Brödernas/Väsby tog en skön derbyseger

Brödernas/Väsby är tillbaka på segertåget igen när laget bortaslog grannarna Vallentuna med 5-2. Det efter en över tre perioder kontrollerande insats där speciellt spelet i special teams gladde.

– Mycket som är positivt idag. Jag gillar hur vi kommer ut och kontrollerar matchen på ett bra sätt redan från start. Vi är numret större än Vallentuna i det mesta idag och vinner fullt rättvist, säger tränare Jesper Kemi.

Det stod utom tvivel att Brödernas/Väsby var ute efter revansch på sig själva efter förlusten mot Hanviken i helgen. Det var nämligen riktigt påkopplat redan från start i Vallentuna och där man tog hand om taktpinnen redan per omgående. Metodiskt tog man sig framåt och frestade hemmamålvakten August Hedlund med både en och annan farlighet. Men trots en del fina lägen så krävdes det spel i numerära överlägen för att spräcka hemmanollan.

Det spelet som tidigare under säsongen varit något utav ett sorgebarn blev nu till ett segervapen. Två numerära överlägen fick laget i perioden och lika många gånger slogs pucken in i kassen.

Ledningsmålet styrde Christian Hägg in efter Adam Falks framspelning, vilket för övrigt var hans första mål i seriespelet hitintills. Vackert i sig men det var ett rejält förarbete signerat Calle Åsell, som stal tillbaka en förlupen puck, som var mest imponerande i bytet.

När Brödernas/Väsby utökade sin ledning var det Joni Nikko, med ett hårt direktskott efter fin passning från Fredrik Forsberg, som såg till att laget fick med sig en tvåmålsledning efter den första perioden.

Mittakten fick Brödernas/Väsby inleda med att klara fyrtio sekunders spel i boxplay. Något som man även gjorde bra och rent generellt försvarade sig laget väldigt bra matchen igenom.

Dryga två minuter senare var ledningen uppe i tre efter att Ludvig Georgsson stått för en fin offensiv aktion när han utmanade och tog sig ner mot mål från sin backposition. Han försökte avsluta själv men missade i avslutet och istället frispelades Adam Falk som skickade in pucken i en tom kasse.

Ledningen kändes ett tag stensäker men så kom ett misstag i egen zon och lite från ingenstans satt en reducering till 1-3. Det gav hemmalaget lite mer råg i ryggen och spelet jämnade därefter ut sig.

Men från andra halvan av mittakten så tog återigen Brödernas/Väsby ett ordentligt grepp om matchen. Laget hittade mängder med lägen och till slut kom utökningen. Ett skott av Daniel Carlqvist styrdes via en hemmaklubba och ställde målvakten vilket för andra gången gav en tremålsledning i matchen.

Det var en ledning som laget mest red vidare på i den sista perioden. Laget fick inleda med att städa av ett numerärt underläge och strax därefter fick laget själv spela numerärt överläge. I det slarvade man dock till den milda grad att en hemmaspelare åkte sig fri och därefter blev tilldömd ett straffslag.

Victor Olsson var dock väldigt följsam och räddade hemmalaget att få ännu en väg in i matchen. Något som de till slut ändå fick när de i den nionde minuten reducerade till 2-4 efter att två pass bakom ryggen till slut frispelade målskytten, som satte pucken högt upp i Victors bortre kryss.

Men någon större effekt på matchbilden gav inte målet. Brödernas/Väsby tryckte bara lite till på gasen och det gjorde att hemmalaget inte riktigt hängde utan drog på sig utvisningar.

Spelet i PP för Brödernas/Väsbys del var fortsatt vasst men målvaktsspelet från Augusti Hedlund var dock snäppet vassare och det gjorde att hemmalaget hade hoppet kvar långt in i matchen.

Men med utplockad målvakt släcktes till slut hoppet när Erik Aterius endast tolv sekunder från slutet sköt in och samtidigt spikade slutresultatet till 5-2.

Sammanfattningsvis så var det ett skönt statement som laget ikväll gjorde i den svåra derbymatchen. Man gjorde sett över hela matchen en riktigt stabil insats och skapade mängder med lägen medan Vallentuna mest hade sporadiska och ofta ströchanser. Segern var aldrig hotad och borde sett till spelet kanske till och med varit större.

Eftersom Hanviken samtidigt förlorade sin match mot Nyköping så passade man dessutom på att knipa tillbaka serieledningen igen. Med det sagt så blev det en riktigt skön onsdagskväll för de många tillresta som hängde på bortaläktaren.

Calle Åsell var ordentligt på hugget ikväll och stod för många starka insatser ute på isen. Låg bakom mycket av det som skapades från Brödernas/Väsbys sida men där väldigt lite togs tillvara på. De många goda bytena stack dock ut och det ger av mig tre grisar för insatsen.

Två grisar ges till Rasmus Sörgardt som nybliven pappa såg ut att trivas alldeles förträffligt ute på isen. Var rejäl och samtidigt företagsam och gav trygghet till spelet.

Sista grisen tilldelas Joni Nikko som var på hugget i den offensiva zonen. Var inblandad i mycket mer förutom det egna målet och framspelningen till Carlqvists fjärde mål.

Men det ska sägas att hela laget gjorde en storstilad insats där verkligen samtliga såg till att laget återigen är inne på vinnarspåret.

-En stabil insats med bra special teams. Vi tar ansvar i offensiv zon, vinner många viktiga dueller och spelar en väldigt medveten hockey. Gillar mixen av snabbhet och kontroll i spelvändningarna. Imorgon börjar förberedelserna inför lördagsmatchen hemma i Renew, avslutar tränare Markus Odén.