Ett besök hos U11 och tränare Björn Jonsson

Idag får ni följa med mig ”in” hos U11 (födda 2012) och höra lite kring hur de tänker kring träningar, matcher och vad som är viktigt i den här åldern. Jag pratar med deras tränare Björn Jonsson.

Hur ser det ut  i er grupp?

Vi är 27 spelare så det är en ganska stor grupp och har alltid varit. Många började när de var 5-6 år, några av dessa har slutat men vi har fått in nya spelare ända fram till nu. Denna säsong är det några nya. Det har hållit sig plus minus noll i antal spelare hela tiden. Det är kul att det är så många som vill hänga i.

Krävs det något extra av er ledare när det kommer in nya spelare?

De ligger lite efter men då får vi anpassa det lite.

Vi har några spelare som dubblerar med innebandy men vi har varit ganska tydliga med att vill man spela båda så gör man det. Kom på en hockeyträning och en innebandyträning. Träningen krockar en dag i veckan med innebandyn.

Hur många träningar har ni per vecka?

Vi tränar tre gånger i veckan, måndag, torsdag, fredag.

Vad har ni för upplägg på era träningar, vad tränar man på när man är U11?

Framförallt så är det mycket skridskoåkning, fokusera på det, men även stationsövningar och spel. Men framförallt fokus på skridskoåkning i den åldern, det behöver de.

Gillar de att träna mycket skridskoåkning?

De är kanske inte jätteglada alla gånger men jag tycker det är viktigt. De ser och känner själva att det ger lite resultat och då växer de av det. Det är kanske inte jättekul att åka skridskor alla gånger men det är en jätteviktig del i den här åldern. Vi kör skridskoåkning med puck och utan puck. Lägger in passningar och allt möjligt i det.

Har ni kapacitet på tränarsidan så att ni kan dela upp dem i stationer på träningen? 27 stycken och sen olika stationer kräver väl en del?

Jo men det har vi väl till och från. Vi har en ledare som har slutat inför den här säsongen. Det är en utmaning att få ihop alla 27 så att det blir någonting utav det också. Vi har haft det så hela tiden så vi är inkörda på det så det går ganska bra tycker jag. Det blir inte mycket stå och titta utan det rullar på.

Ni spelar poolspel (de är iväg idag och spelar i Töreboda), hur är upplägget där?

Vi kör 3 mot 3 plus en målvakt, 1×15 min, spel på tvären i en zon där sargen ligger lite innanför blålinjen, flygande byten. Flygande byten är nytt för i år, tidigare var det tut-byten.

Vad tycker du om flygande byten?

Det fungerar jättebra, jag tycker det är bättre än tut-byten. Det blir lite mer spel, lite mer tempo framförallt. Istället för att man kommer i något läge och så tutar det för byte. Vi ledare får vara mer aktiva och prata med dem innan om att de här byter ni med och även vara med ute och ropa för de har en förmåga att vara inne lite för länge.

Hur många lag har ni igång i poolspel?

Vi har 3 lag, där vi har kört samma spelare i varje lag. Vi har anpassat det så att alla 3 lagen är på ungefär samma nivå. Det är inget lag som är bättre eller sämre.

Då möter ni varandra i vissa poolspel då, hur fungerar det för killarna?

Vi får nästan alltid mötas i någon match vid poolspelen, det blir en del internmatcher. Så är det för många föreningar, Skövde och Falköping tex har också flera lag. Det är inget snack om vem som vann och vem som förlorade, snarare tvärtom. Man märker att de slår av lite på tempot när de spelar mot sina egna lag som man alltid tränar med. Det blir inte riktigt samma kämpaglöd.

De får ju inte tacklas eller något sånt men det blir lite knuffande och buffande och det är man kanske inte van vid så då får vi hantera det. Någon kanske blir lite rädd eller ledsen men det går över.

Vad tycker du är viktigast i den här åldern förutom det du nämnt om att träna skridskoåkning?

Det är jätteviktigt att man har roligt, det ska vara jättekul att komma upp hit, vi ska ha roligt i omklädningsrummet, vi ska ha roligt på isen, vi ska ha roligt efter träningen. Det är jätteviktigt att de känner att idag har vi träning, vad kul! Nu har de kommit upp lite mer i ålder och då gillar de det här med att sitta i omklädningsrummet och tjata lite som de stora killarna som de ser upp till. Det är rätt kul att se, de sitter där inne och tjatar en del. Det är dit man vill komma. Det är jätteviktigt att man har roligt och är schysst.

Övriga tränare i U11 är Viktor Geber och Thomas Hasselqvist. Materialförvaltare är Julius Pettersson och Tobias Svensson.

av Susanna Johansson