Expertens tips – serie för serie * Poängkung * Mest spännande värvning * De går till Allettan

En ny säsong är här.

Fredrik Mälberg är redo att tycka och tänka.

– Jag tycker nya serieupplägget är häftigt. Framförallt gillar jag att det finns så mycket att spela om i vårserierna.

Här tar Hockeyettans expert ut poängkungen, intressantaste värvningen och tippar vilka fem lag som går till Allettan i alla fyra serierna.

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER  * INSTAGRAM – highlights och silly season-nyheter HÄR * TWITTER HÄR * FACEBOOK HÄR

 

Tio år som coach i båsen i Hockeyettan – nu går Fredrik Mälberg, 45, in på sin andra riktiga säsong som expert i ligan.

* Hur många matcher ser du en normal vecka?

– Live blir det väl ett par-tre matcher, men jag ser de flesta highlights och en del matcher i efterhand. Jag försöker och vill vara påläst för detta, jag har ju en hel del kontakter efter mina år i ligan och lyssnar av en hel del med gamla polare.

* Vad är svårast?

– Det är nog att ha koll på alla nya namnen som ploppar upp, alla juniorer som får istid. Men det är bara att gnugga in dom, det är ju kul med alla nya namn i ligan!

* Vad ser du mest fram emot?

– Jag tycker nya serieupplägget är häftigt. Det kommer ju finnas massor att spela för i vår-ettorna, det gillar jag, att det finns fler streck. Tre lag i vår-serierna kan ju fortfarande få drömma om avancemang och nedåt kommer det ju också bli tajt med fyra lag som måste kvala. Det gillar jag skarpt, det kommer skapa dramatik och spänning hela vägen. 

Han lägger till:

– Och så är det förstås fantastiskt att publiken får komma in i arenorna igen.

Inför premiären testar vi såklart Mälberg på tre frågor om varje serie.

* Vem blir seriens poängkung?

* Vilken spelare är seriens mest intressanta värvning?

* Vilka fem lag går till Allettorna?

Här är hans svar:

* SÖDRA SERIEN: 

* Vem blir seriens poängkung?

– Marcus Paulsson (Mörrum) och Martin Thörnberg (Dalen) kommer göra upp om det. Tråkigt svar, men så kommer det bli. De spelar ju varje jäkla PP och kommer säkert landa på 45-50 pinnar till slut. Ett namn, sa du? Okey, Paulsson då. 

* Vilken spelare är seriens mest intressanta värvning?

– Här tror jag på Oliver Arle Östergren (ny i Kalmar, invärvad från Kumla) som ju gjorde en jättesäsong i fjol. Jag tror han kan blomma ut i en ny miljö i en större förening. Hyperspännande spelare, får han rätt roll i rätt omgivning har Kalmar gjort ett fynd här. 

* Vilka fem lag går till Allettorna? Topp fem i den ordning du tippar, tack!

– Nybro, Vimmerby, Karlskrona, KRIF, Dalen. 

– Tranås har haft en stökig försäsong och enorm otur med massa skador och sjukdomar, Filip Pettersson är ett tung tapp. De hade nog kunnat vara med och fajtas annars. Nu tror jag Mörrum blir största hotet mot de här fem.

* ÖSTRA SERIEN: 

* Vem blir seriens poängkung?

– Stefan Söder, ny i Strömsbro. Han är otrolig i PP och kommer få massor av istid. En skicklig spelare under massa år. Poäng-garanti. 

* Vilken spelare är seriens mest intressanta värvning?

– Jag tror Hudik gjort ett kap i Johan Lindholm (senast i Timrå). Han har testat SHL, var hos mig i Huddinge för några år sedan så jag vet vad han kan. Han kommer få en större roll i Hudik och förhoppningsvis bidra med i offensiven. Den här flytten är perfekt för honom.

* Vilka fem lag går till Allettorna?

– Hudik. Huddinge. Väsby. Visby Roma. Enköping.

– Här tänkte jag länge säga att Strömsbro går dit, men jag ändrar mig i sista synd. Det känns som ESK är snäppet bättre, men det blir tajt om plats fem. Om något av de fyra första lagen skulle missa Allettan är det en jätteskräll. Visst, man kan tro att Visby får det kämpigt, men de brukar alltid vrida sig ur svåra lägen. 

* NORRA SERIEN: 

* Vem blir seriens poängkung?

– Magnus Isaksson, Piteå. Det går liksom inte bara att blunda  för vad han gör och vad han betyder för Piteå. Han kommer bära dom offensivt, en säsong till.

* Vilken spelare är seriens mest intressanta värvning?

– Johan Mörnsjö, Östersund. Han har alla verktygen – teknik, spelsinne och skridskoåkningen – för att vara en toppspelare i den här ligan, ett råmaterial. Får han vara skadefri och köper den spelidé som ÖIK har har han stora möjligheter att lyckas.  

* Vilka fem lag går till Allettorna?

– Östersund. Boden. Piteå. Teg. Kiruna IF. 

– Det blir en ormgrop runt sista platsen. Kalix är en stark runner up här, de kan absolut hota, men det känns också som Kiruna IF har nåt bra på gång. 

* VÄSTRA SERIEN: 

* Vem blir seriens poängkung?

– Joonas Alanne, Mariestad. Klass rakt igenom, det såg vi ju i våras. 

* Vilken spelare är seriens mest intressanta värvning?

– Här måste jag säga två spelare. Philip Norberg och Oliver Kandergård i Mariestad. De är redo att ta plats i lite större kostymer i en ny miljö och kommer leverera i BoIS tillsammans med Alanne. Sorry, jag kan inte sära på dom, haha.

* Vilka fem lag går till Allettorna?

– Mariestad. Skövde. Borlänge. Lindlöven. Linden. 

– Svårtippat här! Sura vill säkert vara med och fajtas, Nyköping bygger lite nytt och har värvat in spets framåt….men jag tror ändå Linden kan gå dit. Thom Flodqvist är en fin värvning och de har ju bra forwards med Ageborg (Linus) och Sjökvist (Tobias). Men igen, det är vidöppet här.

Text: PeO Larsson

Superguide ATG Hockeyettan 21/22 – här är alla förutsättningar för säsongen