MATCHRAPPORT: Brödernas/Väsby tystade hemmafesten

Brödernas/Väsby stod för en såväl stabil som bra prestation när laget vann med hela 6-2 inför storpublik i Nyköping. Det efter en målrik första akt och där laget efter det och ju längre matchen led, spelade moget och stängde ner hemmalagets försök att komma ikapp. Det i kombination med att laget själva visade tillräcklig effektivitet framåt gav till slut den sköna segern.

– Härligt med vinst. Otroligt viktigt att vi studsar tillbaka efter torsken senast. Vi är inne i den fasen av säsongen där vi inte tål två raka förluster. En bra genomförd match, där Carl ”Wasse” Wassenius var tungan på vågen. Noterbart var även att vi hade 100 procent i powerplay. En bra borta insats allt som allt, säger tränaren, André Smulter.

Det var folkligt, det var festligt – och så var det en återkomst till Brödernas/Väsby för Carl Wassenius. Och vilket avtryck sedan han satte i den första perioden.

Tre numerära överlägen fick Brödernas/Väsby i den och vid samtliga tillfällen smällde det bakom Nyköpings målvakt Daniel Fahlström. Tre mål som också hade den gemensamma nämnaren att ”Wasse” var inblandad i samtliga.

Vid ledningspucken var han först med att överlämna pucken i offensiv zon. Christian Hägg gjorde detsamma och sedan hamnade den i Filip Rydström ägo som från omkring offensiva tekningscirkeln, med ett lågt skott, hittade in till målet.

Brödernas/Väsby hann dock inte glädjas allt för länge över målet eftersom pucktapp i egen zon och därefter osorterat försvarsspel gjorde så att Nyköping fick igenom ett skott och där pucken sedan styrdes förbi Victor Olsson.

Men Carl Wassenius sköt Brödernas/Väsby åter till ledningen. Nu fick han en fin passning av Forsberg och sedan visade han måltjuvsegenskaper när han pricksköt in pucken, precis över det utsträckte målvaktsbenet.

Nyköping svarade dock återigen upp direkt efter målet. Precis som laget gjorde efter det första men nu tog det inte ens en minut förrän 2-2 pucken var inslagen. Och precis som vid det första så blev det en styrning som överlistade en chanslös Victor Olsson och det dessutom när hemmalaget fick spela sitt första numerära överläge i matchen.

Men sista ordet i perioden skulle rättmätigt Brödernas/Väsby få. Ännu ett PP och ännu ett mål och för tredje gången i matchen var ”Wasse” återigen i händelsernas centrum. Nu med en perfekt passning till Christian Hägg som sedan skickade upp lagets tredje mål i det bortre krysset.

Mittakten blev fortsatt chansrik men målmässigt föll bara ett mål. Det målet stod Brödernas/Väsby för och det efter att backsamarbete i offensiv zon. Rasmus Sörgardt var det som låg bakom det mesta då han tog ett halvt ärovarv i Nyköpings zon. Sedan hittade han fint upp till offensiva blå där Anton Brandhammar stod parkerad. Han såg sedan till att hitta rätt skottillfälle när målvakten effektivt blev skymd och sedan satt 2-4 pucken som en strut upp i målvaktens högra kryss.

I den sista perioden spelade Brödernas/Väsby väldigt moget. Nyköping störde under de två första perioder med snabba omställningar vid ett flertal tillfällen, men i den sista perioden hade de väldigt svårt att hitta genom det som såg ut som en stabil försvarsmur från Brödernas/Väsby.

Det tog helt enkelt stopp när de mötte ett kompakt försvar och mer än en vass omställning i den fjärde minuten var egentligen allt av värde som de lyckades skapa i den sista perioden.

Istället stängdes matchen mot mitten av perioden när Fredrik Forsberg via stolpen slog in lagets femte mål. Återigen efter starkt förarbete av Carl Wassenius som såg till att pegga upp för målet med en precisionssäker passning.

Matchen gick sedan in i ett väldigt avslaget läge där hemmalaget nog kände sig besegrade och där Brödernas/Väsby utan större besvär kunde ro segern i hamn. Men det förhindrade inte att även ett sjätte mål slogs in. Det efter ett fint förarbete av Jeremias Lindewall som effektivt vände bort sin bevakare innan han över centrallinjen hittade fram till Nicklas Nousiainen som därefter distinkt hittade vägen förbi Nyköpings målvakt.

Sammanfattningsvis så gör Brödernas/Väsby en stabil insats sett över hela matchen där lagets offensiv under matchens första två perioder fällde avgörandet. Därefter var det ett prickfritt defensivt arbete som i den sista perioden effektivt stängde ner hemmalagets försök att komma i kapp och där segern till slut blev odiskutabel.

Snack om en drömåterkomst för Carl Wassenius när han återigen var tillbaka i Brödernas/Väsby. Han var helt enkelt tungan på vågen i afton när han låg bakom fyra av de sex målen via ett eget inskjutet mål och där till tre målgivande passningar. De tre grisarna är odiskutabla och det är bara att konstatera att ”Wasse” är vass!

Två grisar tilldelas Filip Rydström som satte tonen i matchen när han smällde in ledningspucken och som även var inblandad i ännu ett mål via målgivande passning. Men förutom det var han väldigt nyttig i spelet och där han lastade en hel del istid.

Sista grisen ges till Rasmus Sörgardt som förutom att vara en klippa i egen zon även var väldigt företagsam i det offensiva spelet vars förarbete till 4-2 målet var riktigt grant.

Men som helhet var det en bra laginsats som satte laget tillbaka på segertåget igen där alla verkligen hade sin del i den sköna lördagssegern.

Vid pennan:

Matchstatistik:
Nyköping – Brödernas/Väsby 2-6 (2-3, 0-1, 0-2)
Period 1: 0-1 (08.08) Filip Rydström (Carl Wassenius, Christian Hägg), 1-2 (15.23) Carl Wassenius (Linus Rotbakken, Fredrik Forsberg), 2-3 (19.26) Christian Hägg (Carl Wassenius).
Period 2: 2-4 (07.41) Anton Brandhammar (Rasmus Sörgardt).
Period 3: 2-5 (08.16) Fredrik Forsberg (Carl Wassenius), 2-6 (09.49) Nicklas Nousiainen (Jeremias Lindewall, Christian Holmblad).
Skotten: 31-33 (9-15, 11-13, 11-5)
Utvisningar: 15-17 (10-6, 0-5, 5-5)
Publik: 1978 åskådare, Stora Hallen