Säsongens första poäng bärgades mot Mjölby

Efter stor dramatik kunde Surahammar på lördagseftermiddagen säkra sina två första poäng säsongen 23/24 när Wille Hedqvist satte den avgörande straffen och fastställde slutresultatet 3-2 i mötet mot Mjölby.

Det började annars riktigt illa för våra killar i Surahammars IF. Efter bara 51 sekunder hade gästerna nämligen tagit ledningen med 0-1 när en ”lyra” från Mjölbys Hannes Rydin Irebro uppe vid blålinjen eventuellt studsade på någon spelare framför mål och hittade den lilla luckan som fanns mellan benen på suramålvakten Lucas Rheyneclaudes.

Efter den chocken så hämtade sig hemmalaget, jämnade ut spelet och skapade även några målchanser mot matchens bästa spelare, gästernas målvakt Simon Zurawski.Det såg länge ut som om gästerna skulle gå till pausvila i ledning men med två och en halv minut kvar av första perioden etablerar Sura ett längre anfall där pucken hamnar hos backen Isak Wallén som slänger ett skott mot mål. Ett skott som styrs via Adam Karlsson och in i mål. Karlsson som fostrats i just Mjölby fick alltså spräcka gästernas nolla. Fler mål föll inte i första ronden utan vi gick till andhämtning och sportdryck med ställningen 1-1. Skotten: 11-15.

I andra perioden var det Sura som höll i taktpinnen. tempot var högre, passningarna mer precisa och vi skapade gång på gång farligheter runt Zurawski i Mjölbymålet. Det kändes som om gästerna inte riktigt orkade med i Suras tempo och därför kom inte ledningsmålet för oss som någon överraskning. Däremot var målet i sig lite slumpartat. Hårt jobb från Marcus Wahlgren i offensiv zon ledde till ett skottläge där Wahlgren ur minimal vinkel hittade en lucka ovanför Zurawskis högra axel och snärtade upp pucken via innerribban och ut igen. 2-1 var ett faktum. Skotten i andra perioden: 13-4 till Surahammar.

I tredje perioden trodde nog många att Sura skulle mala ner gästerna. Framför allt med tanke på matchbilden från mittperioden. Men gästerna visade åter kämpaglöd och karaktär, och med ett väl fungerande grundspel och en trygg sista utpost i Simon Zurawski kunde Mjölby jobba sig närmare och närmare en kvittering. När Sura sen fick Marcus Johansson utvisad för en tripping tio minuter in i perioden så slog gästerna till.  Efter ett fint powerplay hittade pucken fram till William Strand som satte pucken lågt bakom Lucas Rheyneclaudes i Suramålet.

Mer av intresse hände inte i tredje perioden utan matchen gick till en mållös overtime, som i sin tur följdes av GWS (Game Winning Shots) eller straffar som vi för enkelhetens skulle säger här hemma på bruket. Efter några missar från både Sura och Mjölby, följt av mål från Lukas Söderlund och en miss från Mjölby så låg avgörandet i händerna på Suras Wille Hedqvist.

Hedqvist gjorde ingen besviken när han med fart, stil och elegans lurade ner Zurawski och lyfte in pucken högt. Seger med 3-2 och två efterlängtade poäng var säkrade. Skönt för hela gruppen inför framtida utmaningar.

Annars var det väl inte så mycket av värde att ta med sig från lördagens match. Spelkvaliteten haltar. Mjölby gör det enkelt och bra och får Sura att spela gästernas spel långa stunder. Tempot sänks, felpassen blir fler och fler och gästerna letar efter kontringar som gång på gång oroar runt suras mål. Känslan från sidan är att Sura så här långt i serien drar på sig rätt många onödiga utvisningar som sliter på orken och bjuder in motståndarna på allvar.

Men idag är det nog inte många som bryr sig om vare sig boxplay, stil eller finess. Idag suger man på de två poäng man fick med sig. Poäng som ändå ger självförtroendet en knuff i rätt riktning. Nu blir det lite träning för gruppen innan de åker till Falun på onsdag för ny match.

Surahammars IF – Mjölby HC 3-2 (1-1, 1-0, 0-1, 0-0, 1-0)

00:51 0-1 Mjölby 71. Hannes Rydin Örebro (Ass: 33, 54)
17:33 1-1 Sura 14. Adam Karlsson (Ass: 91, 25)
29:14 2-1 Sura 16. Marcus Wahlgren (Ass: 26)
49:36 2-2 Mjölby 33. William Strand (Ass: 20, 95)

Publik: 289

Bilden: Adam Karlsson, fostrad i Mjölby gjorde ett av matchens mål och slet hårt under hela matchen.