HHC hyllar sin ”400-klubb”

1978 föddes Hudiksvalls hockeyklubb ur en ekonomisk kris i Strands IF, den klubb som på den tiden bedrev ishockeyverksamheten i Hudiksvall.

Sedan dess har många spelare passerat i revy genom åren och tränare har kommit och gått med växlande framgång. Men det är bara sex spelare som uppnått status för att ingå i Hudik Hockeys 400-klubb, spelare som alltså gjort över 400 matcher i representationslaget.

Sextetten – som kommer att hyllas i samband med HHC:s hemmamatch mot Vännäs den 30/11 – ser ni på bildcollaget här och består av Jan Thorin (överst till vänster) , Jonas Lindström och Mattias Eriksson (till höger) och i nedre raden från vänster Lasse Hellström , Yngve Gustavsson och Fredrik Hellberg.

Det är som synes bara spelare som inte längre är aktiva och där Jonas Lindström – nu tränare i Sundsvall – är den som i nutid garanterat har betytt allra mest för HHC med sina 13 säsonger och 459 matcher i klubben.

Men den som spelat de flesta matcherna är Janne Thorin som debuterade 1976, redan under Strand-epoken, och som sammanlagt spelade 17 säsonger som back. Under hans tidiga karriär var det inte så noga med dokumentation och statistik, men det är ändå klarlagt att han spelat en bit över 600 matcher!

För de övriga i 400-klubben finns det tydligare statistik och den som kommer närmast efter Jonas Lindström är Fredrik ”Hebbe” Hellberg med 441 matcher och Lasse Hellström med 423 matcher, båda i ledande forwardsroller under åren i div.III och senare också div.II.

Backarna Yngve Gustavsson med 417 matcher och Mattias ”Lillis” Eriksson med 407 matcher fanns med i laget ända in till Hockeyettan.

Vi har träffat Janne Thorin och ställt några frågor med anledning av att 400-klubben nu bildas.

Varför valde du att spela back?

– Jag valde nog inte, jag spelade bara där jag blev placerad. Men det var ju bra för då fick man mycket speltid. Det hände ju ofta att vi spelade med tre kedjor och två backpar på den tiden.

Hur bra var laget då?

– Vi hävdade oss bra på den nivå vi var, men jag är helt säker på att dagens juniorspelare är avsevärt bättre tränade än vad vi någonsin var.

– Det går helt enkelt inte att jämföra. Det är ett helt annat spel det handlar om idag.

Vem är den bäste som du har spelat med?

– Utan tvekan Sergeij Zhukov. Det är den överlägset bäste spelaren vi har haft om man ser till varje tidsepok för sig. Men jag är övertygad om att Lasse Hellström var den största talangen. Om han hade satsat enbart på hockeyn så hade han platsat var som helst och på vilken nivå som helst, konstaterar Janne Thorin.

Strax innan matchstart mot Vännäs den 30/11 uppmärksammar vi dessa spelare – för att boka DIN favoritplats på Holmen Center gå in HÄR.

Skribent: Lars Gösta Larsson.