Ineffektivt Surahammar föll borta mot Sollentuna

Surahammars IF förlorade söndagens träningsmatch borta mot Sollentuna. Hemmalaget vann med 2-0 efter två mål gjorda i powerplay. Men resultatet hade kunnat bli något helt annat om våra killar bara hade haft skärpan i avsluten.

Det var i mångt och mycket en typisk försäsongsmatch vi fick se på söndagseftermiddagen. Två lag mitt uppe i förberedelserna. Två lag som inte riktigt hittat formationerna i vare sig spelet fem mot fem eller i powerplay.

Men trots att det fanns mycket i övrigt att önska från matchen så var det ett fall framåt för våra killar i Surahammars IF jämfört med förra matchen mot Vallentuna. Spelet var lite enklare i en match som slutade 2-0 till hemmalaget Sollentuna (0-0, 1-0, 1-0).

Tränaren Patrik Juhlin var besviken efter förlusten men kunde ändå se ljuspunkter jämfört med matchen senast.

– Vi gör framsteg, absolut. Samtidigt är jag en vinnarskalle som hatar att förlora så trots att det ser bättre ut så är jag absolut inte nöjd.

– Men jag tycker ändå att vi gör en riktigt stabil match sett till spelet fem mot fem. Sen är det också bra att vi tvättat bort de stora individuella misstagen vi gjorde mot Vallentuna. Vi spelare enklare helt enkelt. Ser man till hela matchen så vinner vi den “på poäng”, men då det är målen som räknas så spelar det ju ingen roll. Vi måste jobba mer på offensiven och bli lite mer aggresiva och noggranna när lägena väl kommer.

Sollentuna drar på sig massor med utvisningar och ni har bra lägen både i spel 5 mot 4 och 5 mot 3 men ingen utdelning

– Nej, vi har svårt med powerplayspelet ikväll och får inte alls till det. Det går alldeles för långsamt och vi blir komplicerade i vårt spel. Sollentuna kan stressa oss till misstag, vi tar avslut i fel lägen och de kan kontra. De gör båda sina mål i powerplay och har sina bästa chanser i boxplay så där ser man hur viktig den spelformen är.

– Nu vet jag att det kommer bli bättre. Vi har inte fokuserat på powerplay under våra träningar så här långt och vi har inte PP-formationerna klara. Det gör att vi får lite kommunikationsproblem nu under försäsongens inledning.

– Men vi får släppa det här och se framåt. Det kommer nya matcher och jag känner mig lugn. Killarna är duktiga, de har bra attityd och bra energi på träningarna. Det här var ett fall i rätt riktning och vi ser fram emot kommande matcher.

 

Matchsammanfattning nedan:

1:a perioden

Våra killar i Surahammar inledde bäst och gjorde en riktigt bra förstaperiod där man förde spelet under långa stunder. Till viss del på grund av motståndarnas oförmåga att hantera de nya bedömningsnivåerna kring holding och hooking som domarna nu använder sig av, men också i spelet fem mot fem såg vi vassare ut. Tyvärr var skärpan inte riktigt däroch trots stort puckinnehav skapade vi inte de riktigt farliga lägena. Istället var det vid ett par tillfällen Sollentuna som kontrade och satte målvakten Rasmus Helmrich på svåra prov.

Bästa surachansen i första perioden hade Samuel Ander när han fick en diagonalpass från William Strömbäck och omarkerad framför mål nöp till direkt. Dock utan att överlista sollentunakeepern. Perioden slutade mållös 0-0.

2:a perioden 

Även här inledde våra killar piggt dom första tre-fyra minuterna. Sen blev det slarvigt och lite hafsigt och det gav hemmalaget en möjlighet att flytta upp spelet och ta över något. Framför allt har vi lite dåligt fokus och tappar markeringar i samband med Sollentunas spelvändningar.

Vid ett tillfälle när Sura spelade powerplay så tappade man puck och Sollentuna vände spelet och det var bara tre riktigt svettiga räddningar från Rasmus Helmrich som såg till att ställningen förblev 0-0. Powerplayspelet var alldeles för långsamt och när man tappar både puck och momentum i anfallszon så vänder det snabbt. Därför var det inte någon överraskning när Sollentuna tog ledningen med 1-0 efter 13 minuter genom Tim Ljungkvist.

3:e perioden

Redan efter 1:40 utökade Sollentuna till 2-0. Även denna gång i powerplay. Skott utifrån, tilltrasslat framför mål och en hemmaspelare kan raka in en retur från nära håll. Efter målet klev våra killar upp lite i banan och kunde skapa en del chanser. Pucken ville dock inte in och var det inte målvakten som stod i vägen så var det stolparna som såg till att vi gick mållösa från matchen idag. Bättre skärpa och lite mer jävlar anamma så kommer målen också.

Även om det är svårt att så här tidigt peka upp de som ska bli tongivande i vinter så måste jag ändå nämna målvakten Rasmus Helmrich samt Hampus Petterson och Samuel Ander. Tre killar som alla gjorde en bra match och kommer kunna göra skillnad i vinter.

Kul att se hur stabil målvaktssidan ser ut. Rasmus Helmrich och Oliver Eriksson är två riktigt duktiga målvakter. Olika i både storlek och spelstil men placeringssäkra och kloka i sitt målvaktsspel. Får vi bara fart på målskyttet hos våra forwards så kan det bli en riktigt kul säsong.

I matchen mot Sollentuna saknades flera spelare. Bland annat William Hedlund som haft lite känningar i ljumsken samt Blake Luscombe, kanadensaren som blir spelklar på tisdag.

Text och bild: Mattias Forsberg