Väsby segrade i Karlskrona

Väsby Hockey fick absolut bästa start på Allettan när laget i Blekinge slog tillbaka Karlskrona med 2-1 i en match där Väsby gjorde tio inledande svaga men därefter femtio avslutande starka minuter. Insatsen var ett stort steg framåt från spelet i grundserien där Väsby stod för ett imponerande spel i såväl anfalls- som försvarsspel.

Tränare Jussi Salo efterlyste inför matchen ett vuxnare spel från Väsbys sida och med facit i hand var det precis det som Väsby stod för i NKT Arena. Det var noggrant, förståndigt, rutinerat och ska man sammanfatta det hela så var det helt enkelt ett vuxet spel som Väsby bjöd på under lördagskvällen i Karlskrona.

Men det blev en tillställning som i mångt och mycket var ett ställningskrig där målen lyste med sin frånvaro och där inte speciellt många chanser skapades. Men hemmalaget inledde väldigt starkt och där Väsby fick fokusera sitt spel på att försöka rida ut den storm som KHK inledningsvis bjöd Väsby på.

Karlskrona kom ut väldigt piggt hade redan innan ett par minuter var spelade skapat sig ett par-tre rätt farliga chanser där Väsbys målvaktsförvärv Jesper Eliasson fick visa varför han har skaffat sig ett SHL-kontrakt med Färjestad. Han stod lugnt och tryggt och kunde tack vare sin höjd och räckvidd suga åt sig det mesta av det som hemmalaget producerade mot honom.

Väsby fick mest försvara sig inledningsvis men efter att laget klarat av ett numerärt underläge mot mitten av perioden så växte man allt eftersom och avslutade sedan starkast. Förvärvet Lucas Feuk från Västervik var den som fick flest avslut på mål för Väsbys del under den första perioden där han bland annat blev frispelad av Jacob Spångberg men där avslutet tyvärr räddades av hemmalagets målvakt som kom ut stort och styrde av alla vinklar.

Känslorna efter den första perioden var dock goda för Väsbys del och dessa förstärktes under mittakten då Väsby höjde sig än mer i spelet och satte KHK under större press. Tack vare det vann man många närkamper, andrapuckar och tryckte sig allt närmare målet.

I den tredje minuten kom Väsbys kanske bästa chans i matchen när Pontus Karlsson bröt sig loss från kanten i offensiv zon och även drog KHK:s sista spelare innan han försökte lirka in pucken mellan benen på målvakten. Målvakt Mika Järvinen knep dock igen den luckan och motade sedan även returen från Henrik Rommel i momentet efter.

Väsby fick i den sjätte minuten sitt första numerära överläge i matchen och det fina spelet fortsatte även då där bland annat Lucas Feuk fick ett fritt läge men där hemmalagets målvakt återigen klev fram stort och styrde upp pucken över plexit.

Efter halva perioden och likaså matchen kom hemmalaget lite bättre in i matchen och fick dessutom med sig ett numerärt överläge. Då fick man Väsby under ett litet tryck och skapade sig själva sin bästa chans i perioden där ett hårt skott smet precis utanför Eliassons vänstra stolpe.

Efter överläget fortsatte Karlskrona att spela bra i några minuter men ändå var det Väsby som avslutade perioden bäst då bland annat Rasmus Sörgardt hade en farlig styrning och där Elias Lindström inte var långt ifrån att därefter peta in pucken på returen.

I den sista perioden bar Väsbys spel frukt. Nu fick laget äntligen den utdelning man jobbat ihop för och i den fjärde minuten spräcktes nollan. Pontus Karlsson var det som tog Väsby till ledningen och det var sannerligen rätt målskytt för i sin forna arena (spelade som junior i KHK), tog han tillvara på egen retur efter att han tillsammans med Henrik Rommel stormat fram i ett två mot en läge.

En rättvis ledning för Väsby hade verkligen jobbat ihop till målet och laget fortsatte därefter att spela bra vilket fick till följd att KHK tog en timeout i den sista periodens sjunde minut.

Men det gav föga resultat. Väsby kontrollerade händelserna och fortsatte att stänga hemmalagets försök till anfall samtidigt som laget var klart närmast ytterligare ett ledningsmål.

I den tolfte minuten trodde man att Väsby skulle utöka ledningen men Christian Holmblads friläge där han kallt höll i, väntade ut målvakten och spelade fram Adam Falk till öppet mål räddades ändå av en uppoffrande hemmaspelare. Men det gav till följd att den utespelaren blockerade pucken i eget straffområde vilket inte är tillåtet för någon annan än målvakten och det gav till följd att Väsby tilldömdes straffslag.

Exekutor av den blev Adam Falk som var klinisk och elegant i straffslaget där han med en läcker backhandsdragning pillrade in 2-0 alldeles invid stolpen.

Med en tvåmålsledning och endast dryga sju minuter kvar av matchen kändes segern klart inom räckhåll för Väsbys del. Laget kontrollerade även händelserna till stor del men när man mot slutet av matchen drog på sig en utvisning, fjorton sekunder efter att hemmalaget dragit på sig en utvisning, bjöd man litegrann in KHK en sista gång i matchen.

Hemmalaget fick då det syret man längtat efter under större delen av matchen och dessutom fick laget studsen med sig när pucken bakom Väsbys mål fick en sådan konstig bana att målvakt Jesper Eliasson blev helt ställd och där Mikael Roslund i KHK tog laget till en reducering till 2-1.

Nerven var tillbaka i matchen men Väsby darrade aldrig på manschetten. Det vuxna spelet kom tillbaka och man kunde möta hemmalagets sista desperation på ett moget sätt och fick till slut sträcka ut armarna, åka fram till de fem Väsbyfansen som tappert stod och hejade på bortre stå och tillsammans jubla över de tre första tagna poängen i Allettan.

Grisligan

Väsby gjorde förutom tio lite darriga inledande minuter en rakt igenom solid insats där alla verkligen gjorde sitt till segern. Men ska jag lyfta fram tre avgörande spelare så blir det en i vardera lagdelen.

Piggaste där ute och den som jag ger tre grisar till är Pontus Karlsson som kändes ordentligt på hugget. Han rev och slet, var den skapade flest chanser inledningsvis och därför kändes det helt rätt att det även var han som tog Väsby till ledningen i Väsby när han tryckte in 1-0 på egen retur.

Två grisar ges till debuterande målvakten Jesper Eliasson som verkligen imponerade stort mycket tack vare det stora lugn han spred genom sitt coola agerande i målet.

Sista grisen ges till backen Jacob Spångberg som löste alla situationer med såväl lugn som ackuratess och där han tack vare sin fina skridskoåkning och goda speluppfattning vände bort de flesta attackförsök från hemmaspelarna.