Inför avgörandets stund

En härligt spännande avslutningsomgång väntar i Allettan Norra. Läget inför den sista omgången är minst sagt rafflande, där det endast skiljer tre poäng mellan nuvarande ettan, Piteå, och sjätteplacerade Vallentuna. Därtill så skiljer det ytterligare två poäng ner till sjundeplacerade Sundsvall. Så här ser tabelläget ut inför avgörandet:

  1. Piteå 31 poäng (+7)
  2. Hudiksvalls 30 poäng (+15)
  3. Boden 30 poäng (+7)
  4. Lindlöven 29 poäng (+11)
  5. Brödernas/Väsby 28 poäng (+19)
  6. Vallentuna 28 poäng (-7)
  7. Sundsvall 26 poäng (+3)

I slutomgången möts samtliga topp sex-lag inbördes och den ser i helhet ut enligt följande:

Boden-Piteå

Lindlöven-Vallentuna

Sundsvall-Kiruna

Hudiksvall-Brödernas/Väsby

Nyköping-Hanviken

För Brödernas/Väsby kommer det med all säkerhet att krävas en poäng för att åtminstone hålla Sundsvall bakom sig i tabellen eftersom de ju möter ett helt avsågat Kiruna på hemmais. Samtidigt kanske den poängen inte räcker för att hålla Vallentuna bakom sig om de tar mer än så på bortaisen i Lindlöven. Men vänder man på det, skulle Brödernas/Väsby kunna lyckas ta en trepoängare i Hudiksvall så skulle man till och med kunna komma tvåa i tabellen. Det skulle innebära direktkvalificering till semifinal. Men då krävs samtidigt att Lindlöven inte vinner och att något av Boden och Piteå vinner sina matcher.

Som ni ser går det att spåna hur mycket som helst och fundera ut olika scenarier. Men det absolut viktigaste är att Brödernas/Väsby tar poäng eller åtminstone står för en bra insats. Det handlar ju hur som att skapa sig goda vanor och ha ett bra spel i sig när det vankas kval. Oavsett om det blir spel i Kvartsfinal eller Semifinal.

Hudiksvall har inför matchen nog skapat sig en bra känsla inför onsdagen eftersom de i helgen imponerade stort när de tämligen enkelt avfärdade såväl Kiruna som Boden på bortais. Det har satt dem i förarsätet inför avslutningen där en seger för dem kommer att innebär en serieseger eller som lägst, en andraplats.

Hudiksvall har ett riktigt bra lag som framför allt har sina fördelar i offensiven. Där är de såväl tunga som finurliga och är duktiga på att hitta öppna ytor och lediga luckor. Det gäller med andra ord för Brödernas/Väsby att sätta det defensiva spelet och försöka vara samlade när hälsingarna spelar i offensiv zon.

Inför den heta och svåra drabbningen har jag tagit några ord med hetlevrade och typiska kvalspelaren Filip Rydström. Han räds knappast tuffa och täta matcher utan verkar istället älska dem. Så här går hans tankar inför avslutningen av Allettan.

Hej Filip! Nu återstår det endast en match av Allettan innan den ska kunna summeras. Hur skulle du vilja sammanfatta vår insats i Allettan fram till denna match?

– Det har varit lite fram och tillbaka med vårt spel, men jag tycker det har sett bra ut på sistone. Men över det stora hela är jag inte helt nöjd med vårt spel efter jul och vet att vår grupp har mycket kvar att ge.

Och det blir en match av det tuffare slaget eftersom det är starka Hudiksvall som står för motståndet. Vad tror du väntar oss i Holmen Center?

– Det kommer att bli en hård och rolig match. Förväntar mig inget annat än ”slutspelshockey” och två lag som verkligen vill vinna.

Senast vi möttes vann vi en riktigt tuff och jämna med uddamålet 5-4. Vad kommer du ihåg från den matchen?

– Jag kommer ihåg Foppas slagskott rätt i krysset…haha..och sedan att vi gör en riktigt bra hockeymatch.

Vi måste nog vinna för att kunna hålla ett koppel av lag som ligger strax bakom oss i tabellen. Varför tror du att vi kommer att lyckas med det?

– Vi är revanschsugna efter vår match förra veckan, och finns inget bättre sätt att avsluta Allettan på än tre poäng i ”Hudik”.

Det känns annars som att du har steppat upp i ditt spel när vi närmar oss slutspel. Hur känns kroppen och hur känns formen?

– Kroppen och formen känns bra. Finns inget bättre än matcher som verkligen spelar roll.

Slutligen Filip: Vad blir nycklarna för poäng på onsdag och på vilket sätt ska du försöka gå i bräschen?

– Det kommer bli en tajt match, och jag tror kamperna framför båda målen kommer bli avgörande, så det gäller att vara på tårna där. Jag ska bidra med mitt hårda jobb och försöka våra jobbig där ute på isen.

// # 25 – Filip Rydström

Läget i laget är i princip oförändrat sedan senaste. Calle Åsell är fortsatt långtidsskadad och vidare är Henrik Rommel ännu inte redo för matchspel. Rasmus Rudslätt är tillbaka i AIK  men i gengäld är Joni Nikko samt Jacob Spångberg tillbaka till spel igen.

Vid pennan:

Krister Holmgren