Historisk seger tagen av Brödernas/Väsby

I den första matchen för Brödernas/Väsby någonsin blev det en historisk första seger. På bortaisen i Sollentuna HC vann laget med 2-1 efter att man startat yrvaket men därefter växt in i matchen och där avgörandet kom i den sista perioden.

Mycket historia skrevs ikväll. Första matchen för Brödernas/Väsby, första målet och första vinsten för klubben. Femte dagen på is och det syntes i spelet. Men trots att spelet inte synkade visade spelare bra karaktär genom hela matchen, säger tränare Markus Odén.

Men det startade svajigt för Brödernas/Väsby. Sollentuna som varit på is betydligt längre och som dessutom hunnit med att redan spelat två träningsmatcher, med vinster såväl Vallentuna som Wings tidigare under försäsongen, var heta från start.

Klart hetare än Brödernas/Väsby som yrvaket tvingades konstatera att Sollentuna brände ett öppet mål redan i matchens första minut. Laget blev lite tagna på sängen av Sollentunas inledningsvis intensiva forechecking och drog även på sig en utvisning i den fjärde minuten.

Men det läget klarade laget av på ett bra sätt och sedan tog man sakta men säkert över händelserna ute på isen. Men med endast fyra ispass i kroppen så var man aldrig riktigt kompis med pucken och passningarna satt såsom de oftast gör tidigt under försäsongen, ganska så illa.

Det gjorde att flytet saknades i spelet och att chanser rann ut i sanden när den sista avgörande passningen antingen fastnade eller spelades bort. Skönhetsmissar gav även Sollentuna några gratislägen och efter en missad mottagning i egen zon i den första periodens sista minut, blev en Sollentunaspelare frispelad och hittade sedan en väg förbi Linus Ryttar som annars gjorde en habil insats i målet.

Under mittakten blev Brödernas/Väsbys tryck mer bastant. Det blev ganska mycket puckinnehav men det sista lilla saknades allt som oftast och det krävdes ett numerärt överläge i spel fem mot tre för att Sollentunas målnolla skulle spräckas.

Säsong 2023/2024 första målskytt för Brödernas/Väsby blev Henrik Rommel som efter många om och men, till slut hittade in till nätet där en övergiven Sollentunamålvakt var helt bortspelad.

Sollentuna blev inte nedslagna av målet utan fortsatte att spela intensivt och de skapade sig själva en hel del bra chanser efter att Brödernas/Väsby inte var tillräckligt noggranna i den egna zonen. Linus Ryttar var dock tryggheten själv i målet och gav aldrig Sollentuna någon väg in i matchen igen.

För i den sista perioden intensifierades Brödernas/Väsbys tryck och drygt halvvägs in i den var det två läckra individuella prestationer som låg bakom segerpucken. Först var det Nicklas Nousiainen som läckert dribblade sig igenom två spelare. Sedan hamnade pucken hos den framfusiga backen Ludvig Georgsson som tog raka vägen mot målet innan han snärtade in 2-1.

Det blev också slutresultatet i en match där Sollentuna avslutade matchen i utvisningsbåset efter att laget i ren ilska och frustration dragit på sig två raka utvisningar.

Sammanfattningsvis så kan man väl säga att premiären blev ungefär som man kunnat förvänta sig med så få ispass i kroppen. Det var lite hafsigt och lite slafsigt och när man dessutom mötte en heltaggad motståndare som gjorde en bra match så blev det en tillställning som svängde och krängde men där Brödernas/Väsbys tyngd och större skicklighet till slut fällde avgörandet.

Det är svårt att göra någon större analys av matchen eller av spelarna så här i deras första match men om jag ska plocka ut några spelare som stack ut så går de positiva omdömena till Linus Ryttar, till Ludvig Georgssons fina sista akt samt till Nicklas Nousiainen som hade konserverat formen bäst från fjolårssäsongen.

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Mikael Einarsson