Surahammars IF kör vidare – akuta krisen över

Efter några veckor i ovisshet med ett närmast omöjligt ekonomiskt läge, har vi i Surahammars IF med hårt arbete från marknadsgruppen och ovärderlig respons från små och stora företag i länet lyckats avvärja det akuta hotet mot föreningens framtid. Detta innebär att vi i Surahammars IF kan fortsätta verksamheten och även låta A-laget mäta sina krafter i den kommande vårserien.

Det har varit en mental nagelbitare för alla som har hjärtat i vår anrika förening. Uteblivna intäkter och ökade kostnader har under en längre tid skapat en negativ spiral som varje månad grävt allt djupare hål i en redan tunn plånbok. Till slut var situationen så pass allvarlig att vi var tvungna att bromsa upp och berätta om läget, sträcka ut en hand och be om hjälp.

Med ett tunt eget kapital och en väntande vårserie för a-laget med dyra resekostnader behövde vi akut hjälp för att ha en chans att reda ut situationen och kunna blicka framåt. Med en nystartad marknadsgrupp bestående av 9 eldsjälar med brett kontaktnät påbörjades arbetet, och även om vi inte just idag har precis varenda krona som krävs för resten av denna säsong så är vi så pass mycket i fas att en fortsättning är både möjlig och ekonomiskt försvarbar. Therese Hennig, ordförande i Surahammars IF är förstås glad idag.

– Det känns jättebra. Det är en stor lättnad, för även om vi inte är helt i mål så har marknadsgruppens fantastiska jobb och den respons vi fått från privatpersoner och näringsliv givit oss ett andrum, en möjlighet att se positivt på framtiden och jobba framåt utan risk att föreningen faller.

Är faran över nu?

– Den akuta faran för föreningen säsongen 23/24 är över. Men även om vi lyckats med den här akuta åtgärden här och nu så betyder det inte att vi kan slå oss till ro och slappna av. Det kommer en vårsäsong där vi alla måste göra allt vi kan för att skapa en ekonomisk grund inför framtiden. Det kommer en ny säsong där vi vill kunna utveckla hela föreningen. Vi behöver jobba inte bara med ekonomin utan även med värdegrund och kultur. Vi behöver hitta en vi-känsla som skapar gemenskap och engagemang.

– Det har varit jättemycket fint engagemang de senaste veckorna, men det drivet och det hjärtat för föreningen behöver vi ha 365 dagar per år och där har vi ett jobb att göra. Vi behöver skapa såväl en ekonomisk som organisatorisk grund som håller över tid där vi kan bygga och vårda relationer både internt och externt som gör oss till en förening där man vill lägga sitt engagemang.

Hur mycket pengar har de senaste veckorna givit föreningen?

– Vi är lite försiktiga med att nämna exakta siffror på kronan då alla avtal inte är helt klara, men vi har i alla fall fått in närmare 400 000 i bara nya partneravtal. Lägger man därtill förväntade intäkter under perioden januari-mars (TV-avtal, försäljning, entrépengar, nya sponsorer) så pratar vi ytterligare cirka 150 000-200 000. Sen hade vi lite tur inför vårserien då Strömsbros missade plats i Allettan gav oss en resa till Gävle istället för ytterligare en långresa till Norrland. Små pusselbitar som spelar stor roll för helheten.

Väldigt goda nyheter från styrelsen och marknadsgruppen. Wow, vilket jobb som lagts ner! Surahammars IF lever och vi alla kan se fram emot en vår med massa härliga ungdomsmatcher och många dramatiska matcher i Hockeyettan Norras vårserie.

Surahammars IF inleder vårserien hemma torsdag 28/12 klockan 19.00 mot Falu IF. Nu är det upp till bevis. Visst är vi på plats och visar vårt stöd för föreningen och laget på isen?