Kvitterat i matchserien

Elva olyckliga sekunder förstörde kvalfesten för Brödernas/Väsby. Under denna korta tid gjorde Mariestad två mål vilket i slutändan blev segermarginalen och där siffrorna till slut stannade vid 2-4. Det är nu kvitterat i matchserien när de två nästa matcherna spelas i Mariestad till helgen. 

– Mycket besviken på vår insats idag. Den är långt ifrån tillräcklig för att kunna vinna matcher på den här nivån. Vi börjar matchen svagt, spelar fast oss själva och förlorar alldeles för mycket närkamper över hela isen. Mariestad känns hungrigare och hetare än oss genom hela matchen. Vi gör en push och har några bra målchanser för att göra 3-3 men verkligheten kommer till slut ifatt oss och resultatet är rättvist till slut. Det gäller att ha kort minne i slutspelstider, nu ser vi framemot lördagens match, säger tränare Jesper Kemi.

Det blev en första period med dubbla ansikten. Den första halvan av perioden var det Mariestad som höll i taktpinnen. Inte klart men de kändes ändå som det något vassare laget. Laget skapade också matchens första bästa chans där avslutet,  från en position nära mål, hamnade högt över Victor Olssons ribba. Men bara minuten senare tog de ledning och det efter dräll i egen zon från Brödernas/Väsby. Pucken hamnade därefter i Mariestads ägo bakom mål och en passning in mot mitten och efter lite flipperspel med pucken, så hittade den sedan in mellan benen på Victor Olsson.

Några minuter senare var Bois nära en utökning efter att Brödernas/Väsby återigen spelat lite för svårt i egen zon vilket gav gästerna ett gyllene läge. Men det var det sista som Mariestad frestade med i offensiv zon i perioden för därefter var det Brödernas/Väsbys spel för hela entréslanten.

Trycket var stundtals stort och de långa anfallen avlöste varandra vilket innebar att gästernas målvakt Tobias Sandberg verkligen fick ta fram storspelet. En minnesvärd räddning stod han för när mindre än minuten av perioden återstod, och när Filip Rydström i princip bara skulle raka in pucken. Men då dök han upp med sin plock och stod för en riktig prakträddning.

Under mittakten tog Brödernas/Väsby vid likt som den första avslutades. Laget tog direkt efter nedsläpp initiativet i spelet. Men den goda starten gav inget med sig utan istället kom elva olyckliga sekunder att ställa till det riktigt ordentligt i periodens fjärde minut. Elva för Brödernas/Väsby eländiga sekunder då Mariestad inte bara satte 2-0 utan även 3-0. Två mål där Brödernas/Väsby inte alls var med i markeringsspelet och där båda målen kändes väldigt enkla efter ett väldigt passivt försvar.

Inte ens en tagen timeout direkt efter det tredje insläppta målet hjälpte. De två målen gav en enorm energi till Mariestad samtidigt som Brödernas/Väsby inte alls fick försvarsspelet att sitta. Ett fjärde mål för gästerna hängde minst sagt i luften men hemmalaget klarade anstormningen och istället gav Christian Hägg hemmafansen hoppet tillbaka. Det när han snyggt från nära håll skyfflade in en passning från Anton Brandhammar.

Samme Christian Hägg skänkte ordentligt hopp om livet när han i matchens första numerära överläge, fyra minuter in i den sista perioden tryckte in 2-3. Det när han påpassligt dök upp framför mål och skickade in returen efter Fredrik Forsbergs hårda skott.

Brödernas/Väsby hade sedan några fina minuter efter reduceringen och där en påfyllande Rasmus Sörgardt inte var långt ifrån att trycka in en passning från Carl Wassenius.

Men kvitteringsjakten fick ett abrupt slut när Mariestad i den åttonde minuten kontrade in sitt fjärde mål i matchen. De stod då för en riktigt snygg upprullning när hemjobbet från forwards inte var tillräckligt bra. Mariestad kunde med fyra spelare mot tre till slut hitta en ledig spelare som från nära håll överlistade Victor Olsson. Det blev ett matchavgörande mål för efter den snytingen orkade inte hemmalaget resa sig igen.

Rasmus Rudslätt var närmast ännu en reducering när han med dryga tre minuter kvar av matchen sköt pucken förbi målvakten men där en Mariestadsback, på mållinjen, räddade pucken med benet. En fruktlös anstormning avslutade matchen där Mariestads målvakt spelade säkert och förhindrade det som Brödernas/Väsby försökte trycka mot målet.

Sammanfattningsvis så var det ett inte tillräckligt bra försvarsspel som stjälpte laget ikväll. Det var helt enkelt alldeles för slarvigt vilket ett sylvasst Mariestad lite för enkelt kunde ta tillvara på. Den stora lärdomen från kvällen får helt enkelt bli att det inte går att fuska i täta och jämna kvaldrabbningar.

Grisligan

När det vankas kval brukar han kliva fram som allra mest och kvällen för Christian Hägg blev inget undantag från regeln. Kämpade och slet ursinnigt och stod även för de två inskjutna målen ikväll. Tre grisar tämligen solklara!

Två grisar tilldelas Rasmus Rudslätt som var på bettet under hela kvällen och rörde sig bra och skapade tack vare det stor oreda i Mariestads försvar.

Sista grisen ges till Anton Brandhammar som trots lite slarv vid Mariestads ledningsmål därefter var stabil i egen zon och därtill stod för några bra initiativ och hotade i offensiven.

Nu är det bara att bryta ihop, knyta näven för försöka göra en bättre insats till helgen vilket lär krävas eftersom nu Mariestad spelar de två kommande matcherna på sin egen hemmais.

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Bror Rosenback

Så ställde Brödernas/Väsby upp: 

Carl Wassenius – Nicklas Nousiainen – Joni Nikko
Fredrik Forsberg – Filip Rydström – Christian Hägg
Jeremias Lindewall – Christian Holmblad – Filip Barklund
Rasmus Rudslätt – Gilbert Gabor – Erik Aterius
Melker Kull

Linus Rotbakken – Jacob Spångberg
Anton Brandhammar – Rasmus Sörgardt
Sebastian Walfridsson – Daniel Carlqvist
Elias Ewertzh

Victor Olsson
(Linus Ryttar)