ESK får akta sig för kvalstrecket efter ny förlust

Inför säsongsbästa på läktarna kunde Enköping sannolikt vinka adjö till slutspelschanserna i Hockeyettan Norra Vår sedan man från utvisningsbåset förlorat mot Surahammar med 2-5. Nu får ESK istället akta sig för det negativa kvalstrecket.

Se matchens höjdpunkter >>

Att hylla sina två legendarer Andreas Lindquist och Andreaz Persson (se separat artikel) var ett smart drag av Enköping för att sätta säsongsbästa på läktarna, dit 434 personer hade sökt sig på lördagskvällen.

Men tyvärr fick hemmapubliken se ett ESK som inte hade rätta viljan till seger och som tappade matchen i den andra perioden, där Surahammar gick ifrån till 4-0 och effektivt stängde matchen, som till sist slutade 5-2.

Matchen startade annars jämnt och det var inledningsvis en rejäl kamp mellan två lag i behov av poäng, där båda lagen lagt skönliret åt sidan och istället bjöd på hård kamp.

Surahammars segermelodi kom att bli spelet i numerärt överläge, en spelform där man lyckas göra tre mål i matchen. Endast ett av målen, 2-0-målet, var i spel fem mot fem för det sista var nämligen i tom målbur när ESK tagit ut målvakten.

Inledningen till raset i mittenperioden var när backen Mattias Eklund åker på matchstraff när han tacklar Surahammars Hampus Wallin och under följande powerplay sätter Surahammar 3-0.

När man i stort sett rett ur 5-minutersutvisningen kommer en ny totalt onödigt utvisning för osportsligt uppträdande från båset, varpå gästerna passar på att göra 4-0 i det följande powerplayspelet.

Först i den tredje perioden verkar hemmalaget ha förstått allvaret och nu kommer man ut som  det bättre laget. Men uppförsbacken är för stor och trots reducering till 4-1 av Wilmer Lindblad och därtill 4-2 av Tobias Smids, så kan Surahammar som sagt avgöra med 5-2 i tom bur med 15 sekunder kvar.

Ett perfekt resultat för Surahammar, som nu klättrade upp över strecket för det negativa kvalet för första gången sedan serien startade.

Men för ESK börjar larmklockorna nu ringa och man måste börja se sig över axeln på allvar. Detta var sjunde förlusten på de senaste åtta matcherna och i tabellen har man nu bara sju poäng ned till Örnsköldsvik strax under strecket – ett lag med två matcher färre spelade.

Vad gäller lagets chanser till slutspel lär man nog vara en obotlig optimist om man ska fortsätta hoppas på det.


ESK Hockey – Surahammars IF 2-5 (0-2, 1-2, 1-1)
Skott: 35-35 (8-12, 10-11, 17-12)

ESK:s målskyttar:
Wilmer Lindblad, Tobias Smids

Publik:
434 personer

Blomsterlandets pris till matchens lirare:
ESK: Viktor Andersson
Surahammar: Adam Karlsson

JM Bils pris till hemmalagets första målskytt:
Wilmer Lindblad

Nästa match:
Borlänge – EKS Hockey
Onsdag 14/2 kl 19:00