”Tom har gjort ett extremt bra jobb med laget”

Många av oss har förmodligen tillbringat sommaren på stranden, golfbanan, sommarstugan eller i något varmar land nere i syd-Europa. En som inte gjort något av de ovan nämnda är Jussi Salo. Läs en längre intervju med tränaren om vad han har gjort i sommar.

Hur har sommaren varit för din del? 

– Sommaren har varit bra. Jag jobbade under i stort sett hela juni. Sedan flyttade jag och familjen till Upplands Väsby första juli, så hela sista veckan i juni var ganska hektisk. 

– Direkt efter flytten tog jag och grabben en kort sväng till Finland. Sedan åkte vi på två olika hockeycamper i Hofors och Leksand. 

Låter som att du tillbringat sommaren i en ishall? 

– Du kan skriva att jag tillbringat två av fyra veckor inne i en ishall. 

Jag såg i dina sociala medier att du varit i Söderköping och ätit glass med familjen. Är det den ”enda” semestergrejen ni gjort? 

– Hela familjen var med på hockeycamperna, så det är klart att vi hann göra lite semestergrejer där. Det har blivit lite så nu när grabben kör, då får hela familjen följa med.

– För mig är det typ som semester, jag behöver inte fundera på att vinna matcher eller något sånt. 

Du nämnde det, i början av juli flyttade du och familjen till Upplands Väsby – hur gick flytten? 

– Den gick bra. Det var en lite stressig dag första juli. Det var en fredag och vi fick nycklarna klockan 12.30 i Väsby. Samma dag var vi tvungna att släppa nycklarna i Norrköping – innan klockan 12 – så det var lite stressigt. Men allt gick bra. Alla sakerna har hittat sin plats. Hela familjen trivs bra och allt har gått jättebra. 

Har du gångavstånd till hallen? 

– Jag har gångavstånd överallt. Vi bor bakom centrum, så jag har kanske 500 meter till hallen. Jag har det väldigt bra, behöver inte röra bilen alls. 

###

Den 22 augusti, klockan 16.00, är det ispremiär, men redan nästa vecka samlas hela a-laget för fystester, lagaktivitet, lagmöte, individuella samtal, berättar Jussi Salo. 

Hur ser planeringen ut sen när vi väl är igång – några nyheter jämfört med förra säsongen? 

– Upplägget kommer ungefär se ut på samma sätt som förra säsongen. Vi kommer ha istid klockan 16. Största skillnaden är att vi vill göra fysbiten ännu bättre än vad den var förra året. Därför kommer vi köra fysen efter ispasset. Förra året körde vi fys innan vi gick ut på isen. 

– Ganska så direkt efter att säsongen tog slut i slutet av april satte jag och Tom oss ned för att utvärdera det spel- och träningsmässiga. Fysbiten var dock något som vi snackade om att vi ville ändra på redan under säsongen. 

– Vi kom även fram till att det var några spelmässiga saker som vi vill göra bättre. Jag har uppdaterat spelmetodiken och ändrat lite spelmässiga saker, men det är något vi tar sen när vi är på isen. 

Nytt är att Mikael ”Micke” Karlsson kommer att ha hand om fysträningen under säsongen. 

En annan nyhet, som inte är någon nyhet längre, är att Jesper Kemi tar klivet in i båset kommande säsong. 

– Vi började jobba tillsammans redan under våren och sommaren. Det känns bra, han är så klart förväntansfull i sin nya roll. Han har mycket energi och bra vilja att komma in i nya rollen. 

Hur kommer annars rollfördelningen att se ut? 

– Han var en boxplay-speciallist när han spelade, så han kommer ansvara för det. Sedan kommer han coacha backsidan under matcherna, säger Salo.

Kvar från förra säsongen är, utöver Tom Tärnström, sportchef, och Jussi Salo, a-lagstänare, även målvaktstränaren, Alexander Hamberg. 

Vad har du annars för känsla inför kommande säsong, coach? Min känsla är att vi denna säsong tar ny fart – på riktigt. 

– Ja, så är det, kanske. Det blir ett yngre lag. Det är killar som vill upp, som är i början av sina karriärer. Förra året hade vi flera spelare som varit många, många år i allsvenskan. 

– Tom har gjort ett extremt bra jobb med laget (Se lagbygget här). Nu är det mycket bättre balans än vad det var förra året. Vi var ett väldigt offensivt lag, vilket syntes… Vi var kanske inte så bra i det defensiva spelet, nu känns det som att balansen är bättre – även om vi kanske inte är lika namnstarka som förra säsongen. 

Nu när du har familjen på plats och ett spännande lag att jobba med – kan du känna någon press att ”Nu jävlar måste jag leverera här”? 

– Nej, jag känner ingen större press så, utan jag ser mer fram emot det här. Under det första lagmötet förra året sa jag till killarna hur viktigt det här är för mig. Jag berättade att jag hade familjen i Norrköping, men att jag ändå väljer att använda min tid här. 

– Nästa gång vis ses tänker jag säga: ”Grabbar, nu är det här ännu viktigare för mig, för nu har jag familjen på plats, jag har flyttat hit…”. Jag har visat att jag vill vara i Väsby och göra det här på riktigt, säger Väsby Hockeys a-lagstränaren, Jussi Salo.

Text och foto: Mikael Einarsson