd sen att Malung får sticka upp med en kvittering efter 14:57. Men Sura spelar bra och dödar av ett numerärt underläge till. Man har till och med en vass chans i den spelformen. Även i slutet av perioden så har man en vass chans, men perioden slutar 1-2 och skotten 13-5.

Malung skjuter det första skottet och har några farliga lägen i början av tredje perioden. Sura spelar sen lite väl optimistiskt i egen zon vilket leder till att Malung kan återta ledningen när de gör 3-2 efter 1:34. Efter det har Malung flera vassa chanser när Sura spelar med huvudet under armen. Som tur är så räddar Hanning oss. Sura får så en jättechans att kvittera i 9:e minuten, men Malungmålvakten räddar. Strax efter har Malung en jättechans i 11:e minuten men Hanning stoppar.

Så i slutet av perioden tar Jonathan Karlsson en fin svängom i anfallszonen, drar en motspelare och skjuter in pucken bakom en skymd målvakt. Sura har kvitterat till 3-3 efter 17:58. Resultatet står sig perioden ut och skotten 8-4.

Nu vidtar Overtime och spel 3 mot 3. Inga riktiga målchanser, men Malung får två numerära överlägen i overtime och får spela 4 mot 3. Sura spelar riktigt bra i bägge numerära underlägena och Malung kan inte avgöra matchen. Hanning står i vägen på de skott som kommer. Malung vinner skotten i overtime med 4-0.

Matchen skulle då avgöras på straffar. Malung gör första målet i straffläggningen. Damien Kulynych kvitterar sen i straffläggningen på Suras 4:e straff. Därefter blev det Suddenstraffar. Charlie Hellström ger Sura ledningen på Suras 7:e straff. Strax därefter räddar Hanning och Sura plockar till sig bonuspoängen.

Sura gjorde två mål i powerplay, samt att man dödade av Malungs samtliga PP:n. Det var matchavgörande. Det var första gången i seriesammanhang som Sura vinner borta mot Malung. Senast var i lagens första möte i division 1 Västra den 20:e oktober 1982. Så 37 år, 2 månader och 26 dagar senare kom andra segern där uppe.

Hemsidan fär en kommentar från luttrade tränaren Conny Grundström som säger så här.

– Äntligen! Skönt med vinst! Jag tycker att det kändes från start att vi var redo för skitgörat. Vi har ju pratat en längre tid om att spela enklare och inte försätta oss i så många dåliga situationer. Idag fick vi utdelning med ett bra målvaktsspel och ett stort krigarhjärta hos alla ute på isen. Viktigast med den här segern är ju energin det ger oss att jobba vidare. Nu är det bara att ladda om och bygga vidare på det här.

Nästa match kommer redan på fredag, då Sura tar emot Eskilstuna Linden HC hemma i Surahallen. 19:00 börjar matchen. Välkomna!