Inför Karlskrona HK vs Väsby

Nu är det dags för nu sätter säsongen igång på riktigt allvar. Grundserien i all ära men visst är det spelet i Allettan som nog de flesta, såväl spelarna som publiken, gått och väntat på. Efter många turer i den norra Allettan får Väsby för andra gången någonsin spela i Allettan Södra. Senast var vårsäsongen 2019 men då gick det inte speciellt bra vilket till stor del hängde ihop med en alldeles för tunn trupp.

 

I år är Väsby förhoppningsvis starkare och med tanke på de sena tillskotten till truppen känns den även betydligt bredare. Det kommer att behövas med tanke på att Allettan i år spelas över tjugosju omgångar. Tre vändor mot alla lagen där Väsby får spela fjorton bortamatcher och tretton hemmamatcher. Alltså en mer bortamatch än hemma men med tanke på Väsbys facit hittills i år, där de flesta skalper tagits utanför den egna kommungränsen, så kanske det inte är en nackdel trots allt.

 

Och en bortamatch blir det för Väsby när Allettan tjuvstartar på lördag klockan 17.00 då laget får skrinna in i NKT Arena för en match mot hemmagänget Karlskrona HK. Ett historiskt möte eftersom lagen aldrig tidigare har mötts i seniorsammanhang. Jag tror inte ens att Väsby stött på föregångarna Karlskrona IK så detta mina damer och herrar blir något historiskt.

 

Karlskrona HK, i folkmun endast benämnda KHK, är ett lag som precis som vi placerade sig som trea i grundserien. Laget hade en trög inledning men avslutade alldeles briljant med sju segrar på sina åtta sista matcher. Det är ett starkt facit och jag tror nog att laget är segervissa när de får spela en match inför förmodade relativt fullsatta läktare.

 

Så vad kan vi då säga om KHK?

 

Tjae, säg det! För en som aldrig sett laget så kan man i alla fall utifrån laguppställningen se att laget har en blandning av äldre rutinerade spelare såsom Niklas Johansson, Micke Saari samt KHL-meriterade målvakten Mika Järvinen och ett koppel av yngre spelare. I den sistnämnda kategorin har Värmdökisen Jacob Grönhagen kanske imponerat mest under grundserien där han direkt låg bakom nitton mål via nio egna inskjutna samt tio framspelningar. Men istället för att jag ska gissa hur laget är så har jag istället vänt mig till en av Hockeyettans mest rutinerade spelare i form av Niklas Johansson som säger så här om sitt gäng och som även delar med sig av sina tankar inför lördagens premiär.

 

Hej Niklas! Grundserien tog slut för lite mer än en vecka sedan och ni stod för tolv segrar under era arton matcher samt kom till slut trea i serien. Är ni nöjda med vad ni presterat där?

-Hej! Jag tycker att vår prestation varit upp och ner under serien. Men  framföra allt upp på slutet som gjorde att vi kunde ta oss till Allettan. Så det vi är nöjda med är givetvis vårt första delmål att gå till just Allettan.

 

Du har ju verkligen varit med på många turer i din hockeykarriär där en stor tid tillbringats i just Karlskrona. Hur skulle du vilja gradera årets upplaga mot exempelvis fjolårets?

– Vårt lag är betydligt bättre detta år och framför allt har vår sportgrupp/sportchef fått bygga det lag man ville ha från start.

 

Du är en av Hockeyettans mest meriterade spelare och har hela tjugo säsonger på HE eller Hockeyallsvensk nivå. Hur känns den egna formen och är du personligen nöjd med vad du presterat hitills?

– Ja, man har ju varit med ett tag, tycker personligen formen känns god. Sen vill man alltid förbättra ens egen prestation ju längre säsongen går.

 

För oss i Väsby som inte sett er i Karlskrona spela förut. Hur skulle du vilja beskriva ditt gäng och vad tycker du att ni står för?

– Vi vill spela en hockey som skulle gå att ta med i högre seriesystem exempelvis med struktur och att spela med hög press.

 

På lördag väntar en härlig seriepremiär i Allettan Södra med en förmodad storpublik på läktarna. Vad är dina känslor inför den och vad har ni satt för målsättningen med Allettan?

-Kul framför allt att Allettan drar igång och där det kommer att bli lite tuffare och lite bättre lag man möter varje kväll. Vi satsar givetvis på att ta oss vidare till playoff spel.

 

Väsby Hockey är er motståndare då. Vad känner du till om årets Väsby och vad tror du väntar er på lördag?

– På lördag väntar en tuff match för Väsby har ett bra lag med en del rutin från Hockeyallsvenskan.

 

Hur ser det annars ut i ert lag i skrivande stund, är alla med och konkurrerar om spel inför lördag?

-Ja, alla är friska (i skrivande stund).

 

Slutligen Niklas, vilka nycklar kommer ni att trycka på inför mötet och vad tror du kommer att fälla avgörandet?

-Lite klyschigt men vi kommer försöka spela vårt spel och sedan tror jag att special teams kommer avgöra många matcher i Allettan.

 

// # 49 Niklas Johansson – Karlskrona HK

 

Niklas tror att spel i special teams kommer att fälla stort avgörande i Allettan och om så blir fallet och om KHK bibehåller sitt fina spel i just det momentet måste Väsby verkligen försöka hålla sig på isen på lördag. KHK har nämligen en PP-utdelning på hela 30,77% i numerära överlägen vilket är ett grymt facit från grundserien och där till har laget varit riktigt stabila i boxplay där laget klarar av 82,86% av alla dessa utan att släppa in mål.

 

Om vi nu vänder blicken till Väsby lag så åkte laget redan under fredag lunch ner till Blekinge för att därigenom skapa sig absolut bästa förutsättningar inför matchen. Laget kommer att isvärma under lördagsförmiddagen och därefter tas laget ut inför kvällen.

 

Väsby har åkt ner till Karlskrona med två målvakter, sju backar samt tretton forwards och den enda spelare som inte kunnat komma med är Gustav Eurenius som tyvärr ligger hemma nedbäddad med sjukdom i kroppen. Förhoppningsvis kan Väsby nu när säsongen startar på riktigt allvar steppa upp sitt spel där jag framförallt hoppas att lägstanivån i spelet kan höja sig. Det är ett måste och framförallt under lördagskvällen för KHK är en av förhandsfavoriterna inför seriestarten och det kommer att krävas en prestation av hög nivå för att Väsby ska kunna åka hem till norra Stockholm med poäng i bagaget.

 

Matchen sänds på nätet och länken till sändningen finner ni här nedan:

https://secure.sportsground.tv/code_shop.php?pid=11644

 

Vid pennan

 

Krister Holmgren

 

Foto: Mikael Einarsson