”Ska bli sjukt roligt att få chansen”

Jacob Samuelsson, 20, har tillbringat hela sin karriär i Huddinge – fram till nu. Till kommande säsong byter den pratglade juriststudenten söderort mot norrort för att ta nästa steg i karriären. 

Varmt välkommen till Brödernas/Väsby, Jacob. Vad fick dig att komma över till oss? 

– Jag hade ett par, bra samtal med Tom (Tärnström) och fick ett väldigt gott intryck av verksamheten och målsättningen inför kommande säsong. Det känns som en miljö där jag kan bidra och utvecklas för att ta nästa steg i min karriär. 

– Detta i kombination med att Brödernas/Väsby är i Hockeyettans absoluta topp och snuddar på hockeyallsvenskt spel år efter år.

Du har gjort dig känd på rinkarna som en blixtsnabb forward, med ett gott spelsinne. Är det även så du ser dig själv som spelare? 

Det är på liknande sätt som jag skulle beskriva mig själv som spelare. Jag tycker om att spela med hög fart och försöker alltid ha blicken uppe för att sätta mina medspelare i så bra lägen som möjligt. 

– Jag försöker alltid hitta kreativa lösningar och är inte rädd för att bryta mönster eller utmana för att skapa ytor.

Du har nu gjort två fulla säsonger i Hockeyettan, och har på så sätt kommit in i seniorhockeyn. Hur har omställningen från juniorspel gått och vilka kliv känner du att du själv tagit?

Jag kastades ganska snabbt in i seniorhockeyn mitt första år. Det var helt klart en omställning från juniorspel. Det var större och rutinerade spelare som inte bjöd på lika många misstag, och man var tvungen att ha en tanke bakom allt man gjorde. Det gick inte att bara borra ner huvudet och köra. 

– Jag anpassade mig till spelet och tempot relativt snabbt. Samtidigt var jag tvungen att utveckla ett annat risktänk ute på isen. Omställningen har helt klart varit utmanande, men också utvecklande, och jag känner att jag tagit stora kliv framåt i min utveckling.

Vi har mött varandra vid ett flertal tillfällen under dina två säsonger i Huddinge. Hur har det varit att möta oss och vad tycker du har kännetecknat oss?

Det har helt klart varit tufft att möta Brödernas/Väsby. Ett lag som var väldigt skickliga med puck och ofta för spelet. Det blev mycket försvarsspel och försöka ligga på rätt sida för att inte bli sårbara eller göra några misstag, för då straffades man direkt. 

– Väsby kännetecknas som ett extremt skickligt lag offensivt, men som även är duktiga på att stänga ner lag i defensiven.

Vad har du för förväntningar inför den kommande säsong och vad ska du då försöka bidra med?

Förväntningarna är höga inför kommande säsong, där vi ska ta klivet upp i Hockeyallsvenskan, och jag ska bidra med en hög fart och ett lekfullt offensivt spel, kombinerat med en hög arbetsmoral.

Vem är Jacob som person? 

– Jag är en väldigt glad och social kille, som älskar att prata. Tävlingsinriktad som få. Envis. Ja men väldigt familjekär. Jag tycker om att vara med familjen. 

Du säger att du tycker om att prata, hur kan det ta sig uttryck? 

– Jag tycker om att sprida glädje, och det kommer ganska naturligt när man pratar, så länge det inte vänds emot en och att man blir en jobbig jävel. 

Du berättade här innan att du studerar till jurist på Stockholms Universitet. Berätta, hur kommer det sig? 

– Jag tycker att det var ett ganska naturligt val, i och med att jag tycker om att prata och argumentera. Jag tycker om att ha rätt (skratt). 

Det är så?

– Ja, det är väl lite nackdelen, kanske, att alltid vilja ha rätt, då blir man lite av en besserwisser-typ, kanske, vilket inte alltid är positivt. Men jag är intresserad av lagar och regler. 

Du är 20 år och studerar till jurist – hur har det tagits emot? 

– När man säger det är det många som undrar hur jag hinner med och hur jag ska klara av det, men jag har pluggat snart ett år nu, och jag tycker det flyter på väldigt bra.

– Jag får prioritera min tid, helt enkelt. Nu finns det mycket hjälpmedel runt om, så det kräver kanske inte lika mycket tid som det gjorde förr. 

Är det här en plan b? 

– Båda mina föräldrar har varit väldigt noga med att jag ska sköta studierna, för man vet aldrig om man åker på en skada eller så. Men mitt primära mål har alltid varit ishockeyn. Hockeyn har prioriterats först varje gång. Plugget kan man alltid pausa och ta upp senare – hockeykarriären är nu.

– Jag ger det en chans, men går det inte att kombinera, så är det hockeyn som får sin chans först. 

Vad har du för planer i sommar? 

– Jag ska spela mycket golf. Det blir nog också en resa ned till Småland, min sambo har släkt som bor i Alvesta. Det är jäkligt mysigt. Sedan ska jag jobba lite vid sidan. 

Slutligen Jacob: Vad vill du säga till alla supportrar och vad kommer att känneteckna dig i Brödernas/Väsbys dress kommande säsong?

Det ska bli sjukt roligt att få chansen att åka ut på isen i Renew Arena som hemmalag, med det stora publikstödet i ryggen, så ska jag bjuda på en fartfylld och rolig ishockey under hela säsongen, säger Jacob Samuelsson. 

Krister Holmgren
Foto: Mikael Einarsson Nisser