Snöplig derbyförlust mot Wings

Svag start, oförmåga att ta tillvara på stort spelövertag och för statiskt spel i numerära överlägen fällde Väsby i derbyt hemma mot Wings. Gästerna avgjorde matchen i numerärt överläge i matchens näst sista minut när pucken bokstavligt studsade lagets väg. En retur från August Hedlund tog nämligen vägen via magen på den Wingsspelare som stod framför mål och snöpligt in till 3-4. Sista målet spelades sedan in i tom kasse vilket spikade slutresultatet till 3-5.

Snöpligt är ordet man främst tänker på när man ska försöka förklara varför Väsby gick bet i att vinna hemma mot Wings. Ett stort spelövertag i åtminstone femtio av matchens sextio minuter ska inte leda till en förlust men Väsby var lite för omständliga och visade inte tillräcklig desperation framför motståndarkassen. Man gjorde det helt enkelt lite för lätt för gästernas målvakt Viktor Andersson att ta fram storspelet. Utan tillräcklig bra skymning såg han de flesta avslut och även fast Väsby absolut hade sina beskärda delar av rejäla chanser där laget i den sista perioden var millimetrar från en förmodad segerpuck, så gick det inte lagets väg ikväll.

Det blev också en minst sagt chockerande öppning för Väsby när det vankades första Norrortsderbyt mot Wings på över två år.

Det startade illa och fortsatte så under i princip halva den första perioden och under dessa tio minuter hann gästerna skjuta in inte mindre än tre mål.

Väsby drog på sig en utvisning redan i det första bytet efter femton spelade sekunder. Nästa utvisning föll halvminuten senare vilket gav Wings ett fem mot tre överläge under en väldigt lång tid. Det var ett jobbigt underläge som Väsby dock på ett bra sätt såg ut att stöka av men i absolut sista sekunden av överläget lyckades de ändå hitta en väg till målet. En skottpassning och en vass styrning senare så var August Hedlund i målet överlistad.

Målet gav Wings ett hopp och en tro där d

e sedan hade några fina stunder ute på isen medan Väsby inte alls kändes förbereda på den storm som föll över dem.

Wings sårade Väsby inledningsvis genom snabba omställningar med bra fart i och redan efter fem minuter var ledningen uppe i två mål. Men vid utökningen var det ändå ett samlat Väsbyförsvar som mötte den ensamt åkandes Linus Wernersson-Libäck men trots det lyckades han ändå virka sig emellan bevakarna och därefter överlistade August med en sidledsförflyttning och isskott mellan benen.

Väsby svarade dock upp när Henrik Rommel med fin genomskärare hittade fram till Carl Wassenius som strax framför mål hittade en liten lucka genom Wings målvakt.

En förlorad Väsbytekning i defensiv zon och ett vasst skott tiondelen senare av Wings Christian Blomqvist gav dock gästerna en ny tvåmålsledning och då hade matchklockan inte tickat mer än halva den första perioden.

Men Väsby kom tillbaka in i matchen trots den chockartade öppningen och tryckte ner Wings under stora delar den andra halvan av perioden.

Under mittakten gick det undan värre när Väsby inte bara kröp närmare utan till och med ikapp gästerna. Båda gångerna var det Adam Falk som agerade arkitekt. Först spelade han vackert fram Calle Åsell som parkerad vid den bortre stolpen hittade reduceringen till 2-3.

Minuten senare gick Adam runt kassen och hittade bakåt med en passning till Gabriel Österberg. Gabriel såg ut att först missa läget men fick fatt pucken igen och pucken gick sedan mellan benen på en Wingsspelare och vidare längs med isen och slutligen in alldeles intill stolpen vilket gav kvitteringen till 3-3.

Minuten senare var Väsby nästan även förbi. Christian Holmblad tog sig nämligen fram i ett två mot en läge tillsammans med Carl Wassenius men en förnämligen sidledsförflyttningen av målvakten gav inte ledningspucken åt Väsby.

Men en ledning i matchen var Väsby ute efter. Laget jagade och jagade, satte press och hade långa anfall men pucken ville aldrig studsa lagets väg igen.

Närmast ledningspucken var återigen Carl Wassenius när han med mindre än fem minuter kvar av matchen träffade innerstolpen. Ett mål som Väsby minst sagt hade gjorde sig förtjänta av även fast det offensiva spelet i den sista perioden blev lite för statiskt. Framför allt misslyckades laget med att ta tillvara på de tre numerära överlägen som man då fick.

Istället gick det som det ofta går när ett lag jagar. Wings fick sitt enda numerära överläge i den sista perioden när lite mer än två minuter av matchen återstod och sjutton sekunder senare studsade pucken lagets väg. Av bara farten vann de sedan en fifty-fifty duell och med tretton sekunder kvar av matchen skickade in 3-5 i den tomma kassen.

Tråkigt, surt och inte direkt rättvist sett till matchbilden men så kan ishockey vara ibland. Det drabbar de flesta lag då och då och det är bara att försöka skaka av sig detta och ta nya tag på fredag då Segeltorp kommer på besök.

Grisligan

Väsbys vassaste anfallsvapen ikväll var helt klart Carl Wassenius. Han gjorde ett mål men kunde med lite mer flyt i avsluten ha gjort ett hattrick. Med den insatsen får han av mig kvällens tre grisar.

Två grisar ges till Rasmus Sörgardt som kändes påkopplad och rejäl matchen igenom. Var en bra pådrivare ute på isen och kunde även han med lite bättre sikte blivit målskytt i matchen.

Sista grisen ges till grovjobbaren Felix Dahlgren som tack vare sin ständiga fart och snabba vändningar var ett svårfångat byte för Wingsspelarna.