Inför Väsby vs Hanvikens SK

Tre poäng! Mer än så krävs det nog inte för att Väsby ska bli klara för spel i Allettan efter jul. Med nio poäng ner till sjätteplacerade Vallentuna och med femton poäng kvar att spela så är det nog så. När Väsby dessutom har en till ”poäng” tillgodo i form av överlägsen målskillnad mot samma jagande gäng så gör det att ekvationen bör gå ihop.

 

Platsen kan med andra ord näst intill säkras onsdag kväll när Hanvikens SK kommer på besök. Men trots att det är ett gäng som ligger arton poäng efter Väsby på en nionde plats så är det knappast ett enkelt lag att besegra. Förvisso inledde Hanviken säsongen som det bottenlag alla trodde att laget skulle vara men efter några käftsmällar har laget lärt sig och anpassat sitt spel utifrån kostymen. Laget är tajtare i försvarsspelet, jobbar hårt och åker väldigt mycket skridskor. Det receptet har under andra halvan givit dem segrar mot Visby/Roma, Wings, ESK och Vallentuna så är det knappast ett gäng duvungar som flyger in på Vilundahallens blanka is onsdag kväll.

 

Det här med att jobba hårt och att åka mycket skridskor det kan Hanvikens lilla och ettriga forward Robin Askebrand. Robin med ett förflutet i Väsby mötte vi ju redan under fjolårssäsongen då han spelade för Boden och han ger hundra procent i alla lägen. En publikfavorit var han än spelar med andra ord och jag har inför matchen tagit några ord med Robin som inför den säger så här.

 

Hej Robin! Förra säsongen mötte du Väsby för första gången på fem år. Nu möts vi redan igen. Hur känns det att komma tillbaka till Vilundahallen igen?
– Tjena Krille! Ja, det stämmer, jag kan väl säga att de kändes mer speciellt förra året eftersom de var 5 år sen sist men det är alltid trevligt att komma till Vilunda.

 

Du har bytt Boden mot Hanviken. Ett topplag mot ett gäng som får sikta in sig på att vinna Fortsättningsserien efter jul. Vad skiljer framförallt de två klubbarna åt tycker du?
– Det skiljer ganska mycket! Boden har en målsättning att ta klivet uppåt i serierna och jobbar ut efter det. Men i Hanviken så ska vi bli ett stabilt HockeyEttan-lag!

 

Efter en rätt tung inledning för Hanviken så har ni gjort en betydligt bättre andrarunda med tunga skalper hemma mot Visby/Roma, Wings och Vallentuna. Vad gör ni bättre nu än tidigare under säsongen?
– Polletten har trillat ner lite och vi har insett att vi måste spela disciplinerat. Tidigare så har vi blandat höga toppar med väldigt djupa dalar. Men allt handlar om att spela enkelt och göra det tråkigt för motståndarna.

 

Ni jobbar hårt och du är absolut en av de som jobbar hårdast i Hanviken. Men förutom det så ligger du även tvåa i den interna poängligan. Har du gjort så här mycket poäng på Hockeyettan nivå på så få matcher tidigare?
– Ja, jag försöker att alltid stämpla in och göra jobbet match efter match sen att puckarna och poängen har trillat in är väldigt roligt. Det kan jag inte sticka under stolen med. Har inte varit bortskämd med det tidigare år.

 

Hur kommer det sig att det lossnat så mycket i just poänggörandet nu anser du?
– Det är nog åldern! Nej, men får väldigt stort förtroende och har fått en liten utökad roll än tidigare år med Powerplay tid och så, sen har jag haft lite medstudsar på det.

 

Era framgångar på sistone har framförallt tagits på hemmaisen i Tyresö men borta har ni haft det tuffare. Vad beror det på tror du?
– Hade velat skylla på långa bussresor men det är svårt i denna serie. Tror nog det bara är en inställningsfråga, hemmaplan är alltid hemmaplan och där är vi oftast med från start medan på bortaplan har vi varit lite segstartade.

 

Det visade sig om inte annat borta mot Hammarby i er senaste match då ni kanske lite oväntat åkte på ett nederlag. Vad hände där egentligen?
– Ja, men precis, det är som frågan innan, en liten inställningsfråga. Vi åkte och hoppades för mycket i första perioden och det kostade oss matchen. Period två och tre var väldigt bra men första var en katastrof.

 

Nu väntar som sagt Väsby Hockey för er på onsdag. Vad är dina förväntningar på matchen?
– Tror det kommer bli en fartfylld match och förhoppningsvis lite känslor i matchen. Vi har revansch att ta på Väsby.

 

Senast vi möttes vann vi en rätt jämn historia med 3-1. Vad kommer du ihåg från den matchen?
– Ja, precis! Jag minns att vi hade några mardrömsminuter i 3e perioden som kostade oss matchen.

 

Vad har ni lärt er om oss sedan dess och hur tror du att ni kan ”chocka” oss på onsdag?
– Vi vet att Väsby är ett väldigt skickligt lag som spelar med fart, men ”chockplanen” håller vi för oss själva :).

 

Slutligen Robin, varför kommer ni att lyfta er sedan er senaste match och vilka detaljer blir avgörande på onsdag?

– Vi måste komma tillbaka och göra en bra prestation i 60 minuter. Det är det vi måste fokusera på, gör vi det så har vi stora möjlighet att slå Väsby och ta med alla 3 poängen hem.

 

// # 13 Robin Askebrand – Hanvikens SK

 

Från en nummer 13 till en annan men nu i form av backen men tillika krigaren Mikael Lengmo. Han har precis som hela Väsby gjort en fin säsong hitintills och hans tankar inför matchen mot Hanviken låter så här.

 

Hej Mikael! Det blev en skön skalp mot Strömsbro i fredags efter en rätt svängig tillställning. Hur skulle du vilja summera matchen?

– Hej! Nej, men som du beskriver egentligen. Första perioden kommer vi ut riktigt bra och gör två mål första åtta min och det känns jättebra och ändå slutar perioden tre-tre vilket såklart är frustrerande.

I andra gör vi tre till mål första tio vilket igen visar vår kapacitet och där vi vill vara hela matchen men tyvärr släpper in ett mål på kontring precis innan andra periodens slut.

I tredje, åter igen, lägger vi in en växel till för att dra ifrån och till slut vinna klart.

 

Vi är lite upp och ned i matcherna ibland. Mycket högt blandas ibland med lite lågt. Blir vi ibland lite för offensiva eller vad tror du att det beror på?

– Jo, men jag tror ibland vi blir lite för framåtlutade mot lag där vi är favoriter. Speciellt när vi får en bra start. Alla vill vara med och bidra vilket är bra men ibland blir det för mycket, vilket gör att det blandas högt och lågt.

 

Men om vi fokuserar på det positiva. Vi gör många mål och är väldigt roliga att se på. Vad tycker du framförallt kännetecknar Vilda Väsby hösten 2019?

– Jag skulle säga att vi har en bred trupp med många spelare som gör skillnad. Vi är jobbiga att möta med hög forecheck och många ettriga spelare som är luriga och ett spel som just bygger på återerövring högt upp med mycket press bak från backarna också.

Och som du säger, vi gör många mål och dessutom en del riktigt snygga vilket såklart är kul för publiken.

 

Du klev i fredags fram och gjorde ett väldigt viktigt mål vilket tog oss till en ledning i den andra perioden efter att vi där innan tappat en tvåmålsledning. Berätta lite om målet och vad betydde det för fortsättningen av matchen tror du?

– Ett väldigt fint förarbete av Johannes och Leo där Johannes drog på sig två spelare i fickan innan han passade Leo som var öppen i slottet och fintade ned målvakten och serverade mig till öppet mål, hämtgurka!

Klart att målet fick upp oss i ledning men med eller utan det målet är jag övertygad om att vi vunnit i alla fall men självklart, det bubblar alltid extra när man är med och bidrar och få göra mål.

 

Jag tycker att du tagit fina kliv i Väsbytröjan sedan du först trädde den på dig. Håller du med och vad tycker du framförallt att du utvecklat i ditt spel?

– Tack Krister! Nej, men förra året var mitt första år på riktig seniornivå. Och som det är med det mesta som är nytt tar det en viss tid att komma in i allt och lära sig vad nivån ligger och vad som krävs i varje enskild match.

I år har jag erfarenhet i ryggsäcken från ifjol och bara det ger en bättre känsla ihop med att jag fortsatt fått enorm hjälp av vår fysguru Micke Karlsson med ett program utöver det verksamhet vi bedriver med laget.

Slår man ihop allt detta känner jag att min lägstanivå gått upp och jag har blivit jämnare och stabilare. Något jag också fått på pränt med hjälp av modern statistik likt den som SHL-klubbarna använder.

 

Hanviken väntar oss nu på onsdag och det är första chansen av fem att definitivt säkra en plats till Allettan. Varför tror du att vi säkrar den redan nu på onsdag?

– Vi har såklart högre krav än att bara vara topp fem och egentligen handlar det till 100% om oss själva på onsdag. Nu har vi kommit så långt in i serien att den börjat sätta sig och vi naturligt är favoriter på hemmaplan mot i princip alla lag i serien.

Då gäller det att hitta sätt att komma ut som om vi spelade en avgörande match i playoff. Vi vill ta chansen att i varje match utveckla och förbättra vårt spel och verkligen bygga de viktiga vanor som krävs under resten av säsongen.

 

Hanviken är ju ett helt annat gäng nu än när vi senast mötte dem vilket inte minst deras skalper mot Visby/Roma, Wings och Vallentuna är ett bra bevis på. Varför kommer vi inte att underskatta motståndet på onsdag?

– Ja, men det är som du beskriver, de har slagit bra motstånd i höst och hockey handlar väldigt mycket om just inställning. Som jag beskrev i föregående fråga ska vi fokusera på snabbt spel och hög press, det som kännetecknar Vilda Väsby.

Det kommer vara väldigt lyckosamt och störa dem rejält tror jag. Jag gillar inte att ta ordet underskattning i mun men visst är det en faktor och favoritskapet tycker jag vi hanterat bra under säsongen vilket resultaten visat.

 

Vad kommer du annars ihåg från mötet mot dem senast och var det något speciellt i deras spel som du upplevde som speciellt vasst?

– Målmässigt en jämn match där vi i tredje visar att vi är starkare. Jag tittade tillbaka på matchen och vi vinner sista perioden med tio-tre i skott vilket visar att vi steppar upp när det behövdes trots att Hanviken försökte gå för kvitteringen.

Jag kommer inte ihåg något speciellt från deras spel mer än att det såg ut som de verkar bygga en ny ishall därute. Riktigt skoj och kul för dem!

 

Slutligen Mikael, varför kommer fjärde raka segern på onsdag och på vilket sätt ska du försöka vara bidragande till det?

– För att vi har ett riktigt fint hugg på att vinna serien. Något som bara hänt en gång tidigare i näst och tredje högsta divisionen. Det i sig är en jättemotivation. Det ger ingenting förutom en plats i Allettan men vi vill vinna det vi ställer upp i och vi har en fin chans inför de sista matcherna. Jag är troligtvis ej med på onsdag p g a skada men förhoppningsvis tillbaka snart. Dessutom vill jag passa på att tacka våra supportrar som skämmer bort oss med sitt stöd och det var riktigt häftigt att se så många i Strömsbro i fredags! Det finns inget som går upp mot en bra bortaresa!

 

// # 13 Mikael Lengmo

 

Gällande matcherna i Vilundahallen så är det kontantfri entré som gäller.

 

Kort och swish går bra och inträde via swish är nr: 123 189 9640, ange aktuell match i meddelanderaden. 110 kr kostar det för vuxna och 70 kr för pensionär och ungdom upp till 16 år. Väsbys säsongskort gäller också givetvis som inträdesbiljett. Det går även att förköpa biljetter via hemsida. Det är ett förköpssystem där man kan köpa biljetten direkt via Köp biljett här bekräftelse kommer då till er via mejl och denna gäller mot uppvisande vid entrén som er biljett. I entrén i Vilundahallen väljer ni entré swish/förköpsbiljetter (dörren längst till höger från utsidan) för en smidig inpassering som möjligt.

 

Säsongen 19/20 kommer samtliga matcher att sändas via nätet. Om du inte kan vara på plats så ser ni länken till matcherna här nedan.

https://live.hockeyettan.se/vasbyhockey/livesandningar

 

Varmt välkomna till Vilundahallen!!

 

// Krister Holmgren