Smakstart för Väsby mot Piteå

Väsby har fått den bästa starten man kunnat få på kvalserien när laget slog tillbaka Piteå med 4-1 efter en i stora delar helgjuten insats. Väsby drog ifrån tidigt och hade en 3-0 ledning en bit in i första perioden. Trots en reducering från Piteå till 3-1 så kom de aldrig närmare efter att Väsby rent försvarsmässigt stängde igen norrlandsporten i den sista perioden.

– Vi kommer starkt in i matchen och gör en riktigt bra första period. Efter det spelar vi stabilt och stänger matchen på ett bra sätt. Bra start för serien, säger tränare Jussi Salo.

Det går inte annat än säga att Väsby fick en smakstart på såväl kvalserien som matchen. Laget kom ut starkt och redan i den tredje minuten tog Filip Rydström Väsby till ledningen efter en fin prestation där han fräckt via köksvägen tog sig runt målet och pillrade in pucken.

Pucken gick lite Väsbys väg inledningsvis och man var även effektiva när lägena väl dök upp. Utökningen till 2-0 skedde i spel i numerärt överläge. Det spelet hackade lite inledningsvis men fick bättre flyt en bit in i detsamma. Efter några ganska bra sekvenser och där Calle Åsell var nära så samlade Adam Falk ihop resterna av anfallet och gick sedan helt sonika in mot kassen och sprätte in pucken i det första krysset.

Samma kryss använde Väsby när man gick upp till 3-0. Det efter en styrning där backen Daniel Carlqvist av alla spelare var högt upp i anfallszonen och på bästa forwardsmaner vinklade upp pucken utan chans för Piteås målvakt at

t rädda.

Så långt hade Väsby matchen i sin famn men en spelvändning mot slutet av perioden och ett lite lättvindigt insläppt mål av Linus Ryttar gav Piteå en väg in i matchen.

Gästerna avslutade sedan perioden bra där Väsby inte riktigt fullt ut fick passningsspelet i egen zon att fungera.

I mittakten rivstartade Piteå och satte in ett intensivt tryck redan i den första minuten. Tolv sekunder in i perioden var laget också fasligt nära ännu en reducering där laget spelade sig till ett öppet mål men lyckligtvis för Väsbys del så missades det gyllene läget.

Minuten senare var det dags för Väsby att sätta in greppet och lite så fortsatte den andra periodens spel. Lagen bytte goda sekvenser med varandra där båda också hade sina beskärda delar av lägen men där inga puckar ville hitta in till målet.

Den sista perioden blev Väsbys klart bästa om man rent ser till försvarsarbetet. Det var helt enkelt klockrent där laget höll pucken framför sig i princip hela tiden och aldrig gav Piteå chansen att komma samlade i anfall.

Periodens minuter tickade fort och där det var väldigt få avblåsningar. Efter ett sent powerbreak med drygt tre minuter kvar, vilket passade gästerna bra, så kunde de lägga upp en plan för att hitta en väg för att komma ikapp. Den planen innebar utplockad målvakt och spel sex mot fem. Men det gick inte som Piteå ville utan Väsby vann pucken och tio sekunder senare var 4-1 pucken inskjuten i det tomma målet. Christian Hägg var det som skickade in det och han har verkligen blivit den spelare som kliver fram och gör de sena och ofta avgörande målen under detta kval.

Sammanfattningsvis så kan man inte annat än säga att Väsby har fått en bra start av kvalserien. Rivstarten med tre mål lade så klart grunden till segern men det som jag tycker är mest imponerande var hur bra laget, framför allt i den sista perioden, totalt stängde ner Piteås anfallsförsök.

Tobias Liljendahl tog vid hur han avslutade kvalet mot Halmstad och var rejält på hugget med rejält, aggressivt och samtidigt finurligt spel. Låg bakom Väsbys sista mål i matchen och ledde under hela matchen Väsbys förstaformation framåt i banan. Tre grisar således till matchens lirare!

Två grisar ges till Daniel Carlqvist som fortsätter att imponera med rejält men samtidigt enkelt backspel. Stod även för den så läckra styrningen som tog Väsby till en 3-0 ledning i matchen.

Sista grisen ges till kämpen Filip Rydström som satte tonen i matchen när han företagsamt tog sig in framför kassen och tog Väsby till ledningen i matchen. Jobbade som vanlig stenhårt och kuggade fint ihop tillsammans med Axel Olsson och Jesper Andersson som var en jobbig enhet för Piteå att hantera.

Men i övrigt var det ett som ett stabilt kollektiv som tog Väsby till den så välbehövliga starten på kvalserien som laget nu fått. Det gör att laget nu kan åka ner till Ljungby för lördagens tuffa bortamatch mot Troja med gott hopp och goda självförtroenden.