Seger i premiären mot Vallentuna

Det blev tre sköna och viktiga poäng i onsdagens hemmapremiär av vårserien. Surahammar besegrade Vallentuna med 3-1 i en match som hade flera ansikten.

Våra killar i Sura inledde matchen piggt i ett högt tempo. Gästerna hade svårt att stå emot och vi kom tidigt i anfallsvåg efter anfallsvåg. Skridskoåkningen var intensiv, spelet frejdigt och vi stressade gästerna till enkla misstag och dåliga passningar. Därför var det inte heller oväntat eller orättvist när vi tog ledningen med 1-0 efter drygt fyra minuters spel. Sura låste fast pucken i anfallszonen och Adam Karlsson hittade fram till Lukas Söderlund som med en backhand lyfte upp pucken högt bakom Hugo Haas i gästernas mål.

Sura fortsatte att dominera matchbilden och skapade flera bra lägen att utöka ledningen. Efter halva första perioden så föll tempot något och gästerna tilläts att husera mer och mer i vår försvarszon. Mycket av gästernas spel gick via poängkungen i Vallentuna, Gustav Jansson som gång på gång provade lyckan mot en mycket duktig David Otter. Halvchanserna avlöste varandra och när man trodde att gästerna kanske hade jobbat ihop till en kvittering så kom Sura i ett nytt anfall, etablerade spel i anfallszonen och pucken hittade Lukas Söderlund som sköt ett skott som Adam Karlsson kunde styra in i mål. 2-0 var ett faktum och ett resultat som stod sig första perioden ut.

Andra perioden var något tempofattigare än den första, och det här var något som gynnade Vallentuna. De fick mer och mer av spelet och även om det fortfarande var Sura som satt i förarsätet så var hemmalagets spel inte alls lika vägvinnande som und

er inledningen. Båda lagen skapade några farligheter men perioden var mållös fram till vi hade spelat drygt femton minuter då Sura stack upp i en av förhållandevis få framstötar och Hampus Pettersson på passning från Eric Karlsson kunde hitta en lucka mellan Haas ben och få in pucken i mål.

3-0 kanske inte var helt rättvist sett till matchbilden, men det är målen som räknas och med ett uppoffrande försvar och en tät målvakt samtidigt som effektiviteten fanns där, ja då var det Sura som hade kontrollen över matchen och en rätt säker tremålsledning. Nu återstod ”bara” att spela av den tredje perioden och kassera in trepoängaren. Men att ”stänga” en match och hämta hem poäng är aldrig en enkel historia, och när den tredje perioden bjöd på fortsatt lågt tempo, ett ängsligt hemmalag och slarviga passningar, ja då kunde gästerna flytta fram positionerna ännu mer och skapa farlighet på farlighet. Små lyftningar mot mål där puckarna hoppade och studsade gav känslan att detta på långa vägar inte var avgjort.

Men Sura kämpade och slet och kunde trots vissa besvär ändå störa gästerna så pass mycket att reduceringen till 3-1 dröjde fram till 16:25 då Oscar Söderberg i Vallentuna lyfte en puck mot en delvis skymd David Otter som inte hann se eller stoppa pucken som seglade in i det högra krysset. Det var nog tur att reduceringen kom så pass sent och att det inte ramlade in någon ytterligare reducering i spelmomentet strax efter, för då hade det nog blivit rejält nervöst i suralägret. Vallentuna gjorde vad man kunde för att utnyttja hemmalagets passivitet och lyfte sitt spel för varje minut som gick, men våra killar kämpade och slet förtjänstfullt och såg med hårt slit till att det inte blev några fler mål och matchen slutade 3-1.

En jättefin start med högt tempo och precist passningsspel ersattes mot slutet av trötta ben, lågt passningstempo och svårigheter att få kontroll på den ack så viktiga mittzonen. Men tre poäng är alltid tre poäng och det var skönt att få med sig en fin start på denna vårserie. Nu hoppas vi att orken och skärpan räcker något längre än halva matchen när vi tar oss an Arlanda Wings på fredag kväll. Wings är ett bättre lag än Vallentuna och vill vi fortsätta vinna matcher så krävs det nog att våra bästa stunder blir något längre än vad som var fallet mot Vallentuna.

Noterbart från onsdagens seger är att de båda VIK-lånen Karl Andersson och Casper Nässén såg pigga ut, att David Otter var stabil i målet, att Lukas Söderlund verkar vara på ett härligt spelhumör och att Adam Karlsson, Eric Karlsson och Sebastian Thors fått upp farten på rören. Viktiga ingredienser inför fortsättningen. Nu ser vi fram emot fredagens hemmamatch mot Wings och hoppas på storpublik i Surahallen.

Onsdagens match lockade 405 besökare, kan vi bli 500 på fredag?

Surahammars IF-Vallentuna Hockey 3-1 (2-0, 1-0, 0-1)
Skott: 24-25
(7-6, 9-5, 8-14 )

1-0 4:05 SUR Lukas Söderlund (A.Karlsson, A Astley Rydberg)
2-0 17:38 SUR Adam Karlsson (L.Söderlund, D.Lidström)
3-0 35:58 SUR Hampus Pettersson (E.Karlsson, M.Johansson)
3-1 56:25 VHF Oskar Söderberg (M.Andersson, L.Lagerstedt)