Rond ett till Brödernas/Väsby

En stark sista period bäddade för tagen ledning i Kvartsfinalspelet mot Mariestad. Brödernas/Väsby gjorde där tre mål och gick från 2-1 till slutlig seger med 5-1 och stod i det hela för en bra prestation i den första matchen lagen emellan.

– En skön första seger. Men vi jublar inte ihjäl oss och fokuset ligger redan på morgondagens match. Matchen är en solid tillställning från vår sida och vi spelar brett på vårt material och samtliga bidrog till segern. Nu laddar vi om för nästa match, säger tränare André Smulter.

Det blev en första period i sann slutspelsanda. Riv och slit och mycket kamper men också oväntat nog även lite onödigt tagna utvisningar från Mariestads sida.

Det passade ett i numerära överlägen starkt Brödernas/Väsby som handen i handsken, och i den första utvisningen så smällde det. Men det tog i princip hela tiden i överläget för först i den näst sista sekunden av det styrde Joni Nikko vackert in pucken via ribban efter fin skottpassning av Anton Brandhammar.

Ledningen hade kunnat vara större efter den första perioden men det hade också kunnat varit kvitterat eftersom båda lagen var starka i den offensiva zonen. Tiden där tillbringade dock hemmalaget mest och de bästa chanserna skapades även från Brödernas/Väsby. Mycket tack vare ett långt numerärt överläge i hela fyra minuter och där Linus Rotbakken var ett stolpskott från utökning i målprotokollet.

Mittakten blev väldigt böljande där båda lagen turades om att ha initiativet och det blev dessutom en period med en del slarv. Men det var också en period där Brödernas/Väsby fick en lysande start. Laget startade perioden genom att trycka ner Mariestad i egen zon och i andra bytet var ledningen fördubblad. Linus Rotbakken stod då för en välriktad projektil och hemmalaget andades morgonluft.

Men bara några minuter senare var gästerna med i matchen igen och som så många gånger förr var det deras fruktade förstaformation som låg bakom målet. Lite snurr i offensiv zon, ett hårt skott och en distinkt tagen retur av Jesper Lindén gav 2-1 bakom en maktlös Victor Olsson.

Därefter vaskades det fram lägen från båda håll och där Mariestad avslutade den andra halvan av perioden bäst. Framför allt stod de för ett bra spel i PP och där de verkligen visade upp att laget vimlar av skarpskyttar.

Men i den sista perioden fick inte Mariestad möjlighet att visa upp sina offensiva färdigheter vid speciellt många tillfällen. Brödernas/Väsby kom nämligen, efter en låt väl, svag första minut, ut riktigt piggt. Laget såg till att spendera så mycket tid man bara kunde i offensiv zon och var sedan tillräckligt samlade i hemgångar för att förhindra snabba omställningar från Mariestad.

Inte ens när de fick chans att spela i numerärt överläge i mitten av perioden kom de fram till inte annat än halvchanser. Och det främst tack vare väldigt hårt arbete från spelarna i Brödernas/Väsby som verkligen gav sitt yttersta för att vinna denna första match.

Med lite mindre än fem minuter kom sedan det så förlösande 3-1 målet. Det efter en spelvändning och där Gilbert Gabor med en backhand får till ett tillräckligt bra avslut för målvakten att kunna greppa, och där returen sedan perfekt kom fram till Anton Brandhammar, som från nära håll och i tom kasse kunde slå in pucken.

Något som får betecknas som segerpucken för det blev klart matchavgörande och när Mariestad sedan plockade ut sin målvakt tog det inte lång tid för Jeremias Lindewall att pricka in 4-1. Av bara farten satte sedan Christian Hägg 5-1 när Mariestad har givit upp och det blev till slut ett avslaget slut där hemmalaget fick jubla ihop med alla fans på läktarna.

Sammanfattningsvis så står laget för en bra insats i stora stycken vilket betonades i den sista perioden då laget kom ihop bra och gjorde Mariestads kvitteringsjakt snårig och jobbig.

När säsongen gällde som allra mest passade Joni Nikko på att göra sin, enligt mitt tycke, bästa match för säsongen. Han var inblandad i väldigt många bra saker i den offensiva zonen och satte även tonen på matchen när han styrde in ledningspucken. Jobbade där till väldigt bra i den egna zonen och får av mig tre grisar för insatsen.

Två grisar tilldelas Anton Brandhammar som påpassligt var framme och sköt in det matchavgörande 3-1 målet men var förutom det väldigt nyttig i spelet och låg dessutom bakom två andra mål varav skottpassningen till Nikko var väldigt grann.

Sista grisen ges till kapten Linus Rotbakken som även han gjorde en av sina bättre matcher i den svart-gröna tröjan och som tog stort ansvar och ledde styrkorna föredömligt.

Men i övrigt var det en bra laginsats som gav ledning i Kvartsfinalserien och nu är det bara att njuta en liten stund av denna och sedan starta laddningen inför nästa drabbning som även den spelas i Renew Arena, redan imorgon kväll.

Vid pennan

Matchstatistik:
Brödernas/Väsby – Mariestad 5-1 (1-0, 1-1, 3-0)
Period 1: 1-0 (06.29) Joni Nikko (Anton Brandhammar, Jeremias Lindewall).
Period 2: 2-0 (00.57) Linus Rotbakken (Nicklas Nousiainen), 2-1 (04.20) Jesper Lindén.
Period 3: 3-1 (15.07) Anton Brandhammar (Gilbert Gabor, Carl Wassenius), 4-1 (16.27) Jeremias Lindewall (Jacob Spångberg, Victor Olsson), 5-1 (17.49) Christian Hägg (Fredrik Forsberg, Anton Brandhammar).
Skotten: 35-28 (16-8, 8-14, 11-6)
Utvisningar: 8-8 (4-8, 2-0, 2-0)
Publik: 621 åskådare, Renew Arena