En stor lirare har lämnat oss

Ulf Mårtensson har gått ur tiden, 78 år gammal. Surahammars IF känner stor tacksamhet för allt Ulf ”Mini” Mårtensson betytt för vår klubb och för svensk ishockey.

Ulf Mårtensson, ”Mini-Uffe”, tillhör en generation Suraspelare som kan tacka Sandplans isbana invid Skogslundsskolan för sina framgångar inom ishockeyn. I en intervju berättade Ulf hur han och den 5 år yngre Pelle Bäckman lade grunderna till sin bländande teknik som hockeyspelare; ”Pelle och jag bodde nära varandra och nära Sandplan så vi åkte där tillsammans, fram och tillbaka, och tränade passningar”.

Med sina 161 centimeter såg sig nog Ulf som för kortväxt för hockey; ” jag var egentligen bra i fotboll. Där fanns större ytor”. Redan som 15-åring debuterade han i Suras a-lag i fotboll. 1964 var han med om att spela upp Sura i division 3 och han spelade också en säsong div 3-fotboll för Sura. Samtidigt stod hockeylaget inför en generationsväxling och saknade spelare; ”hockeyn kom till oss i fotbollslaget och frågade om några av oss var intresserade av att börja spela hockey. En av dom som tackade ja var jag”, berättade Ulf.

Säsongen 1963/64 debuterade Ulf Mårtensson i hockeyns a-lag. Stisse Johansson hade lämnat för Södertälje och en ny generation skulle ta över. Han spelade med bland andra Ulf Henriksson och ”Ryssen” Karlsson innan en framgångsrik första kedja sattes ihop med Ulf Mårtensson – Nille Schilström – Bjarne Broström. ”Mini-Mårtensson” blev snabbt en publikfavorit med sin snabbhet och bländande klubbteknik.

Flera klubbar, bland andra Södertälje och Västerås, hade ögonen på Ulf men när han efter två a-lagssäsonger i Sura lämnade klubben blev Leksand nästa klubbadress. Här fanns ”Pära” Karlström som han kände och här fick han jobb som målare. I Leksand gick han rakt in i a-laget och där bildades den legendariska Folkarekedjan med Dan Söderström, Mats Åhlberg och Ulf Mårtensson. Säsongen 1968/69 var han med om att spela hem Leksands första SM-guld och i början av 70-talet vann laget ytterligare 3 SM-guld. Samtidigt spelade han div 2-fotboll med Brage. Han borde också ha haft en självklar plats i Tre Kronor men dåvarande förbundskaptenen Kjell Svensson tyckte att han var för kort. En rejäl felbedömning!

Säsongen 1973/74 tilldelades Ulf Mårtensson Dagens Nyheters pris som Rinkens riddare. På 34 seriematcher hade han inte en enda utvisningsminut, däremot gjorde han 15 mål och spelade fram till 7. Efter säsongen 1974/75 lade Ulf Mårtensson skridskorna på hyllan. Under 9 säsonger i Leksand spelade han 252 matcher, gjorde 97 mål och passade till 69.

Med tacksamhet minns Surahammars IF en bländande hockeyspelare men framförallt också en fantastisk människa som månade om alla. Som hockeyspelare representerade han en lekfull, teknisk och publikfriande spelstil. Tack Ulf ”Mini” Mårtensson för allt du betytt.

Text: Pelle Söderbäck  Bild: Willams förlag