Ett litet samtal med tränare Erik Ahlgren i U12

Jag har tänkt besöka alla våra ungdomslag för att höra lite vad de pysslar med, hur de tränar, hur de spelar matcher och så vidare. Visst är ni nyfikna på att följa med ”in” hos varje lag? Vi börjar med att prata lite med en av tränarna för U12, Erik Ahlgren. I U12 är spelarna födda 2011.

Berätta lite om hur det ser ut kring U12 och matcher?

Vi spelar 3 mot 3 i ena zonen ett par meter innanför blålinjen. Man spelar max 2 matcher samtidigt i de båda ytterzonerna. Nästa år går vi upp lite på helplan. Vi spelar poolspel denna säsong.

I lördags hade ni poolspel här hemma i Ica Oxen-hallen, hur flöt det på?

Vi hade 2 lag som spelade här hemma och ett var i Grästorp. Vi brukar ha 3 lag på poolspelen. Vi är 24-25 spelare i truppen. Vi ligger skapligt till, vi spelade bra tycker jag.

Ni gör det ni tränar på med andra ord?

Ja det tycker jag. Alla i laget är väldigt duktiga och tar till sig det man säger. Försöker åka och göra som vi säger.

Hur ser era träningar ut då?

Vi kör mycket stationer. Delar upp planen i zoner, antingen tre eller fyra. Några ledare har ena tredjedelen och kör övning med lite allt möjligt, teknik, passningar, avslut. Mittzonen brukar jag ha mest och där kör vi mycket skridskoteknik, egentligen ren skridsko. Med puck ibland men oftast utan. I sista tredjedelen kör vi spelsekvenser. 1 mot 1, 2 mot 2, ibland 3 mot 3 också på små ytor. Ibland kan vi ha storplansövningar och storplansspel.

Vad är fördelen med att dela upp träningen i olika zoner tycker du?

Då är så många barn som möjligt i aktivitet under den timmen vi tränar. Det tycker vi ger mest. Sen varvar vi med storplansövningar då och då men då blir det några som får vänta. Man kanske missar en passning och då stoppar det hela övningen och då står alla still. Delar vi upp det i zoner så är alla aktiva nästa hela tiden och då tycker vi att vi får ut mest av träningen.

Övriga tränare i U12 är Ronny Helander, Dennis Jonsson, Fredrik Hedström, Martin Holmgren, Mathias Kark och Christoffer Linkan Lindqvist. Materialförvaltare är Håkan Pettersson.

av Susanna Johansson