Energifyllt Brödernas/Väsby bröt trenden

Det blev såväl islossning som en bruten trend – när ett energifyllt Brödernas/Väsby äntligen fick vinna igen efter tre raka nederlag. Segern slutade till slut hela 6-1 mot Kiruna i en matchen där Brödernas/Väsbys offensiv verkligen lät tala för sig.

– I det stora hela en bra genomförd hemmamatch. I dag spelar vi med bra kvalitet nerifrån, och det ger oss bra fart genom mittzon, vilket i sin tur leder till ett kreativt anfallsspel. Nu laddar vi om för en tuff batalj imorgon, säger tränare Jesper Kemi.

Efter närmare åtta mållösa perioder fick Brödernas/Väsby äntligen jubla igen. Sexton minuter och fjorton sekunder in i matchen smög Rasmus Sörgardt ned från sin backposition. Därefter fick han fin tillrättalagd passning från Christian Hägg som skickades in bakom målvakten och därmed spräcktes den förhatliga nolla som nästan som en förbannelse skuggat laget på sistone.

Men att målet föll var knappast oväntat för det var ett väldigt intensivt och piggt Brödernas/Väsby som mestadels under perioden virvlade omkring i Kirunas zon. De lät pucken göra jobbet och med ständiga platsbyten blev det jobbigt för gästerna att försvara sig även fast de tätade sitt lag så gott de kunde.

Det var fram till målet nästan alltid en skridsko, ett ben eller en klubba i vägen för en hemmaledning, så målet kom minst sagt förlösande.

Inte långt därefter drog Kiruna på sig ett matchstraff och då tog det inte längre än tjugotvå sekunders spel i numerärt överläge innan Henrik Rommel utökade ledningen till 2-0. Det efter att han i en stor röra framför mål tagit tillvara på en retur och skickat pucken in till nätmaskorna.

Matchstraffet blev riktigt kostsamt för Kiruna eftersom Brödernas/Väsby i samma överläge även utökade ledningen till 3-0. Tre minuter in i mittakten var det Fredrik Forsberg som avslutade en fin variant tillsammans med Hägg och Rydström. En variant där han endast behövde sätta klubban mot pucken och därmed trycka iväg hemmalaget till en tremålsledning.

En ledning som mycket väl hade kunnat vara större efter två spelade perioder eftersom Brödernas/väsby fortsatte att skapa goda mållägen. Men samtidigt blev laget lite väl framtungt och där Kiruna stack upp vid ett par tillfällen och som dessutom avslutade perioden bäst. Framför allt hittade de lägen efter offensiva tekningar och där de mycket väl hade kunnat pillra in en puck om det inte hade varit för att målvakt Victor Olsson spelat väldigt bra i hemmamålet.

Brödernas/Väsby fick sedan minst sagt en drömstart i den avslutande perioden när Fredrik Forsberg i ett friläge redan efter fjorton sekunder pillrade in pucken mellan benskydden på Kirunas målvakt.

Kiruna gjorde dock lite utav match igen när de reducerade till 4-1 i den femte minuten. Inte långt därefter fick de även spela sitt första numerära överläge i matchen vilket kunde givit dem ännu en viktig väg in i matchen.

Istället blev det riktig pannkaka för gästerna som tillät Nicklas Nousiainen åka sig fri i deras numerära överläge. Nicklas blev bryskt upphakad i friläget och där domaren blåste straff. Nousiainen fick förtroendet att ta den och det gjorde han hur säkert som helst när han väntade ut målvakten, gick till höger och med en backhand vrickade in 5-1.

Det blev dödsstöten för Kiruna som därefter aldrig vara nära att störa Brödernas/Väsby igen. Hemmalaget fick spela ut sitt fulla offensiva register och det gav till slut även ett sjätte mål när backen Daniel Carlqvist påpassligt tog tillvara på en retur och spikade slutresultatet via ett väl avvägt avslut.

Sammanfattningsvis så blev det ett stort fall framåt för ett energifyllt Brödernas/Väsby som såg ut att ha det riktigt roligt ute på isen. Farten var tillbaka i det offensiva spelet och det var många som gjorde sin klart bästa insats på ett ganska bra tag.

Grisligan

Fredrik Forsberg hade mest krut i bössan ikväll och klev av matchen med två mål och därutöver många fler skapade goda målchanser. Får tre grisar för den vassa insatsen och valdes även av dagens matchvärd välförtjänt till matchens lirare.

Två grisar tilldelas Jeremias Lindewall som var härligt företagsam i sitt spel och som ikväll såg lika pigg och irrationell ut som när han anlände till oss från Hockeyallsvenskan.

Sista grisen ges till Nicklas Nousiainen som även han såg pånyttfödd ut och där han återigen lät sin fart tala för sig och där han tack vare det var inblandad i två mål via den säkra straffen och därtill framspelningen till Forsbergs andra mål.

Nu får laget njuta av den brutna trenden ikväll och sedan från och med imorgon bitti starta uppladdningen inför söndagens tuffa hemmamatch mot tunga Boden. Då kommer det återigen att krävas en urladdning för att ta revansch för den tunga förlusten mot den på norrländsk mark för ett par veckor sedan.

Vid pennan:

Krister Holmgren

Matchstatistik:
Brödernas/Väsby – Kiruna 6-1 (2-0, 1-0, 3-1)
Period 1: 1-0 (16.14) Rasmus Sörgardt (Christian Hägg, Anton Brandhammar), 2-0 (19.31) Henrik Rommel (Joni Nikko, Jeremias Lindewall)
Period 2: 3-0 (03.10) Fredrik Forsberg (Filip Rydström, Christian Hägg)
Period 3: 4-0 (00.14) Fredrik Forsberg (Nicklas Nousiainen, Jeremias Lindewall), 4-1 (04.58) William Palovaara, 5-1 (07.26) Nicklas Nousiainen, 6-1 (12.10) Daniel Carlqvist (Sebastian Walfridsson, Erik Aterius)
Skotten: 31-13 (10-3, 10-6, 11-4)
Utvisningar: 4-31 (0-25, 2-2, 2-4)
Publik: 480 åskådare, Renew Arena