Förlust mot Borlänge trots kanonstart

Trots en överraskande och tidig ledning med 2-0 lyckades Surahammar inte stå emot Borlänge på bortais. Hemmalaget kunde vända och vinna med 7-3.

Det började väldigt bra för Surahammar i söndagens bortamöte mot Borlänge. Redan efter 47 sekunder tog laget ledningen med 0-1 genom Blake Luscombe på passning från nyförvärvet Eric Juhlin. Bara fem minuter senare ökade Sura på till 0-2 när Christofer Udd gav sig ut på en utflykt i anfallsszon, hittade läget och placerade in pucken högt bakom Borlängekeepern.

Hemmalaget var tagna på sängen, men lyckades ändå skaka liv i benen och sakta ta sig in i matchen och skapa en hel del farligheter. Innan perioden var slut så hade Borlänge kommit ikapp till 2-2 genom mål av Oliver Erixon och poängkungen Markus Persson. Det var en kul första period med hög fart och en hel del chanser och vi var många som såg fram emot mittronden.

Där var det hemmalaget som tog ledningen när Emil Lind överlistade Oliver Eriksson i Suras mål. Hängande huvuden i suralägret? Nej, nej. Killarna satte full fart direkt på tekning och Samuel Lidström kvitterade till 3-3 bara tjugofyra sekunder efter Borlänges ledningsmål. Därefter böljade spelet fram och tillbaka och de båda lagen bytte chanser med varandra. När Markus Persson i Borlänge visades ut tio minuter in i mittperioden kunde Sura få till ett bra powerplay med bra snurr och en del riktigt bra lägen. Därför kändes det otroligt snöpligt när en vågad passning i anfallszon fångades upp av nyss utvisade Markus Persson som sen petade fram pucken till Dennis Finn-Olsson som kunde ge Borlänge ledningen på nytt.

4-3 alltså och matchen stod och vägde. Trots en utvisning på David Lidström lite senare så var våra killar återkommande i anfallszon och stökade runt Borlänges mål. Många av oss som följde matchen kände att en kvittering hängde i luften, och därför blev det extra tungt när vi efter lite slarv i anfallszonen, tappade pucken till Robin Höglund som med två sekunder kvar av mittperioden skrinnade in i anfallszon och snärtade upp en handledare i Oliver Erikssons vänstra kryss. 5-3 och där kändes det som om luften gick ur Sura.

Tredje perioden var inte särskilt välspelad och vi hade svårt att få till de där riktigt farliga lägena. Bäst fart bland våra killar och de som också skapade de bästa halvchanserna var våra kanadensare Blake Luscombe och Logan Mick och debuterande Eric Juhlin. När Christofer Udd blev utvisad med elva minuter kvar att spela kunde Markus Persson definitivt punktera matchen när han i powerplay satte 6-3. När Jakob Forslund sen visades ut med två minuter kvar kunde Borlänges Patrik Elfsberg vrida om kniven när han helt fri framför Suras mål kunde placera in slutresultatet 7-3.

Stora siffror som inte speglar matchbilden. Vi har under dryga 40 minuter bra fart och skapar många chanser.  Hade vi kunnat få med oss ledningen från den fina starten in i period 2 så kanske det blivit en annan matchbild. Men några pucktapp i anfallszon straffar sig mot ett så spelskickligt lag som Borlänge och det var uppenbart att orken inte fanns där när tredje perioden började.

Suras tränare Patrik Juhlin var inte nöjd med resultatet även om det fanns delar i spelet som gladde.

– Vi fick en riktigt kanonstart med två snabba mål. Tyvärr är vi lite dåliga och inte heller vana att styra matcher från ledning. Det blir extra tydligt när vi backar hem, faller lite djupt i egen zon och låter Borlänge komma tillbaka in i matchen lite väl enkelt. När vi sen gör lite enkla misstag i mittperioden så tappar vi det.

– Vi gör absolut ingen dålig match,och vi har en hel del lägen att göra fler mål, men vi bjuder på lite för mycket mot ett alldeles för bra lag och har sen inte riktigt orken i tredje för att skaka dom. Vi får ta lärdom av det här och sen ta nya tag mot Dalen på onsdag. Då har vi förhoppningsvis också fått tillbaka Ander, Forsman-Larsson, och några andra som ikväll inte var med pga förkylningsymtom.

Vi delar Juhlins bild av matchen och tar nya tag i veckan. Förhoppningsvis kan vi överraska och skaka HC Dalen på onsdag. Obs! På grund av covid-19 är det åter max 50 personer på läktarna. Detaljer om detta kommer under måndagen.

Borlänge-Surahammar 7-3 (2-2, 3-1, 2-0)
Skott: 55-29

Text: Mattias Forsberg