Inför matchen: Halmstad Hammers vs Väsby – ”Vi ska fokusera på det vi ska göra därute och hålla oss till våran gameplan”

Matchserien vänder ner till Halland och Halmstad och Väsby tar bussen ner dit under onsdagen med vetskapen om att man har en matchboll att försöka smasha in. Det är ju nämligen som så att Semifinalserien spelas i bäst av fem matcher och det är först till tre segrar som gäller. Väsbys framgångsrika helg som gav två raka segrar har alltså givit laget ett väldigt fint utgångsläge inför trippen syd västerut.

Men det kommer med all sannolikhet bli en riktigt tuff uppgift för Väsbys iskrigare. Det som gick ganska lätt i lördags i den första segern blev en helt annan historia i söndags där man ska vara ärlig och säga att Väsby kanske inte helt välförtjänt tog hem segern. Men laget visade där prov på oerhört fin moral och vände underläge och såg även till att klara av en hel del spel i numerära underlägen efter att laget drog på sig två matchstraff.

Dessa straff har bedömts av disciplinnämnden och glädjande för Väsbys del blir det ingen avstängning på varken Erik Aterius eller Rasmus Sörgardt. Väldigt skönt eftersom denna duo fyller en viktig funktion i laget där Rasmus är en backgigant medan Erik ju är en härlig retsticka som verkligen ger allt ute på isen.

Ge allt kommer nog också Halmstad att ge under onsdagskvällen. De har nämligen kniven mot strupen för om de inte vinner matchen så är deras säsong över. Det är inte alltid lätt att leverera under press och förhoppningsvis kan Väsby försöka dra nytta av det genom att spela disciplinerat och framför allt ha tålamod i spelet.

En annan minst sagt viktig detalj är att ha fokus på rätt saker ute på isen. Det var stundtals lite si och så med den varan i söndags där väldigt mycket uppmärksamhet lades på annat än spelet. Det är inte rätt medicin för att bli framgångsrika och förhoppningsvis har Väsby lärt sig den läxan efter söndagen.

Spelarna i Väsby ser väldigt mycket fram över att få åka ner till Halmstad men för en spelare betyder matchen nog lite mer än för övriga. Jag pratar då om Väsbys back Oliver Lexenberg som ju kommer tillbaka till den stad och den klubb där han inför denna säsong tillbringade tre år. Jag har givetvis tagit några ord med Oliver inför matchen för att känna han på pulsen, vad han känner inför återkomsten och vad han tror vi behöver fokusera på för att kunna ta tillvara på det fina läget som Väsby nu har inför mötet.

Hej Oliver! För dig är matchserien mot Halmstad kanske mer speciell än för övriga i Väsby eftersom du anlände från just Halmstad till Väsby inför säsongen. Hur var det att möta dina forna lagkamrater i helgen?

-Ska jag vara helt ärlig så var jag rätt nervös inför match ett, eftersom det är mitt gamla lag. Men samtidigt roligt nu när det är slutspel och mycket att spela för.

Det blev även en lyckosam helg för oss med två raka segrar men det var stor skillnad på vårt spel i lördags kontra söndagen. Hur skulle du själv vilja summera matcherna?

-Jo, men det var det. I lördags tycker jag vi gör en stabil match rakt igenom, där vi bara kör på med vårt spel. I söndags så tycker jag vi lägger mycket vikt på saker vi inte kan påverka, till exempel domaren. Så att försöka fokusera på det vi ska göra, så blir det bra.

Vi dominerade ju matchbilden rätt kraftigt i lördags men i söndags var det nästan tvärtom. Hur kan det skilja så mycket i matchbilden tror du?

-Svårt att säga exakt vad det kan bero på. Halmstad är såklart revanschsugna. Men som jag sa tidigare, så tyckte jag vi lade mycket energi på andra saker än att bara mala på som vi kan.

Med tanke på hur tuff matchen i söndags var och det dessutom rent fysiskt. Vad tror du väntar oss på onsdag nere i Halmstad?

-Det kommer nog absolut att vara en liknande matchbild med det fysiska spelet och heta känslor därute. Vilket gör det extra roligt så klart.

Hur kommer det kännas för dig att komma tillbaka till staden och hallen där du tillbringade tre år av ditt liv?

-Kul! Jag har många fina minnen därifrån, så det ska endast bli roligt.

Av din egen erfarenhet, skiljer det sig något i Halmstads spel på den egna hemmaisen kontra bortaspelet och tror du vi kan förvänta oss ett offensivt desperat hemmalag då med tanke på att de måste vinna?

-Nej, det tror jag inte. Inte sen min tid där skulle jag säga. Förutom att de kanske kan få lite extra energi från läktaren. Men sen precis som du säger så är det en måstematch för Halmstad och de kommer nog vara väldigt desperata därute.

Slutligen Oliver, vi håller i matchbollen nu. Vad ska vi göra för att slå in den redan under onsdagskvällen och på vilket sätt ska du försöka bidra till det?

-Fokusera på det vi ska göra därute och hålla oss till våran gameplan. Jag själv ska försöka bidra med solitt försvarsspel.

// # 54 – Oliver Lexenberg

Väsby har glädjande nog full trupp tillgänglig inför resan söderut vilket innebär att även Elias Ewertzh är tillbaka igen efter sin två matcher långa avstängning.

Semifinalserien spelas alltså över fem matcher och där Väsby på onsdag kan avgöra matchserien. Skulle dock Halmstad vinna väntar en fjärde match spelas även den i Halmstad under torsdagen och om matchserien går till en femte och avgörande match så spelas den i Upplands Väsby nu på söndag den 26 mars.

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Mikael Einarsson