Lucas Rheyneuclaudes gör målvaktssidan komplett

Idag spikades målvaktssidan i Surahammars IF inför säsongen 23/24. Det blir Djurgårdsfostrade Lucas Rheyneuclaudes som ska fightas med Linus Marcko om förstaspaden i vinter.

När målvakten David Otter tidigt gjorde klart att han ville sondera terrängen bland andra klubbar började Surahammars sportchef Jörgen Mähler jakten på en ny och fullvärdig ersättare. Nu är det jobbet avslutat och det blir alltså Lucas Rheyneuclaudes som kompletterar målvaktssidan hos ”Brukets blå” i höst.

Lucas med ungdomsåren i Saltsjöbaden kommer närmast från Wings HC där han avslutade säsongen 22/23. Innan dess spelade han ett tiotal matcher med Hanvikens SK. Den talangfulle målvakten som fostrats i Djurgårdens IF:s juniorled hamnar alltså i Västmanland kommande säsong, och det var en glad och förväntansfull kille som vi fick en pratstund med på onsdagskvällen

– Det här känns verkligen jättekul. Jag är otroligt taggad inför det som väntar och längtar redan till jag får komma ner till er i Sura och träffa laget och komma igång på allvar. Säsongen med Wings tog ju precis som för Sura slut i februari och det gör ju att det är onödigt lång väntetid till nästa säsong. Jag har i alla fall kommit igång med fysträningen och gör vad jag kan på mitt håll för att vara så bra förberedd som möjligt.

Varför blev det just Surahammar?

– Det var helheten. Jag har ju haft koll på föreningen sen den rätt makalösa säsongen ni gjorde 21/22 och imponerades av att ni spelade en rolig hockey och att ni hade ett lag med många riktigt duktiga killar. När jag sen var i Sura med Tyresö/Hanviken i höstas och spelade en träningsmatch så kände jag att det fanns något hos er. Ni hade fortfarande många duktiga killar i laget, jag gillade Surahallen och alla supportrar som höll låda och skapade en härlig inramning. Jag fick helt enkelt ett väldigt bra intryck av hela föreningen och det kändes när jag stod där som att det här skulle kunna bli ett bra alternativ för mig. Ett ställe där jag skulle trivas och utvecklas. Därför känns det extra kul nu när vi kunde komma överens om ett kontrakt.

– Att Sura dessutom bara ligger en timme från Stockholm där jag har mina föräldrar och min bas med kompisar spelade också in. Jag pluggar just nu och närheten till Sura gör att jag kan fortsätta plugga utan problem och samtidigt satsa på hockeyn. Ja ,det var som sagt många bitar som skapade en helhet som kändes helt rätt.

Om du skulle presentera dig lite för våra supportrar. Vem är Lucas Rheyneuclaudes?

– Jag är glad och social kille på 22 år. Uppväxt i Saltsjöbaden och spelade till en början innebandy och tennis innan valet föll på ishockeyn. Spelat U16 och juniorhockey i Djurgården där vi vann SM-guld två gånger på tre år och dessutom slutade tvåa i TV-pucken. Jag är en tävlingsinriktad kille men samtidigt en som alltid sätter laget före jaget. Det är tillsammans som man når de stora framgångarna. Utanför hockeyn hänger jag mycket med kompisar. Spelar lite fotboll och basket. Jag är utåtriktad och gillar att ha människor runt mig. Har lätt för att hitta nya kompisar och hoppas så klart att det kommer bli många nya vänner både i och utanför laget när jag väl är på plats i Sura.

Du är en lång och ganska stor målvakt. Hur skulle du beskriva din målvaktsstil?

–  Förr om åren var jag kanske en mer traditionell målvakt som använde min storlek för att ”mota puck” och vara på rätt ställe. Jag har alltid haft en bra spelförståelse men som junior var jag inte lika rörlig som jag är idag. Jag har mognat och blivit mer allround. En mer följsam och spelande målvakt helt enkelt.

Du har fina meriter, framför allt från dina år som junior med dubbla SM-guld ihop med Djurgården. Nu har du provat på seniorhockeyn under några säsonger. Vad har du lärt dig under de här åren?

–  Att det är tuffare än man tror. Det är i många delar en ny sport man kliver in i när man går från junior till senior. Allt går fortare och man får många fler skott på sig på den här nivån. Skott från konstiga vinklar som man inte riktigt fick mot sig på juniornivå. Det är många som skjuter på allt och om man som junior fick de flesta puckar rakt framifrån så kan det nu komma chanspuckar från sarghörnet. Man måste vara mer alert helt enkelt.

– En annan sak som jag har lärt mig om man vill ta steget via Hockeyettan mot Hockeyallsvenskan och SHL, är att man måste skaffa sig goda dagliga vanor. Det gäller allt. Sömn, mat, träning. Man måste vara redo för match varje dag och i alla lägen säkerställa att man gjort allt man kan för att vara sitt bästa jag. Om jag är noga med mina förberedelser och övriga gör samma sak. Då är vi alla mentalt och fysiskt förberedda och blir rätt tuffa att möta. Att få ihop gruppen och att alla stämplar in med samma inställning till uppgiften är i många lägen viktigare än enskilda taktiska detaljer.

Nu byter du miljö och hamnar i en ny klubb. Vad hoppas du med säsongen som kommer här i Sura?

– Jag hoppas att jag får en riktigt rolig säsong i ett härligt gäng där vi med delaktighet och gemensamt ansvar för uppgiften kan nå samma framgångar som ni i Sura gjorde succésäsongen 21/22. Då var ni nästan i kvalserien. Jag ser inte varför vi inte ska kunna hamna där igen. Vi har duktiga spelare, en bra organisation och fantastiska supportrar. Personligen så kittlas jag av tanken på att med mitt målvaktsspel få bidra och göra Sura så bra som det bara är möjligt

Stort lycka till i vinter och välkommen till Sura

– Tack så jättemycket. Det här ska bli en rolig och spännande utmaning och jag ser verkligen fram emot att få träffa er alla på plats i Sura i mitten på augusti.

Fotnot: Namnet Rheyneuclaudes uttalas något förenklat ”Regnklåd”. Namnet är ett gammalt släktnamn på Lucas mammas sida och är en fransk plommonsort.