Sörgardt matchvinnare när Väsby slog Kiruna

Rasmus Sörgardt hade minst sagt en betydelsefull roll att spela när Väsby vände sent underläge 3-4 till seger med 6-4 uppe i Kiruna. Först slog han in kvitteringen till 4-4, spelade med fyra minuter kvar av matchen fram till 5-4 innan han själv satte 6-4 i en tom kasse. Väsby fick därmed den bästa starten på nya året i en svängig tillställning där matchen blev onödigt jämn sett till hela matchen där Väsby överlag hade ett ganska stort övertag.

Vi börjar matchen riktigt bra och gör två snabba mål. Efter det blir matchbilden lite jämnare och Kiruna kommer bättre in i matchen. Vi kontrollerade matchen spelmässigt, men är lite ineffektiva. Kiruna är mer effektiva med deras målchanser och tar ledningen i början av tredje. Starkt av oss att kunna vända matchen i slutet och tre viktiga poäng från bortaplan är alltid bra, säger tränare Jussi Salo.

Farhågorna inför matchen var att Väsby skulle kunna ha problem i början av densamma med tanke på att man haft en rejält lång bussresa i benen. Men av detta syntes intet inledningsvis utan istället undrade nog hemmalaget vad det var för en orkanvind från Stockholmsregionen som svepte in så fort domaren släppte pucken i Lombiahallen.

Väsby kom ut oerhört laddade och skapade lägen nästan i parti och minut under matchens första tio minuter. Målen lät heller inte vänta på sig eftersom Nicklas Nousiainen distinkt drämde in ledningspucken till 1-0 redan efter fyrtiosex spelade sekunder.

Mindre än två minuter senare var Väsbys ledning uppe i två mål efter att Erik Aterius på ett väldigt annorlunda sätt tog Väsby till utökningen. Det var nämligen så att han i en sekvens när han var på väg att ramla fick iväg pucken som gick högt och som sedan lobbades in bakom Kirunas målvakt som aldrig lyckades se puckbanan.

Men trots ett bitvis stort övertag i den första perioden så var ledningen endast med en puck när matchen gick till första periodvila. Det eftersom hemmalaget fick in en reducering till 2-1 med endast minuten kvar av perioden. Kirunas vasse forward Jacob Hansson gavs ett friläge efter att Väsbybackarna missat i kommunikationen och släppt förbi honom varefter han pricksköt in pucken i krysset utan chans för Linus Ryttar att rädda.

Väsby blev något mer passiva under mittakten och var inte alls lika noggranna i passningsspelet inledningsvis vilket gjorde matchen jämnare. Fortfarande var det dock Väsby som styrde taktpinnen och som skapade klart flest målchanser under perioden.

Avslutningar var dock inte av det bästa slaget och i kombinationen med en storspelandes hemmamålvakt så kunde Väsby aldrig dra iväg målmässigt trots chanserna.

Istället studsade pucken hemmalagets väg när de fick spela sitt första numerära överläge i matchen. Ett inspel träffade nämligen Fredrik Stridlund som ofrivilligt styrde in pucken och helst plötsligt var det likaläge i matchen.

Men det lika läget varade endast i dryga två minuter för sedan var det Väsbys tur att omsätta ett numerärt överläge. Ett överraskande skott från Nicklas Nousiainen vid sidan om sin bevakare ställde hemmamålvakten som aningen lättvindigt släppte pucken förbi sig.

Den sista perioden inledde Väsby med att i princip parkera i Kirunas försvarszon och gav sig själva verkligen chansen att avgöra matchen. Men ineffektiviteten fortsatte att gäcka Väsby och istället kunde hemmalaget i sitt första anfall i perioden sätta kvitteringen till 3-3 efter att Väsby spelat för svagt framför eget motståndarmål. Men värre skulle det bli för ett chockat Väsby. Elva sekunder senare satt nämligen även 4-3 efter att Linus Ryttar lämnat en lite för enkel retur på ett inlägg och där Kiruna fångade upp returen och strax därefter sopade in ledningspucken.

Nu var goda råd dyra för Väsby som därefter inte alls fick spelet att stämma. Faktum var att hemmalaget var centimetrar ifrån att göra 5-3 strax innan Väsby vände spelet och slog in kvitteringen till 4-4. Där var det Väsbys tur att ha marginalerna på sin sida men omställningen som gav kvitteringen var allt annat är tursam. Det var istället en elegant upprullning där Carl Wassenius hittade en framåkandes Rasmus Sörgardt som vid den bortre stolpen distinkt tryckte in kvitteringen.

Det målet innebar Rasmus Sörgardts tredje tagna poäng från matchen eftersom han var med i förarbetet till såväl 2-0 som 3-2 i matchen. Men bättre skulle det ändå bli. När det återstod mindre än fem minuter av matchen tog han ett fint offensivt tilltag när från den egna zonen tog sig fram in i Kirunas zon. Med kraftfull skridskoåkning och kylighet med pucken hittade han fram till en släpandes Christian Hägg som sköt, tog hand om sin egen retur och trädde in 5-4.

En skön vändning var ett faktum och sedan stod Väsby för ett bra försvarsspel när Kiruna tryckte på hårt mot slutskedet innan Rasmus Sörgardt spikade slutresultatet till 6-4 när han med nitton sekunder kvar av matchen prickade in pucken i en tom kasse.

Sammanfattningsvis så gjorde Väsby i stora stycken en bra insats uppe i Kiruna men oförmågan att ta tillvara på målchanserna gjorde så att matchen blev jämnare än vad den hade behövt bli. Men hemmalaget var skickliga på att ta tillvara på sina lägen samtidigt som Väsbys försvarsspel lämnade en del i övrigt att önska vid tre av de fyra hemmamålen. Men starkt av Väsby att vända på matchen när laget hamnade i underläge och det ger förhoppningsvis fint råg i ryggen inför söndagens tuffa match mot Boden.

Rasmus Sörgardt var helt klart Väsbys ”man of the match” efter sina fem inspelade poäng. Två mål och tre målgivande passningar måste var rekord för Rasmus del i Väsbytröjan och de tre grisarna är solklara.

Två grisar ges till Nicklas Nousiainen som bevarat målformen från slutet av förra året och smällde idag in två nya vilket innebär att han nu är uppe i hela fem kassar på tre spelade matcher.

Sista grisen ges till Carl Wassenius som ideligen var ett svårfångat vapen för Kiruna och där hans mjuka handleder och idérika spel gav upphov till mängder av goda Väsbylägen i matchen.

I övrigt skänks lite extra beröm till dagens födelsedagsbarn, Mikael Lengmo, hans backkollega Lucas Thorstensson och sedan var den nykomponerade kedjan med Hägg, Aterius och nyförvärvet Oscar Sohrner trevliga att skåda.