Väsbyseger hemma mot Kalmar

Väsby fick en bra start på nya året när lag vann hemma mot Kalmar HC med 5-3 i en match som blev väldigt förryckt av utvisningar. Väsby blandade och gav i matchen och gjorde väl ingen av sina bättre insatser i Allettan men att vinna trots det tyder ändå på en styrka och segertåget rusar därmed vidare ännu en station.

Trots en sett över hela matchen bitvis svajig Väsbyinsats så startade laget bra med en spelmässigt klart godkänd första period där man hade mest puck, en hel del chanser varav några utav klart farlig karaktär. Men Väsby tog inte betalt för övertaget och framför allt tog man inte tillvara på de fyra numerära överlägena som laget hade i perioden, varav ett i fem mot tre. I dessa moment lämnade laget en hel del i övrigt att önska och där man drog ner pucktempot så att det inte blev speciellt svårt för Kalmar att hålla Väsby borta från de farliga områdena.

Gästerna hade inte speciellt mycket offensivt att komma med i perioden men trots det var det ändå Kalmar som tog ledningen i matchen. Väsby tryckte upp lite för många spelare för högt upp i banan och när Kalmar spelade sig igenom den höga pressen så kom man fram i ett två mot en läge och där målvakt Jesper Eliasson efter en sidledningspassning och en backhandstöt senare fick känna sig besegrad.

Väsby hade som sagt inget speciellt tryck i sina numerära överlägen men det hade inte heller Kalmar i sitt enda i perioden eftersom Väsby gjorde det så bra att man till och gjorde mål med en man mindre på isen. Väsby lyckades stöta fram pucken och där Pontus Karlsson stormade fram helt fri. Men istället för att avsluta själv visade han prov på fint spelsinne när han noterade att Henrik Rommel kom farandes strax bakom honom. Pontus fick målvakten med sig i en sidledsförflyttning och spelade sedan pucken snett bakåt och åt sidan där Henrik Rommel stötte till direkt och satte kvitteringspucken till 1-1.

Mittakten blev en period väldigt präglad av utvisningar. Hela tolv utvisningsminuter bjöd perioden på där båda lagen delade broderligt på dessa. Väsby fick det första men det erbarmliga spelet som i stort präglade Väsbys numerära överlägen i den första perioden, fortsatte dessvärre även i detta.

Med tanke på att Kalmar dragit på sig fem raka utvisningar i matchen var det därefter bara en fråga om när Väsby skulle dra på sig utvisningar. Svaret kom i den sjunde minuten och då behövde Kalmar endast fem sekunder på sig innan finländaren Niko Ahoniemi hade vräkt in 1-2 i Jesper Eliassons första kryss. Ett distinkt mål och där och då kändes det som att matchen hade börjat svänga över till Kalmars favör.

När Väsby därefter drog på sig två snabba utvisningar och det blev gott om tid för Kalmar att spela fem mot tre kändes läget minst sagt prekärt för Väsbys del. Men en del fina räddningar av Jesper Eliasson och starkt samt uppoffrande spel i boxplay, framför allt signerat Calle Åsell, gjorde så att Väsby kunde rida ut stormen.

De två sista utvisningarna i perioden drabbades sedan Kalmar och nu äntligen fick Väsby sitt spel i numerära överlägen att fungera. De två överlägena omsattes, först via ett skott av Carl Wassenius som med nöd och näppe gled in över mållinjen.

Därefter var det dags för backlånet från Almtuna, Lucas Thorstensson att presentera sig för Väsbypubliken. Han visade prov på fint spel kring offensiva blå och fick igenom ett skott som Pontus Karlsson strax framför mål var framme och styrde in till 3-2.

Med en ledning i ryggen blev det ett mer samlat Väsby i den sista perioden där man inte hade tänkte bjuda på speciellt mycket extra i isyta åt Kalmar. Det var något laget lyckades väl med när det var fullt manskap på isen men likt i de tidigare två perioderna så blev även denna sista fylld av utvisningar där domaren i princip utjämnade utvisningsstatistiken sett över hela matchen.

Tre gånger fick Väsby sätta sig på i botbåset mot en gång för Kalmar och det gav till slut utdelning för Kalmar. Problemet för deras del var bara det att målet endast gav en reducering eftersom Väsby där innan hade gjort ytterligare ett mål i matchen.

Det kom strax efter att halva den sista perioden var spelad och blev ett väldigt viktigt mål. Dessutom ett snyggt sådant där pucken gjorde jobbet mellan Wassenius, Rommel och där slutligen Victor Andersson blev frispelad och han gjorde inga som helst misstag ensam med målvakten utan snärtade in en backhand i det bortre hörnet.

Slutet blev sedan dramatiskt då Kalmar satte in det sista tunga artilleriet och skapade en tung press mot Väsby och framför allt mot målvakt Jesper Eliasson. Väsby och Jesper stod dock pall och när Kalmar plockade ut målvakten tog det inte många sekunder förrän Rasmus Sörgardt fått fatt i pucken och från egen zon pricksköt in 5-3 i den tomma kassen.

Det blev slutresultatet i en match där Väsby som sagt blandade och gav. Laget gjorde en solid första period, en sämre andra men i den sista perioden var man ändå tillräckligt stabila i den egna zonen för att förhindra att Kalmar kunde komma ikapp.

Likt hela laget var det lite blandad kompott i de individuella prestationerna i matchen. Men kedjan med Rommel, Wassenius och Victor Andersson var ändå stabila matchen igenom och snurrade stundtals friskt i den offensiva zonen. Men trots denna trio så stack matchens lirare, Pontus Karlsson ut mest av dem alla. Han låg bakom Väsbys tre första mål i matchen via två framspelningar samt en påpasslig styrning som gav det viktiga 3-2 mål som Väsby därefter kunde rida vidare på i den sista perioden. Tre grisar tilldeles därmed till Pontus!

Två grisar ges till fortsatt glödheta Henrik Rommel som ännu en gång stod för en rakt igenom fin insats där hans energiska spel i kombination med fin puckbehandling blev ett oerhört svårstoppat anfallsvapen.

Sista grisen ges till Victor Andersson som gjorde en av sina bättre matcher i Allettan och som fick kröna insatsen med 1 + 1 meny och där hans 4-2 mål kanske blev matchens viktigaste.

I övrigt skänker jag några extra omnämnanden till Carl Wassenius som även han var riktigt vass ikväll, till stabila målvakten Jesper Eliasson och slutligen till kvartetten Åsell, Dahlgren, Rodensjö samt Sörgardt som slet väldigt bra i den egna zonen och vann många lösa puckar och mängder med dueller.