Varjomaa tillbaka som tränare i Sura

Under tisdagen blev det klart att Sebastian Varjomaa återvänder till Surahallen och blir Surahammars IF:s huvudtränare säsongen 2023/24. Sebastian som närmast kommer från en tränarroll i IFK Arboga hade en succéartad vårsäsong i Surahammar 2021 när han tog över efter Patrik Juhlin och fick laget att lyfta i tabellen.

Den 34-årige Sebastian Varjomaa med egna spelarmeriter från Västervik, Lindlöven och Fagersta är alltså inget nytt ansikte för surapubliken. När Patrik Juhlin fick lämna sitt tränaruppdrag vid jul 2020 så fick Varjomaa ta över rodret. Med lite nya spelidéer och med tre målhungriga kanadensare som draghjälp fick Sebastian laget att växa och prestera på en nivå som inte skådats på många år.

Då Sebastian satt under kontrakt med Arboga var en förlängning inte aktuell då, men nu var situationen en annan och Sebastian Varjomaa blir alltså vår nya huvudtränare kommande säsong.
Vi ringde upp Sebastian för att hälsa honom välkommen tillbaka och pejla läget sen sist.

– Tack så jättemycket. Det här känns jäkligt roligt.

Var det ett självklart val för dig när frågan kom?

– Både ja och nej. På det personliga planet så var det lite jobbigt. Jag har varit i Arboga nu i nästan två säsonger och det gör ju att man har byggt relationer. Både med spelare, ledare och andra kring föreningen. Den biten är alltid lite jobbig när det blir en förändring och ett avslut. Men rent sportsligt och för min egen utvecklings skull så var valet enklare.

– När Mähler hörde av sig i slutet på förra veckan med frågan om tränarjobbet i Sura så behövde jag väl inte fundera så värst länge. Att få möjligheten att göra en hel säsong i Hockeyettan, och att få bygga ett lag och en grupp från start och sätta min prägel på det hela gjorde beslutet enkelt

Det har ju gått två år sedan du var här den rätt makalösa våren 2021. Av många ansedd som säsongen där Sura gick från att vara ett bottenlag till ett lag för den övre halvan av tabellen. Vad har du själv för minnen från den säsongen?

– Det är ett fint minne, absolut. Vi hade en grupp som var resultatmässigt stukad men samtidigt lyhörd. Det var ett gäng som ville lyssna och var öppna för nya idéer. Sen fick vi i samma veva hit kanadensarna som överträffade alla förväntningar och hjälpte oss att producera. Vi fick några resultat med oss, och sen rullade det bara på.

– Jag minns att allt gick väldigt fort även då. Mähler ringde på julafton tror jag och sen var jag i Sura för första träffen redan på annandagen. Sen mötte vi Grums borta strax före nyår och vann med 5-4 och där och då fylldes gruppen med lite nytt syre, lite extra energi och resten blev ju en rätt häftig upplevelse. Det jag minns tydligast från den sejouren är värmen från alla i föreningen när jag kom till Sura och hur jag kände mig väldigt väl omhändertagen från dag ett. Det underlättade ju också mitt beslut nu när jag fick frågan igen.

Sportchefen Jörgen Mähler är nöjd över att ha huvudtränarfrågan löst så här pass tidigt.

– Jätteskönt att vi kunde komma överens och göra klart det så pass fort. Sebastian var ju hos oss under vårserien 2021 och gjorde det mycket bra. Han hade en tydlig spelidé och en förmåga att ena laget och få de att anamma sina roller för att få laget att bli så bra som möjligt. Det ska bli kul och se vad Sebastian kan åstadkomma i höst/vinter.

Vi hälsar Sebastian varmt välkommen tillbaka och önskar honom stort lycka till i sin nygamla roll.

Text: Mattias Forsberg
Foto: Oliver Szabo