Kallio åter i HHC – i ny roll

Inför säsongstarten 2014 kom en ung talang från Skellefteås J20-trupp till Hudik Hockey för att komplettera Simon Nordh på målvaktsposten. Det handlade om Söderhamns-bördige Johan Kallio som då fick sitt första a-lagskontrakt.

Johan stannade två säsonger i HHC, men fick spelåret 2015-2016 mer eller mindre förstört på grund av skador.

Det har gått sju säsonger sedan dess och Johan har under sin hockeyresa sedan spelat hockey i Örnsköldsvik, Vimmerby och norska Ringerike i högsta ligan i vårt västra grannland.

Nu är Johan Kallio tillbaka i HHC – men i en helt annan roll, nu som ansvarig för fysträningen och med inriktning på styrka, spänst och smidighet för att förebygga skador och vid behov bygga rehab-program för att få skadade spelare tillbaka på isen.

– Det var egentligen mina egna skador som väckte intresset för att jobba med idrottsmänniskor och deras problem, säger Johan Kallio, som nu driver företaget JK Movement i ett modernt gym i centrala Söderhamn där bland annat SUIF:s elitlag i bordtennis finns bland kunderna. Men där finns också de vanliga motionärerna i ett gym som också erbjuder träning på trivselnivå.

– Jag hade bud från några klubbar för fortsatt spel, men jag valde att istället utbilda mig inom det här området och startade upp när pandemin började bryta ut, berättar Johan.

Under sin egen skadeperiod märkte Johan Kallio att den rehab-träning som han ordinerades egentligen inte gjorde någon skillnad eller hjälpte honom att komma snabbt tillbaka efter en skada.

– Jag tränade på, men ingenting hände. Och jag tyckte inte att det hängde ihop. Jag fick testa själv för att hitta något som hjälpte och det påverkade absolut mitt yrkesval, säger han.

– Min primära uppgift i HHC blir att hålla alla på banan så långt det är möjligt. Det handlar om att maximera prestationen och vara väl förberedda när vi kommer fram till den avgörande delen av säsongen. Vi ska jobba med styrkan som utgångspunkt. Om man tappar i styrka så tappar man automatiskt också i explosivitet. Det är sådant som brukar hända i slutskedet säsongen.

Johan Kallio har nu kört tester med HHC-truppen för att se på vilken nivå varje spelare befinner sig.

– Jag känner mig nöjd med den grund som spelarna kommer med och det är tydligt att de har skött sommarträningen bra. Det ser överlag bra ut och nu ska vi anpassa fys-träningen efter var och ens behov och ha en plan för att bli ännu starkare, säger Johan Kallio.

– Det är förstås mycket upp till spelarna själva men de måste också veta varför de ska göra vissa saker. Jag kommer nu i början att vara tillsammans med laget så mycket som möjligt för att få en tydlig bild av vad varje spelare behöver göra för att nå sitt individuella mål. Jag och ”Lillis” är överens om att jag kommer vara på plats 2-3ggr i veckan.

Johan Kallio understryker att det sitter lite i kulturen att hockeyspelare är medvetna om fys-träningens betydelse och att de redan tidigt har byggt upp sina fysiska grunder.

– Samtidigt måste jag se till så att fys-träningen synkar med det som Dennis Hall och Richard Lindelöf lägger upp och kör med på isträningarna. Vi måste ha en tydlig dialog mellan oss så att vi blir effektiva där.

– Och det känns bra att det är en lite senare seriestart den här säsongen så att vi har lite mer tid på oss, menar Johan Kallio, som hoppas kunna bidra till att HHC ska nå sitt mål.

Skribent: Lars Gösta Larsson