Suras nya kanadensare gick på is

Under måndagskvällen gjorde Surahammars tre kanadensiska nyförvärv sin första träning med laget. Det var tre något jetlaggade men ändå pigga killar som tog sina första skär i Surahallen.

Det hade bara gått lite mer än ett dygn sedan Blake Murray, Ethan Cardwell och Jack Thompson landade på svensk mark när de fick träffa sina nya lagkamrater i Surahammars IF. På något knackig engelska tog lagkamraterna emot sina nya kompisar och visade dom runt i Surahallens allmänna utrymmen och såg till att de nya killarna fick den utrustning de behövde.

Väl på isen visade alla tre bra attityd och gav så länge orken fanns där allt i varje övning. Att det sen uppstod vissa problem när de skulle ta till sig tränaren Sebastian Varjomaas genomgångar på fagerstamål var både förväntat och fullt naturligt. Som tur var fanns Kevin Lidström nära till hands och tillsammans med lagets fjärde kanadensare Blake Luscombe fick de med de nya killarna i både övningar och gemenskapen.

När webredaktionen träffade Ethan Cardwell (forward) strax innan måndagsträningen så var det en märkbart tagen kille som uppe på sittplatsläktaren söp in den klassiska atmosfären i Surahallen samtidigt som han flitigt dokumenterade rinken med sin mobiltelefon. Bilder som han sen skickade vidare till sin farfar på andra sidan Atlanten. Ethans farfar (Steve Cardwell) spelade nämligen i Djurgården under slutet på 70-talet och gjorde då en match i Surahallen, mot Surahammar den 6/1 1977 (vinst 9-5).

– Det är så coolt. Att min farfar var just här, i den här ishallen för drygt 40 år sedan och nu är jag här och ska pröva lyckan i Sverige, på samma plats. Det är så häftigt.

Hur känns det att vara här i Sverige och nu få en chans att spela för Surahammar i Hockeyettan?

– Det känns jättebra. Det ska bli kul att testa vad man går för i den här ligan. Det är ett äventyr för oss alla tre och med tanke på att OHL är pausad på grund av coronapandemin så var det viktigt för oss att få spela hockey igen och då blev det här en bra lösning.

Vad hoppas du kunna bidra med här i Surahammar?

– Attityd. Mycket skridskoåkning, fysiskt spel och förhoppningsvis en hel del poäng. Jag gillar att åka mycket skridskor och gillar att spela på de större rinkarna där jag kan få lite mer utrymme. Jag tror den här miljön kan passa mig riktigt bra.

Din farfar var vad jag förstår en tuffing. Är det något du tagit efter?

– Haha, ja jag är ganska tuff. Jag är inte ful i min spelstil men tuff. Jag gillar att forechecka hårt, älskar att tacklas och jag har nog en utvisning per match i snitt om man ser till min karriär så här långt. Det kan låta mycket men jag måste spela lite på gränsen för det offensiva och aggressiva spelet ger mig också de lägen som sen leder till poäng för mig eller någon av mina medspelare.

Efter träningen fick vi en pratstund även med backen Jack Thompson och Blake Murray (forward). De var båda imponerade av det dom fått se av sina nya lagkamrater.

– Det var en bra träning, högt tempo, bra energi. Det verkar vara ett bra gäng med många duktiga spelare. Nu var vi lite trötta efter en lång resa igår, men jag tycker det gick ganska bra och får vi sova ikapp lite så kommer det bli mycket bättre, säger Jack Thompson.

 

Hur skulle du beskriva dig som hockeyspelare?

–  Jag är en spelskicklig, skridskostark och offensiv back med ett bra skott. Jag är ju som bäst i det defensiva spelet men har inga problem att gå med i anfallen och gärna sätta en och annan puck. Jag hoppas kunna bidra med ett defensivt lugn som kan hjälpa laget att vinna nu under vårserien.

Blake Murray var den som kanske var mest påverkad av resan över atlanten men hann under träningen visa upp både fin skridskoåkning och ett riktigt rappt handledsskott som säkerligen kommer ställa en och annan motståndarmålvakt.

– Det kändes bra. Jag var trött men tyckte ändå att benen var ganska pigga. Det var lite svårt att komma in i vissa övningar och jag vet att allt kommer bli bättre men för att vara första träningen så kändes det ändå bra.

Vi hälsar våra nya killar hjärtligt välkomna och önskar de stort lycka till under sitt äventyr i Surahammar. Första chansen att göra avtryck kommer redan på söndag då Surahammar startar vårserien med hemmamötet mot Grums.

Text och foto: Mattias Forsberg